Οσοι απόρησαν όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχώρησε από την αίθουσα της ολομέλειας, όταν ανέβηκε στο βήμα ο Νίκος Παππάς, λίγο αργότερα πήραν σαφή απάντηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο», ξεκαθάρισε στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μία αναφορά η οποία, κατά πολλούς, είχε αποδέκτη εμμέσως και τον Αντώνη Σαμαρά. «Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του», πρόσθεσε για τον Νίκο Παππά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πολλοί εκτίμησαν ότι η συγκεκριμένη αιχμή αφορούσε τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος σε πρόσφατη εκδήλωση χαιρετήθηκε ένθερμα με τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα και σημερινό πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η όλη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε έντονο συμβολισμό αλλά και ουσιαστική πολιτική στόχευση, καθώς παράλληλα έδειξε ότι για το Μέγαρο Μαξίμου, στην παρούσα συγκυρία, στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με βάση όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλά και την εικόνα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Κανείς δεν ξέρει...»

Ο πρωθυπουργός εξήγησε και αναλυτικά γιατί δεν αναγνωρίζει τον Νίκο Παππά ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αυτό επιβάλλει ο στοιχειώδης κοινοβουλευτικός σεβασμός», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως προστατεύει το πολίτευμα με αυτήν τη στάση. «Οφείλω να επισημάνω και μια δεύτερη διάσταση. Οτι έχουμε να κάνουμε με έναν αρχηγό –εντός εισαγωγικών– ο οποίος είναι μεταβατικός. Κανείς δεν ξέρει εξ ονόματος ποιου ομιλεί, του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου, του κ. Φαραντούρη, του κ. Γκλέτσου. Οταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρει βηματισμό και αρχηγό, προφανώς θα είμαι πάλι εδώ για να μπορέσουμε να κάνουμε σωστή, κοινοβουλευτικά, πολιτική αντιπαράθεση και μην απορήσετε, γιατί αυτή θα είναι η τακτική που θα ακολουθώ έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει μόνιμο αρχηγό, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος, με την προϋπόθεση ότι τα δύο αυτά πρόσωπα θα συμπίπτουν στην ιδιότητά τους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στροφή 360 μοιρών»

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επέστρεψε στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και άλλων πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης. Ειδικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε απαντώντας πολύ συγκεκριμένα στην κριτική του προς την κυβέρνηση έπειτα από την πρόσφατη επανεκλογή του. «Εχω την αίσθηση ότι κάνατε μια στροφή 360 μοιρών για να βρεθείτε στο ίδιο σημείο. Ενδεχομένως να ήταν υψηλές οι προσδοκίες μου», ανέφερε και αναρωτήθηκε αν το ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει πλέον τον δρόμο της ουσιαστικής και παραγωγικής αντιπολίτευσης και όχι εκείνον της στείρας άρνησης και του «όχι σε όλα» των τελευταίων ετών.

«Το δήθεν προοδευτικό ΠΑΣΟΚ καταψήφισε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτήν τη στάση επιλέξατε και στο πρώτο νομοσχέδιο μετά την επανεκλογή σας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε απορία που υπάρχει διαφωνία για τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ. «Μην απορήσετε γιατί προοδευτικοί συμπολίτες σάς γυρίζουν την πλάτη. Αυτό που έχω δει είναι ότι επιμένετε στη γραμμή που με ανάγκασε στο παρελθόν να αποκαλέσω το ΠΑΣΟΚ “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ”. Εύχομαι να διαψευστώ», ανέφερε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε ως παράδειγμα και τη μέχρι στιγμής αδυναμία να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 3/5 στη Βουλή για την εκλογή του Συνηγόρου του Πολίτη όπου η κυβέρνηση έχει προτείνει τον καθηγητή Δημήτρη Σωτηρόπουλο, πρόσωπο που ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, και πέταξε το μπαλάκι στον Νίκο Ανδρουλάκη ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ομως και για τα ζητήματα της αντιπυρικής προστασίας ο πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει σαφώς και διεξοδικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατά τη δευτερολογία του. «Πολλά από αυτά που είπατε είναι αυτά που ακριβώς κάνουμε. Θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε έναν σχετικό βηματισμό, αν και το περιτύλιγμα είναι της αυστηρής κριτικής», σημείωσε. Παράλληλα, στην τριτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα φέρει σύντομα νομοθετική ρύθμιση για τη χρηματοδότηση των Σπαρτιατών, εξηγώντας ότι η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ είχε αδυναμίες «τις οποίες θα εξετάσουμε» και υπενθύμισε πως και στο παρελθόν τα δύο κόμματα κατάφεραν να συνεννοηθούν για τέτοιου είδους θεσμικά θέματα.

Το νέο «έλα με φόρα»!

Ο πρωθυπουργός δεν έμεινε, όμως, μόνο σε αυτά, καθώς, ενώ απουσίαζε από την αίθουσα όποτε κι αν ανέβηκε στο βήμα ο Νίκος Παππάς, όχι μόνο ήταν παρών, αλλά απάντησε σε όλα στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ. «Οταν γυρνάτε στο 2010, η ιστορία θα γράφει ότι η χώρα χρεοκόπησε επί των δικών σας ημερών. Το 2009 ήμουν απλός βουλευτής όταν ψηφίσατε τον προϋπολογισμό που προέβλεπε αύξηση δαπανών γιατί λεφτά υπήρχαν. Δεν το είπατε απλά. Το έκανε πράξη ο τότε πρωθυπουργός και τέσσερις μήνες μετά έσκασε η χώρα στα χέρια του», υπενθύμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απάντησε και στην κριτική του Νίκου Ανδρουλάκη περί αλαζονείας. «Ερχεστε νεοεκλεγείς πρόεδρος με τον ενθουσιασμό των δημοσκοπήσεων, να μας πείτε ότι θα μας διευκολύνετε να ανοίξει η πόρτα του Μαξίμου για να μπείτε εσείς. “Ελα με φόρα”, που έλεγε κάποτε η κυρία Τσαπανίδου για τον κ. Τσίπρα. Αυτό θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός σε τρία χρόνια από τώρα. Εδώ θα είμαστε να κάνουμε τον λογαριασμό», τόνισε ο πρωθυπουργός.