Ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι κατά μεσαίας τάξης ή κατά «μπουρζουάδων», για να θυμηθούμε την αριστεριστική διάλεκτο! Θέλουν να καμουφλαριστούν οι άνθρωποι της Κουμουνδούρου, αλλά δεν μπορούν και ήρθαν οι προεκλογικές τοποθετήσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου να αποκαλύψουν νέες ανομολόγητες προθέσεις. «Το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας είχε αποκαλύψει τι θα έκανε με το νόμο Κατρούγκαλου, που τσάκισε τη μεσαία τάξη. Τα πιστεύουν βαθιά αυτά, δεν έκανε λάθος. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτές οι απόψεις είναι κυρίαρχες στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ δύο ημέρες πριν από τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το σάλο που ξέσπασε από τις τοποθετήσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου στο BLUE SKY.
Το όνομα του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε αναγκαστικά στα ψηφοδέλτια που είχαν άλλωστε τυπωθεί, άσχετα αν τον εξανάγκασαν σε απόσυρση από την κούρσα. Το πολιτικό του τέλος είναι γεγονός και πάρα πολύ δύσκολα θα επανέλθει μετά απ’ αυτό που συνέβη, αν τυχόν το επιχειρήσει στο μέλλον. Είχε την ατυχία, βλέπετε, να πέσει πάνω στον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επέμεινε να του ζητά απάντηση για το αν θα επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ τις κρατήσεις από τον ΕΦΚΑ του 20% του ετήσιου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών. Και κατάφερε να εκμαιεύσει από τον Γιώργο Κατρούγκαλο ότι «είναι απόλυτα λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική υποχρέωση και όχι με ένα αυθαίρετο ποσό». Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ανάγκασε τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος επί των ημερών του μείωσε δραστικά τις κατώτατες συντάξεις, να υπεραμυνθεί των σφαγιαστικών για τη μεσαία τάξη πολιτικών που είχε ακολουθήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., «μεταρρυθμίζοντας» δήθεν το ασφαλιστικό. Θα τα θυμηθούμε όλα αυτά και πάλι σε λίγα χρόνια, όταν πολύς κόσμος θα αισθανθεί τις επιπτώσεις από το νόμο Κατρούγκαλου, βλέποντας τις υψηλές συντάξεις να είναι αρκετά κάτω από τα 1.000 ευρώ.
Η ζημιά είχε γίνει
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το συμβάν έλεγε μεταξύ άλλων ότι «η μεσαία τάξη, λοιπόν, μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται. Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό… Οποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή». Κατρούγκαλος γιοκ λοιπόν. Αλλά, η τεράστια ζημιά είχε γίνει.
Οι οργισμένες ανακοινώσεις από τα επιμελητήρια διαδέχονταν η μία την άλλη, ενώ η Ν.Δ. διά του Ακη Σκέρτσου τόνισε άμεσα ότι «αποκαλύφθηκε από τον κ. Κατρούγκαλο άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής που μας προτείνει ο κ. Τσίπρας: η επαναφορά δηλαδή του νόμου Κατρούγκαλου σε ό,τι αφορά το συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματός τους».
Ο Κωστής Χατζηδάκης με δήλωσή του στα κοινωνικά μέσα τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόκκινο ανθρωπάκι που χρήματα μοιράζει στον κοσμάκη», προσθέτοντας πως «ο Γιώργος Κατρούγκαλος αποκάλυψε άθελά του από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα. Από εσάς! Από την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών σας εισφορών».
Ο ΣΥΡΙΖΑίος πρώην υπουργός αποπειράθηκε να μαζέψει το θέμα, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα τη προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας». Ακολούθησε λίγες ώρες μετά όμως η δήλωσή του, όπου μεταξύ άλλων έλεγε: «Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη». Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε για damage control και σε συνέντευξή του στο in.gr είπε ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών».
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξασφάλισε την υστεροφημία, όχι όμως αυτή που θα ήθελε. Οι ιστοριογράφοι πιθανόν να τον χαρακτηρίσουν ως τον «δήμιο» της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Το σοβαρότατο λάθος του σίγουρα θα αποτελέσει case study σε εγχειρίδια πολιτικής επικοινωνίας, στο κεφάλαιο για το τι πρέπει να αποφύγει πάση θυσία ένας υποψήφιος. Υπέπεσε σε μια από τις χειρότερες γκάφες της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής Ιστορίας, καταφέρνοντας ένα βαρύ χτύπημα στο κόμμα του. Εσυρε επί των κεφαλών των ελευθέρων επαγγελματιών την απειλή για επαναφορά του συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων στο 20% του εισοδήματός τους. Ως αποτέλεσμα, εκείνοι προτίμησαν στην κάλπη σε ποσοστό που άγγιξε το 52% τη Ν.Δ., έναντι του 18,7% που προτίμησε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.