Αλαζονικός καθεστωτισμός από Τσίπρα: με σταλινικές διαδικασίες απαγόρευσε στους +53 να πάρουν τον λόγο στην Κεντρική Επιτροπή. Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς... και πάμε παρακάτω, είπε στους πολίτες ο αμετροεπής πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

Ενώ τα μάτια όλων είχαν πέσει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και στον γόνιμο διάλογο που θα γινόταν για τα αίτια της ήττας, ο επικήδειος Τσίπρα άρχισε με σχεδόν δύο ώρες καθυστέρηση, αφού διαβουλεύονταν ποιος θα πει στην «Ομπρέλα» ότι ο γόνιμος διάλογος θα γίνει... στο μέλλον.

Τελικά, η Κεντρική Επιτροπή ήταν μια παράσταση για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, με ταυτόχρονη πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου να γίνουν γραπτώς οι εισηγήσεις και να σταλούν στις κομματικές επιτροπές και την Πολιτική Γραμματεία. Παράλληλα... ακούστηκε ότι θα γίνει και μια νέα εκλογική επιτροπή.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έθεσε το θέμα για την εσωκομματική αντιπολίτευση να γίνει ουσιαστική συζήτηση, ωστόσο με πλειοψηφία ψηφίστηκε η πρόταση του Εκτελεστικού και αποφασίστηκε, όσα από τα μέλη της ΚΕ επιθυμούν να στείλουν γραπτώς τις θέσεις τους.

Κατά τη χθεσινή ημέρα κυριάρχησαν οι φήμες για την τύχη της Πόπης Τσαπανίδου. Από την Κουμουνδούρου διέψευδαν ότι η Πόπη έχει πάρει τα... βουνά και ότι εργάζεται πυρετωδώς –ευτυχώς δεν είπαν για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ– στις άλλες εκλογές.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση –που ουδέποτε την συμπάθησε– διέδιδε ότι η Πόπη έχει πάρει των ομματιών της από το βράδυ της Κυριακής, γιατί βλέπει ότι με την ενισχυμένη αναλογική και έτσι όπως πάει ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να μη βγει καν βουλευτής στην τέταρτη θέση του Επικρατείας. Η προεδρική φρουρά προσπάθησε να την περιφρουρήσει και την εμφάνισε χθες στην Κεντρική Επιτροπή πίσω από τον... ηγέτη.

Ο Τσίπρας ήθελε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να είναι η απαρχή της προσπάθειας ανασύνταξης, συσπείρωσης και αντεπίθεσης με ρεαλιστικό στόχο να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση. Είπε ότι οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις (Κατρούγκαλος, Φωτίου), οι παλινωδίες (το λεγόμενο κυβερνητικό πρόγραμμα που κανείς δεν ξέρει πόσα δισ. κοστίζει) και το έλλειμμα υπευθυνότητας, στοίχισαν ακριβά. Και αυτά τα είπε λες και δεν είχε ο ίδιος την ευθύνη για την πορεία του κόμματος προς τις εκλογές. Με το ύφος του «τσαλακωμένου» ηγέτη, είπε επίσης ότι «το πένθος τελείωσε». Ποιος όμως τον ακούει; Σε λίγο καιρό έρχονται και τα... σαράντα.

Πέρα από τα λεγόμενα, οι εσωτερικοί τριγμοί στην Κουμουνδούρου είναι δεδομένοι και τα μαχαιρώματα δίνουν και παίρνουν στο παρασκήνιο. Η αρχή έγινε από τον Δημήτρη Παπαδημούλη, άλλοτε προεδρικό, που έδωσε ουσιαστικά το μήνυμα για το τι πιστεύει η Ομπρέλα. Η κίνησή του να ζητήσει να συνταχθούν δίπλα στον Τσίπρα νέα στελέχη που διακρίθηκαν στις κάλπες, όπως η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος αποτέλεσε αιτία πολέμου για τους προεδρικούς που από πίσω είδαν στρατηγική Ευκλείδη Τσακαλώτου. Γι’ αυτό και ανέλαβαν στον Παπαδημούλη να απαντήσουν δυο κεντρικά πρόσωπα των προεδρικών, η Ρένα Δούρου και ο Νίκος Παππάς, με την πρώην περιφερειάρχη Αττικής να χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Παπαδημούλη «αηδιαστικές».

Το παιχνίδι άνοιξε όμως και φαίνεται καθαρά στο παρασκήνιο, ενώ στο προσκήνιο έχουν τη σημασία τους δηλώσεις όπως του Ανδρέα Ξανθού, από τους «53» ότι το θέμα της ηγεσίας δεν είναι ταμπού μετά τις εκλογές, ή του Δημήτρη Βίτσα, πρώην γραμματέα του κόμματος, ότι ο αρχηγός έχει ευθύνη.

Σύμφωνα με αυτά που διακινούνται από αξιόπιστες πηγές, ο Τσίπρας τις αποφάσεις του τις έχει πάρει. Στις δεύτερες εκλογές, όμως, θα ρίξει την τελευταία ζαριά για να προσπαθήσει τουλάχιστον να ελέγξει τις εξελίξεις. Το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή στις λίστες ώστε να μπουν ορισμένοι που έμειναν εκτός στις πρώτες εκλογές έχει ήδη συζητηθεί μεταξύ σοβαρών κύκλων κομματικών στελεχών. Η λύση αυτή ενδεχομένως και να επέτρεπε να αναδειχθούν στελέχη που ο συμβολισμός τους θα λειτουργούσε βοηθητικά ώστε να εμπλουτιστεί η ταυτότητα αλλά και το «μήνυμα» που θέλει να στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

Τις τελευταίες ώρες οι διεργασίες δίνουν και παίρνουν. Στελέχη της «κίνησης μελών», δηλαδή της «προεδρικής φρουράς» συναντήθηκαν για να συζητήσουν τα τεκταινόμενα. Στη συνάντηση δεν εμφανίστηκαν η Ολγα Γεροβασίλη –πατάει σε πολλές βάρκες–, ο Γιάννης Ραγκούσης –κατά την ΠΑΣΟΚική τακτική την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια– και ο Χρήστος Σπίρτζης, που εμφανίζεται χολωμένος με όλους όσοι συνωμότησαν και τον «τσαλάκωσαν» βγάζοντας πρώτο τον Γιώργο Καραμέρο στην Ανατολική Αττική. Ανάλογες ζυμώσεις έγιναν και στη ΡΕΝΕ του Σωκράτη Φάμελου και του Παναγιώτη Ρήγα που μάλλον θα συμπορευτούν με τους προεδρικούς.

Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα στην αντιπολιτευόμενη εσωκομματικά «Ομπρέλα» που φαίνεται να έχει κάνει συμφωνία με την ομάδα 6+6 του Δημήτρη Τζανακόπουλου –πάντα ήταν ευφάνταστοι στα ονόματα– να συμπορευτούν μαζί την επόμενη μέρα και να προτείνουν για αρχηγό την Εφη Αχτσιόγλου.

Κάθε τάση έχει και τομέα τεκμηρίωσης που λειτουργεί αυτόνομα, καταγράφει και... διανέμει. Για παράδειγμα, πολλοί προεδρικοί μέσα στους διαδρόμους της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής έλεγαν ότι οι αριστερίστικες απόψεις π.χ. του Νάσου Ηλιόπουλου βοήθησαν στον καταποντισμό. Διένειμαν τα αποτελέσματα στα νησιά του Αιγαίου που είναι πρώτη δύναμη η ΝΔ και έλεγαν ότι αυτό έγινε γιατί «στην τελευταία του παρέμβαση –ο Ηλιόπουλος– ισχυριζόταν ότι πνίγονται πρόσφυγες στο Αιγαίο».

Οι ίδιοι κύκλοι θύμιζαν τις απείρου κάλλους σκηνές στο εκτελεστικό γραφείο πριν από λίγο καιρό, όταν διάβασαν ένα κείμενο κριτικής μεσαίων στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και έψαχναν να βρουν υπογλώσσια, αφού δεν μπορούσαν να κατανοήσουν πώς μπορεί να γίνει δημόσια κριτική στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Ηταν το περιβόητο πια κείμενο της «Ομπρέλας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Στην Κεντρική Επιτροπή πάντως η ατμόσφαιρα ήταν άκρως διερευνητική για την επομένη μέρα στο κόμμα. Παρά τις κορόνες κάποιων στους διαδρόμους για το αποτέλεσμα της Κυριακής, όλοι προεξοφλούσαν ότι ο Τσίπρας είναι ήδη φευγάτος από το πολιτικό σκηνικό ως αρχηγός. Εκτός και αν «τσιμπήσει» μια δυο μονάδες και προσπαθήσει να επαναπλασαριστεί ως... σωτήρας.

Οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ –ποτέ δεν καταργήθηκαν– ετοιμάζουν πλατφόρμες για την επομένη μέρα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, που το κόμμα θα διατηρήσει τα ποσοστά του, θα αρχίσει πάλι η φαγωμάρα για τα αίτια της ήττας. Φαίνεται ότι όλοι συμφωνούν πια για έκτακτο συνέδριο που θα βάλει το κόμμα σε μια νέα ρότα. Είτε μείνει μέχρι το συνέδριο ο Τσίπρας είτε πετάξει «λευκή πετσέτα» πίσω του, αφήνοντας τους ΣΥΡΙΖΑίους να «αλληλοτρώγονται στα στενά της Κουμουνδούρου...

«Επαναλαμβάνει μονότονα πως φταίνε όλοι οι άλλοι»

Μετά την κήρυξη λήξης του πένθους αλλά και της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ακης Σκέρτσος, εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε: «Και στραβός είναι ο γιαλός και τυφλός είναι ο λαός. Αυτό ουσιαστικά μας είπε στην αποψινή ομιλία του ο κ. Τσίπρας, προσπαθώντας να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες την αυτοκριτική που δεν κατάφερε να κάνει μέσα σε τέσσερα χρόνια. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε σε μια ομιλία όλα όσα έλεγε τέσσερα χρόνια ως αντιπολίτευση και διατυμπάνιζε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Δεν θα σταθούμε στα συνήθη ψέματα, όπως η ιδιωτικοποίηση του νερού, ή στις “μαύρες” προοπτικές της χώρας αν δεν τον ψηφίσουν.

Εξάλλου οι πολίτες τού απάντησαν στην κάλπη. Και θα το επαναλάβουν. Προσέθεσε όμως στον πολιτικό κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ άλλη μια εξαιρετικότητα. Να λέει πως κάνει αυτοκριτική, πως στοχάζεται κι αναστοχάζεται και αμέσως μετά να επαναλαμβάνει μονότονα πως φταίνε όλοι οι άλλοι. Τα κόμματα που δεν συνήργησαν στην απλή αναλογική, οι “ολιγάρχες” που ποτέ δεν κατονομάζει, και φυσικά ο “αλαζονικός ηγεμόνας” Μητσοτάκης. Και πάνω απ’ όλα ότι φταίνε οι πολίτες. Γιατί έγιναν –κατά τον ίδιο– πιο συντηρητικοί. Αφησε όμως αναπάντητα τα πιο κρίσιμα ερωτήματα: γιατί δεν στηρίζει εθνικές πολιτικές σαν τη φύλαξη των συνόρων στον Εβρο ή γιατί στηρίζει και υποστηρίζει ακόμη τον τοξικό κ. Πολάκη. Και, πρωτίστως, γιατί δεν εκτέλεσε το ελάχιστο χρέος του στη δημοκρατία με το να μη συμμετέχει στο μέτωπο για τον αποκλεισμό του κόμματος της εγκληματικής οργάνωσης Κασιδιάρη. Για αυτά και πολλά ακόμη δεν μίλησε ούτε και επέτρεψε στα στελέχη του κόμματός του να μιλήσουν, τα οποία προέτρεψε να υποβάλουν γραπτώς τις σκέψεις τους. Από τα παραπάνω συνάγουμε, λοιπόν, ότι η περίοδος πραγματικής αυτοκριτικής και ενδοσκόπησης θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ. Ευτυχώς, μέχρι να ολοκληρωθεί, η Ελλάδα θα συνεχίσει να κοιτάει σταθερά, τολμηρά, μπροστά».