Μετριοπαθής, μετρημένος, κομψός, προερχόμενος από άριστο περιβάλλον και με άριστες σπουδές. Μπορεί αν κατέλθει ξανά ως υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα, να «μαζέψει» από την Αριστερά; Πιθανότατα λίγα πράγματα. Και από τα δεξιά; Η μετριοπαθής παρουσία του Κώστα Μπακογιάννη δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εκλογικό πλιάτσικο.

Θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων τον ερχόμενο Οκτώβριο ο Παύλος Γερουλάνος; Ή θα προταχθεί τελικά από τη Χαριλάου Τρικούπη μια υποψηφιότητα της Ρωξάνης Μπέη; Θα προτιμήσει ο πρώην υπουργός να παραμείνει στη Βουλή, δίνοντας τέλος στις αυτοδιοικητικές του αναζητήσεις; Πόσο θα επηρεάσει η κόντρα του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ τη σχετική απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ; Διαβλέπει ο Παύλος Γερουλάνος στην Αθήνα μια πολιτική ευκαιρία για τη διεύρυνση της επιρροής του;

Ο ίδιος, μιλώντας λίγες ημέρες πριν από την κάλπη της 21ης Μαΐου στο reader.gr και στον Χριστόδουλο Σκούντα, υπογράμμισε: «Αυτό που ζω σήμερα αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2019 από το “Αθήνα Είσαι Εσύ”, συνεχίστηκε με την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και κορυφώνεται με τη διεκδίκηση της ψήφου των Αθηναίων, ώστε να τους εκπροσωπήσω επάξια στο Κοινοβούλιο».

Η κάλπη των βουλευτικών εκλογών τού φέρθηκε γενναιόδωρα: Έλαβε στην Α’ Αθηνών 8.274 σταυρούς προτίμησης, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος έλαβε 6.448. Η Ρωξάνη Μπέη έλαβε 3.909 σταυρούς και κατέλαβε την τρίτη θέση. Το 2019, ο Παύλος Γερουλάνος ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων απέσπασε ποσοστό 13,19%. Για 3,79% δεν πέρασε στον β’ γύρο. Υψηλό το ποσοστό του λοιπόν, αν ληφθεί υπόψη ότι δύο μήνες μετά, στις βουλευτικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ απέσπασε στην Α΄ Αθηνών μόλις το 5,16% των ψήφων.

Οι αδυναμίες

Ο καλαθοσφαιριστής Νίκος Παππάς έχει ήδη ανακοινωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί ο Παύλος Γερουλάνος, αν κατέλθει υποψήφιος στην Αθήνα, να «μαζέψει» και από την Αριστερά ή να την επιστρατεύσει στον β’ γύρο; Πιθανότατα λίγα πράγματα. Εκτός βέβαια αν κάποιοι μετριοπαθείς, όσοι απομείνουν, κρίνουν αρνητικά την επιλογή του προαναφερόμενου αθλητή, δεδομένων των πολύ αριστερών απόψεών του. Η Κουμουνδούρου περιχαρακώνεται και θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές να το κάνει αυτό. Μπορεί ο Παύλος Γερουλάνος, αν κατέλθει υποψήφιος στην Αθήνα, να μαζέψει και από τα δεξιά;

Το αστικό του προφίλ και η οικογενειακή του ιστορία εδώ ως έναν βαθμό βοηθούν. Αλλά μέχρι εκεί, δεδομένου ότι η μετριοπαθής παρουσία του Κώστα Μπακογιάννη δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εκλογικό πλιάτσικο στον «μεσαίο» χώρο. Αδύνατο σημείο του Παύλου Γερουλάνου: Οι κατά καιρούς εκφρασμένες απόψεις του για τα επικοινωνιακά «χαρίσματα» του Αλέξη Τσίπρα. Αλλωστε, ο «πράσινος» πρώην υπουργός μια εποχή δεν έβλεπε με κακό μάτι τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα έχει όμως τη στήριξη και των δύο κομμάτων σε έναν δεύτερο γύρο, σε μια εποχή που οι σχέσεις τους δοκιμάζονται; Μένει να το δούμε. Η πρότερη στενή συνεργασία του με τον ΓΑΠ, αν και «θαμμένη» στο παρελθόν, αλλά και το «μπουρζουά» προφίλ του Παύλου Γερουλάνου δεν θα βοηθήσουν εδώ πάντως, εφόσον βέβαια θα υπομιμνήσκονται από τους «ριζοσπάστες» της Αριστεράς.

Αστικό προφίλ

Μετριοπαθής, μετρημένος, κομψός, προερχόμενος από άριστο περιβάλλον (είναι υιός του αυλάρχη των ανακτόρων Μαρίνου Γερουλάνου και της αρχαιολόγου Αιμιλίας Καλλιγά) και με άριστες σπουδές, ο Παύλος Γερουλάνος έχει αναμφισβήτητα αστικό προφίλ και δη με το παραπάνω. Στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, δεδομένης της υποψηφιότητας του ΓΑΠ, δεν τα πήγε καθόλου καλά: Ελαβε μόλις 2,99% (8.027 ψήφους).

Ομως, το έκανε, αν και γνώριζε ότι δεν είχε πιθανότητες: Οι επικοινωνιακές προτεραιότητες ίσως επέβαλαν την κάθοδο. Ολα προσεκτικά σχεδιασμένα. Τα στελέχη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ άλλον ρόλο όμως του επιφύλασσαν, εξ ου και το πολύ καλό αποτέλεσμα στην κάλπη της Α΄ Αθηνών. Ομως, άλλο ΠΑΣΟΚ και άλλο ΣΥΡΙΖΑ, όσων αφορά το προφίλ των εναπομεινάντων ψηφοφόρων. Η ΝΔ έχει απορροφήσει τα πάντα, δίνοντας σάρκα και οστά σε αυτό που αποκλήθηκε προ ετών «ενιαίος αστικός χώρος».

Η «μουσειακή» πλέον παρουσία των κομμάτων που ερίζουν για την ψήφο στα αριστερά της ΝΔ δεν συνιστά ειδυλλιακή πολιτική εικόνα για τη Χαριλάου Τρικούπη εν όψει των εκλογών για τους ΟΤΑ. Το ΠΑΣΟΚ έλαβε μόλις 6,70% στην Α΄ Αθηνών στην κάλπη της 21ης Μαΐου και ήρθε τέταρτο. Αυτό δείχνει ότι ο εκλογικός «βατήρας» είναι επισφαλής. Στην εποχή της διαφαινόμενης κυριαρχίας της, η ΝΔ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του Κώστα Μπακογιάννη.