Κατώτερη των περιστάσεων εμφανίστηκε η αντιπολίτευση, χθες, στη Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κερδίζει τις (πολιτικές) εντυπώσεις. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε απολογούμενος (για τον ΑΣΕΠ, αλλά και για τον Συνήγορο του Καταναλωτή), ο Νίκος Παππάς με ελάχιστους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τον ακούν πέρασε και δεν... ακούμπησε, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου έγινε «θέμα» λόγω των διακοπών που προκαλούσε όταν μιλούσε ο πρωθυπουργός. Οι υπόλοιποι αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης λίγο πολύ προχώρησαν σε μια αναμενόμενη και ανέξοδη κριτική.

Πιο αναλυτικά, στην πρωτολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση περνάει κάτω από τον πήχυ των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας και έκανε λόγο για «απαράδεκτη ανετοιμότητα της κυβέρνησης» σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στην Κορινθία, ζητώντας να υπάρξει ριζική αλλαγή του εθνικού σχεδίου. Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο (προσωρινό) «όχι» της Νέας Δημοκρατίας στην τροπολογία για τη χρηματοδότηση του κόμματος των Σπαρτιατών. «Χθες το πρωί διαρρέατε ότι θα υιοθετούσατε την τροπολογία, αλλά τελικά την απορρίψατε. Η στάση σας εγείρει ερωτηματικά. Δεν ακούσαμε συγγνώμη που δώσατε τα χρήματα του ελληνικού λαού σε ένα κόμμα με αρχηγό καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση. Χρηματοδοτήσατε ένα κόμμα που είναι κέλυφος εγκληματικής οργάνωσης. Δώστε μας έναν λόγο γιατί δώσατε τέσσερις φορές χρήματα του ελληνικού λαού σε έναν καταδικασμένο και αποκλεισμένο από τον Αρειο Πάγο», τόνισε.

«Βρίσκεστε σε αποδρομή»

Στη δευτερολογία του, δε, ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπάθησε να σηκώσει τους τόνους, ισχυριζόμενος ότι θα ανοίξει στον πρωθυπουργό την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ώστε να φύγει. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι η Χαριλάου Τρικούπη «θα είναι δυναμικά και εντός της Βουλής απέναντι σε μια αλαζονική κυβέρνηση, η οποία υποτιμά τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτήν την παρέλαση αλαζονείας θα την πληρώστε. Ο κόσμος ζητά ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή, αλλά δεν τις βρίσκει. Το ύφος και η συμπεριφορά υπουργών της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν ότι οι μέρες της παντοδυναμίας είναι στο παρελθόν και πρέπει να ξεκαβαλήσετε από το καλάμι. Οσο συνεχίζετε την αλαζονεία, επιταχύνετε την έξοδό σας από το Μέγαρο Μαξίμου και εμείς θα είμαστε εδώ, να σας ανοίξουμε την πόρτα», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Κινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπάς είχε εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «οι πυρκαγιές αποδεικνύουν τις μεγάλες μας διαφορές, αλλά και ένα πολιτικό δίλημμα: Θα ζούμε σε μία κοινωνία ανασφάλειας, μία ανίσχυρη πολιτεία που θα αφήνει τα συμφέροντα να κάνουν πάρτι ή θα φτιάξουμε μια ισχυρή πολιτεία, έξυπνη, σύγχρονη, στελεχωμένη, που δεν θα αφήνει τους πολίτες μόνους απέναντι στους κινδύνους; Σε ό,τι αφορά στις πυρκαγιές έχουμε τρεις άξονες πολιτικής δράσης και ευθύνης: Πρόληψη, πυρόσβεση, αποκατάσταση». Ακόμη, έκανε λόγο για τρεις κρίσεις που μαίνονται στην Ελλάδα. «Με τις πολιτικές σας, η κλιματική, η δημογραφική και η οικονομική κρίση θα οδηγήσουν τη χώρα και την κοινωνία σε συρρίκνωση και εξαθλίωση». Πρότεινε, δε, τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας να την... αναλάβει πρόσωπο που προέρχεται από την Αριστερά.

«Δεν πείθετε κανέναν πια»

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναρωτήθηκε πόσες φορές πρέπει να καούν οι ίδιες εκτάσεις για να γίνουν αυτά που πρέπει. «Στα πεντέμισι χρόνια που κυβερνάτε, έχουμε ακούσει τα πάντα από εσάς. Διαψεύστηκαν τα πάντα, το ένα μετά το άλλο. Και πλέον ξεμείνατε και από έμπνευση. Δεν πείθετε κανέναν πια», τόνισε. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Χαρίτσης υποστήριξε ότι «για εμάς στη Νέα Αριστερά μία άλλη πολιτική στο πεδίο της πολιτικής προστασίας σημαίνει τη συνειδητοποίηση ότι το κράτος σε αυτόν τον αγώνα δεν μπορεί να είναι broker οικονομικών συμφερόντων που θησαυρίζουν από την καμένη γη».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος «ξεχώρισε» για το γεγονός ότι ουσιαστικά κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία! «Είχαμε τις επιφυλάξεις μας για το 112, αλλά λειτουργεί. Δηλαδή το 112 είναι κάτι που λειτουργεί. Φαντάζομαι ότι όταν αρχίσουν να βομβαρδίζουν οι Τούρκοι, θα υπάρχει το 112, να τρέχουμε να κρυφτούμε όλοι μαζί. Μόνο που δεν έχουμε καταφύγια, ξέρετε. Δεν υπάρχουν καταφύγια». Ακόμη, ο Δημήτρης Νατσιός σχολίασε ότι ο Κάνει Μητσοτάκης κάνει προληπτικό... bullying σε όποιον ασκεί κριτική στην πολιτική του στα εθνικά θέματα. «Καλύτερα πατριώτης της φακής παρά διαπραγματευτής της πατάτας, όπως είναι ο πρωθυπουργός», είπε. Τέλος, ο Βασίλης Στίγκας υποστήριξε ότι δεν έχει δοθεί έμφαση στην πρόληψη των πυρκαγιών.

Αντίδραση από Σαμαρά

Mε αφορμή τη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή και την έμμεση αιχμή του για τον Αντώνη Σαμαρά, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού ανέφεραν: «Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρά όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση... Αλλωστε η δήλωση του κ. Σαμαρά για τη σκευωρία Novartis, ότι θα πάει όλους τους υπεύθυνους “μέχρι τέλος”, ισχύει στο ακέραιο. Ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα “ήρεμα νερά” με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Οπως αυτή μόλις τώρα, με τη νέα Navtex της Τουρκίας. Που μας ανακοίνωσε ότι όχι μόνον η Κάσος αλλά ούτε η Λέσβος ούτε και η Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα! Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια “σύμφωνα φιλίας” και υποκλίσεις».