Παραμένει απορίας άξιον γιατί οι ΣΥΡΙΖΑίοι συνεχίζουν να πυροβολούν τα πόδια τους, εμμένοντας σε θέσεις που το ευρύ κοινό απεχθάνεται και φυσικά απέρριψε στην κάλπη. Νομίζουν μήπως στην Κουμουνδούρου ότι διά της επαναλήψεως των θέσεών τους θα τις επιβάλουν σε βάθος χρόνου; Δεν βλέπουν τις αντιδράσεις που εγείρουν;

Στον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζουν να πυροβολούν τα πόδια τους, εμμένοντας σε θέσεις που το ευρύ κοινό απεχθάνεται και φυσικά απέρριψε στην κάλπη. «Ο φράκτης είναι εργαλείο, σημασία έχει πώς τον χρησιμοποιείς. Εγώ δεν θα ήθελα να υπάρχουν φράκτες. Οταν πέσει, θα έπαιρνα χαρά σαν να έπεφτε το τείχος του Βερολίνου», είπε μιλώντας στις 19 Ιουνίου 2023 στον ρ/σ Status 107,7 FM της Θεσσαλονίκης και στη Βιργινία Δημαρέση ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος είναι ιατρός γυναικολόγος-μαιευτήρας. Η ΝΔ έλαβε στον Εβρο, υπενθυμίζουμε, 43,31% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18,67%, αρκετά πιο κάτω από το ποσοστό του στην επικράτεια (20,07%). Αλλά, ο Γιάννης Μουζάλας δεν θέλει φράκτη στον Εβρο. Λίγο πριν από τις εκλογές και σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Athens Voice» και στην Τόνια Ζαραβέλα δήλωσε πως «για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη η επέκταση του φράκτη αληθώς σηματοδοτεί τη μετατροπή της χώρας μας σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης». Δεν πειράζει, το φράκτη στον Εβρο τον θέλουν οι Ελληνες πολίτες και αυτό αρκεί.

Πολιτικός χορηγός

Στη συνέντευξή του στον Status, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ τα έβαλε με τη ΝΔ: «Το πολιτικό έγκλημα είναι η πολιτική της ΕΕ, είναι η ηθική αυτουργός σε αυτό το έγκλημα, η οποία έχει όχι πια σαν κύριο, αλλά δυστυχώς και σαν μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού την αποτροπή. Συναυτουργός σε αυτό, στο πολιτικό κομμάτι είναι και η ΝΔ, διότι με πάρα πολλή χαρά ασπάστηκε, συμφώνησε, πρότεινε κιόλας, σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο, αυτούς τους τρόπους, την αποτροπή, το να μην έρχονται δηλαδή, το να μην πατάνε σε ευρωπαϊκό έδαφος, και συμπορεύτηκε με το κόμμα στο οποίο ανήκει, το Λαϊκό Κόμμα, αλλά και άλλα κόμματα από την Ευρώπη». Ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος την περίοδο 2016-2018 διετέλεσε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατηγορεί γενικότερα τη ΝΔ και το ΕΛΚ για την πολιτική τους στο μεταναστευτικό, με την οποία συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα. Αποφάσισε μήπως να γίνει και εκλογικός χορηγός της ΝΔ; Είναι παράδοξα όλα τα παραπάνω, αν ληφθεί υπόψη ότι λέχθηκαν λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της καταδίκης της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού την περίοδο 2017-2018, με αφορμή τα όσα λάμβαναν χώρα τότε στη Μόρια της Λέσβου. Αλλωστε, ο ίδιος ο Γιάννης Μουζάλας ήταν υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, το επισημαίνουμε εκ νέου, την επίμαχη αυτή περίοδο. Μιλώντας στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2017, είπε μεταξύ άλλων πως «αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και ως κυβέρνηση μας αναλογεί, για την κατάσταση στα hotspots, η οποία είναι κακή».

Απειλές αμηχανίας

Τον Σεπτέμβριο του 2020, τοποθετούμενος στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησής του στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, ο Γιάννης Μουζάλας είπε πως «οι αποτροπές στη θάλασσα, τα “push back” στη θάλασσα, είναι ποινικά αδικήματα με βάση όλους τους νόμους και όλα τα δίκαια και όλους τους κανόνες, στην Ευρώπη τουλάχιστον και στη χώρα μας. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, θα διερευνηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πάψουμε να τιμούμε το Λιμενικό, το οποίο γνωρίζουμε τι σκληρή δουλειά έκανε, αλλά δεν θα πάψουμε να υπενθυμίζουμε και σε κάποιους, οι οποίοι, πιθανώς κάτω από πιέσεις κυβερνητικές, λειτουργούν παραβιάζοντας τους όρκους τους, ότι ενέχουν ευθύνη». Ο αρμόδιος για το Λιμενικό Σώμα υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης αντέδρασε με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα: «Αντιλαμβάνομαι την αμηχανία του κ. Μουζάλα επειδή πλέον τα θαλάσσια σύνορά μας φυλάσσονται. Αυτό που δεν αντιλαμβάνομαι και θεωρώ απαράδεκτο είναι η ευκολία με την οποία εκτοξεύει απειλές εναντίον των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, που λειτουργούν με αποφασιστικότητα και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Διασύρουν τη χώρα

Η ΝΔ, απαντώντας στις δηλώσεις του πρώην υπουργού στον Status FM, τόνισε μεταξύ άλλων πως ο Γιάννης Μουζάλας «συνεχίζει να διασύρει τη χώρα με αφορμή το τραγικό ναυάγιο και να υπεραμύνεται της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019». Παραμένει απορίας άξιον γιατί οι ΣΥΡΙΖΑίοι εγκλωβίζονται σε συζητήσεις για θέματα στα οποία μειονεκτούν δραματικά και μάλιστα επιμένουν σε θέσεις που η κοινωνία απεχθάνεται. Εδώ η λογική σηκώνει πραγματικά τα χέρια. Νομίζουν μήπως στην Κουμουνδούρου ότι διά της επαναλήψεως των θέσεών τους θα τις επιβάλουν σε βάθος χρόνου; Δεν βλέπουν τις αντιδράσεις που εγείρουν; Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Γιάννης Μουζάλας εξελέγη στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, λαμβάνοντας 13.218 σταυρούς προτίμησης και την τέταρτη θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.