Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να απαντήσουν στο ερώτημα που υπέβαλε ο «γαλάζιος» πρώην υπουργός για το πού θα βρουν τα χρήματα για τους 70.000 προσωπικούς βοηθούς που έχουν εξαγγείλει, καταφεύγουν σε φωνές καθώς έχουν πανικοβληθεί από την αμείλικτη πραγματικότητα των δημοσκοπήσεων.

Επί Νέας Δημοκρατρίας η οικονομία πήρε μπρος, όπως και το Δημόσιο. Εναν αριθμό θα επισημάνουμε απλά, μιας και σε μια συζήτηση στο OPEN που πήρε «φωτιά» μεταξύ του Θεόδωρου Σκυλακάκη και της Έφης Αχτσιόγλου, ακούσαμε την κυρία από τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι η ΝΔ δεν θα κάνει 50.000 νέες προσλήψεις και αναρωτήθηκε τι θα γίνει στην Παιδεία. Για να δούμε: προσλήψεις στην Παιδεία επί ΣΥΡΙΖΑ, μηδέν. Επί ΝΔ, 25.000. Αυτό.

Ξαφνικά, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν τις εκλογές άρχισε να φωνάζει. Γιατί; Διότι μπερδεύεται συνεχώς με τα οικονομικά και τώρα έχει επιπλέον πανικοβληθεί. Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε είναι αμείλικτες: κοντά στο 44% η ΝΔ, για τον ΣΥΡΙΖΑ όλα δείχνουν κάτω από το 20%. Δύσκολα τα πράγματα για την Κουμουνδούρου και φωνές από εκεί για την οικονομία και επιχειρήματα του τύπου ότι η ΝΔ «υπόσχεται πράγματα που δεν θα υλοποιηθούν».

Θράσος και ψέματα

Πώς το είχε πει κάποτε ο πολιτικά «στραπατσαρισμένος» πλέον αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ; «Η οικονομία είναι το μεγάλου μου ατού». Τώρα μαδά μαργαρίτες για το αν θα παραιτηθεί το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής. Φαίνεται όμως πως το πίστεψαν και οι υπόλοιποι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η οικονομία είναι το ατού τους. Και προσπάθησαν να διδάξουν οικονομικά, σε ποιον νομίζετε; Στον Θεόδωρο Σκυλακάκη!

Το κόμμα λοιπόν της αυταπάτης, το κόμμα που εξέδωσε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το κόμμα που θα καταργούσε το Μνημόνιο με έναν νόμο και ένα άρθρο, τα έβαλε με το κόμμα που από το 2019 ως την προκήρυξη των εκλογών του Μαΐου του 2023 υλοποίησε το σύνολο σχεδόν των προεκλογικών του δεσμεύσεων του. Στο κομμάτι της δημοσιονομικής πολιτικής το οποίο ήλεγχε, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης τα πήγε περίφημα.

Η Εφη Αχτσιόγλου, από την πλευρά της, ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα και προσπαθεί να σμιλεύσει «αρχηγικό» προφίλ. Λέει λοιπόν η πρώην υπουργός ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ. που βρίσκονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι ένα ψέμα. Προσπάθησε να πιαστεί από αυτό που είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στoν ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1 FM», ότι δεν περιλαμβάνονται όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ στο πρόγραμμα σταθερότητας. Και μπήκε σε αυτή τη διαδικασία, αντί να απαντήσει στο ερώτημα που της υπέβαλε ο «γαλάζιος» πρώην υπουργός στο OPEN για το πού θα βρει τα χρήματα για τους 70.000 προσωπικούς βοηθούς που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης αντέδρασε στην κριτική με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα, λέγοντας τα κάτωθι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το θράσος να μας κατηγορεί με ψέματα όταν το πρόγραμμά του με όποια κοστολόγηση –τη δική του ή οποιουδήποτε άλλου– έχει δημοσιονομικό κόστος από 60 έως 83 δισ. στην τετραετία, που αποτελεί καθαρή απάτη, αφού σε κανένα πιθανό και απίθανο δημοσιονομικό σενάριο δεν υπάρχει ούτε μία στο δισεκατομμύριο πιθανότητα να υλοποιηθεί. Αμφισβητεί δηλαδή αν υπάρχουν τρία δισ. και ο ίδιος προτείνει από 60 ως 83 δισ. Οπως εξήγησα στην κ. Λυμπεράκη, το πρόβλημα δεν είναι αν η κοστολόγηση του προγράμματός του γίνεται ή όχι με επαρκή ακρίβεια, αλλά ότι δίνει τόσο τερατωδώς ψεύτικες (δημοσιονομικά) υποσχέσεις που θα έκαναν τον Μινχάουζεν να κοκκινίσει, αφού ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος για τον οποίο και δεσμευόμαστε την επόμενη τετραετία είναι της τάξεως των εννέα δισ.».

ΣΥΡΙΖΑϊκή… μαρμότα

Η ΝΔ στην απαντητική ανακοίνωσή της που διένειμε και τιτλοφορείται «Ας σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη “μέρα της μαρμότας”» (θυμήθηκαν στην Πειραιώς τον Μπιλ Μάρεϊ και την Aντι ΜακΝτάουελ, να δείτε οπωσδήποτε την ταινία «Groundhog Day» αν δεν την έχετε δει) λέει τα κάτωθι: «Παρακαλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην μας υπενθυμίζει τόσο συχνά πόσο αδιάβαστος αλλά και πόσο ανεπίδεκτος μαθήσεως είναι. Καταλαβαίνουμε πόσο τους έχει ενοχλήσει η προεκλογική αποκάλυψη της νέας επιχείρησης οικονομικής εξαπάτησης των πολιτών με το ακοστολόγητο πρόγραμμα των 83 δισ. ευρώ, όμως πάει πολύ να κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία για έλλειψη κοστολόγησης στο δικό μας πρόγραμμα». Λέτε στον ΣΥΡΙΖΑ να πολιτεύονται βάσει προλήψεων; Να το δούμε κι αυτό! Αν τρέχει κάτι τέτοιο, πάντως, είναι ανορθολογισμός και δη très banal.