«Όσοι τον υποτίμησαν, στο πρόσφατο παρελθόν, παραδέχονται τώρα το λάθος τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται σε ηγετική φυσιογνωμία της Ευρώπης. Παίκτης υψηλού βεληνεκούς, ο Έλληνας πρωθυπουργός δοκιμάζει την πολιτική σκηνή της Βρετανίας και εκθέτει τον πανικό της κυβέρνησής της», έγραψε χθες στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο Λονδίνο, ο Άρης Πορτοσάλτε. Και πρόσθεσε πως «η πολιτική προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού για την επιστροφή των Γλυπτών αποκτά νέα διάσταση και ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον».

Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος αποτελεί έναν από τους διαχρονικούς στόχους της Αριστεράς. Ο,τι κι αν πει αποτελεί είδηση. Φυσικά, ο Άρης Πορτοσάλτε πάντα «ενοχλεί» συγκεκριμένους κύκλους. Ναι, ανήκει στους δημοσιογράφους που λένε άφοβα τη γνώμη τους. Και συνήθως, μετά τις τοποθετήσεις του, ακολουθεί μια «θύελλα», μεγάλη ή «μίνι». Αλλά «θύελλα». Ο Πορτοσάλτε είπε αυτό, είπε εκείνο, είπε το άλλο… Στην Αριστερά μετρούν και τις αναπνοές του, καθώς τους έχει γίνει εμμονή. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο σπίτι του αποδεικνύουν ότι κάποιοι θέλουν να τον εκφοβίσουν, να του κλείσουν το στόμα. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την επίθεση με γκαζάκια στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει ο Άρης Πορτοσάλτε. Η βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή σε μια ευνομούμενη δημοκρατία όπου ο κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να εκφράζει τις απόψεις του και να κρίνεται γι’ αυτές. Η ελευθερογνωμία και ο πλουραλισμός στην ενημέρωση αποτελεί θεμέλιο της Δημοκρατίας», έλεγε η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, μετά από τα συμβάντα της 14ης Ιουνίου 2022. Ο Άρης Πορτοσάλτε όμως δεν πτοείται. Εκφραστής της κοινής λογικής, είναι τολμηρός στην ανάλυση και στην κριτική του, πάντα ένα βήμα μπροστά.

Κριτική κατά πάντων

Προσπαθούν συνήθως οι εξ αριστερών να τον παρουσιάσουν ως καλό αγωγό των απόψεων της κυβέρνησης, αλλά αποτυγχάνουν, καθώς εκείνος δεν χαρίζεται σε κανέναν. Ασκεί κριτική κατά πάντων και έχει ξεσπαθώσει πολλές φορές. «Έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση το τελευταίο δίμηνο τα έχει χαμένα», είπε ο Άρης Πορτοσάλτε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτό (όπως και άλλα που έχει πει κατά καιρούς) μια αμηχανία στους επικριτές του την προκάλεσε, μιας και ξαφνικά δεν είχαν κάτι να του προσάψουν αλλά και δεν μπορούσαν, μετά από τόση κριτική εναντίον του, να το χρησιμοποιήσουν. Ντροπή όμως να φέρνουν σε τόσο δύσκολη θέση τη δύστυχη και σμπαραλιασμένη στην κάλπη Αριστερά. Μπορεί να το κάνει πολύ καλά και μόνη της. Όπως είπε ο Αρης Πορτοσάλτε για τον ΣΥΡΙΖΑ, εκεί «γίνεται κωμωδία το πράγμα».

Φυσικά, αν ανέλυαν καλύτερα τα πράγματα στην Κουμουνδούρου, δεν θα είχαν συντριβεί στην κάλπη και δεν θα αποτελούσαν πλέον το ανέκδοτο της σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας. Αλλά είναι όντως απορίας άξια η επιμονή τους στα ίδια μοτίβα. Εχουν ξεμείνει οι άνθρωποι στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Ηττήθηκαν σε απανωτές αναμετρήσεις, αλλά δεν θέλουν να αλλάξουν όπως τους ζητά ο λαός και τσακώνονται για το αν πρέπει ή όχι να ταυτίζονται με τους νοικοκυραίους ή αν πρέπει να βγει ο όρος «πατριωτική» μπροστά από τον όρο «Αριστερά». Όμως, ο Άρης Πορτοσάλτε είναι πατριώτης. Και δεν το κρύβει. Έδωσε το παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία μας στο Σύνταγμα τον Ιανουάριο του 2019 και μετέδιδε και εκείνος για τον ΣΚΑΪ. Σήμερα, υπερασπίζεται σθεναρά τον φυλακισμένο Ελληνα αγωνιστή και εκλεγμένο Δήμαρχο της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη. Η ελληνική κοινωνία αυτά θέλει να βλέπει και να ακούει.

Αγάπη για την πατρίδα

Τι δεν καταλαβαίνουν όμως ορισμένοι στην Αριστερά, όσον αφορά τη ΝΔ; Αυτό που γνωρίζει πολύ καλά ο Αρης Πορτοσάλτε: Οι «γαλάζιοι» αποτελούσαν εξ αρχής και εξακολουθούν να αποτελούν μια συμμαχία συντηρητικών και φιλελεύθερων. Εξ ου και η τοποθέτησή του για τα όσα είπε στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Κάποιος πρέπει να εκφράσει τη Δεξιά ισχυρά μέσα στην παράταξη της ΝΔ», ήταν μια από τις σχετικές ατάκες. Ε μα… Μόνο στην Κουμουνδούρου δεν αντιλαμβάνονται ότι η ΝΔ είναι κεντροδεξιό κόμμα, το ξαναλέμε, κεντροδεξιό κόμμα και ως εκ τούτου έχει στις τάξεις του και πολλούς δεξιούς. Στην Πειραιώς, τους φιλελεύθερους και τους συντηρητικούς τους ενώνουν η αγάπη για το έθνος και την πατρίδα και η ταύτιση στα μείζονα. Και τους νοικοκυραίους, στους οποίους συνήθως η Αριστερά αναφέρεται με ειρωνεία, η ΝΔ τους στηρίζει διαχρονικά με κάθε μέσο. Εξ ου και η σημερινή της ιδεολογικοπολιτική κυριαρχία. Νοικοκυρεμένα πράγματα.

Ο Άρης Πορτοσάλτε για τους τηλεθεατές και ακροατές του ΣΚΑΪ είναι μια αγαπημένη συνήθεια. Μπορεί μερικές φορές να διαφωνούν κάποιοι μαζί του. Όμως, ο διακεκριμένος δημοσιογράφος δεν στρογγυλεύει τον λόγο του και εκφράζει την κοινή λογική, τη μεταρρυθμιστική προδιάθεση και την προσμονή και την αδημονία για τα βήματα μπροστά που πρέπει να εξακολουθήσουν να γίνονται.