Το δόγμα που θέλει την Ελλάδα αθάνατη («Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει») δεν ισχύει για την Ευρώπη, υποστηρίζει στο τελευταίο τεύχος του «Economist» ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποιώντας πως ο εφησυχασμός των ευρωπαϊκών ελίτ μπορεί να αποβεί μοιραίος.

Για τρεις λόγους:

Ο πρώτος αφορά την ασφάλεια, δεδομένου ότι η Ρωσία δεν έχει όρια σε περίπτωση που επικρατήσει στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Ο δεύτερος στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας έναντι της Κίνας και των ΗΠΑ, που εφόσον δεν αλλάξει εκ βάθρων ο τρόπος λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα διευρύνει το βιομηχανικό χάσμα έναντί τους.

Ο τρίτος λόγος, απόρροια των δύο πρώτων, ευνοεί την άνοδο των λαϊκιστών, των εθνικιστών και των ευρωσκεπτικιστών. Προφανείς οι λόγοι που ο πρόεδρος Μακρόν αποφεύγει την αυτοκριτική για τις δικές του ευθύνες, αλλά στις διαπιστώσεις έχει δίκιο.

Θα δούμε αν το βρει στις ευρωεκλογές με τη Μαρίν Λεπέν, όμως παραμένει προβληματικός ο βαθμός κατανόησης των Ευρωπαίων για την κρισιμότητα της ψήφου τους.

Μηδέ των Ελλήνων εξαιρουμένων, που ασχολούνται με τα «καμώματα» του Στέφανου Κασσελάκη και τον «καημό» του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν το διακύβευμα, αφού το μιντιακό σύστημα φροντίζει να τους απαλλάσσει από το βάρος των ευθυνών τους.