«Ολα τριγύρω αλλάζουνε κι... όλη η αντιπολίτευση η ίδια μένει». Η παράφραση του τραγουδιού του Νίκου Παπάζογλου ταιριάζει... γάντι σε όλα όσα συνέβησαν στην προχθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, με την ελάσσονα αντιπολίτευση να αποδεικνύεται πλήρως προβλέψιμη. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέλεξε να διακόπτει τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Δημήτρης Νατσιός επέμεινε στα... εκκλησιαστικά «σεμινάρια» και ο Κυριάκος Βελόπουλος επανάφερε τις (αγαπημένες του) θεωρίες συνωμοσίας.

«Αναρωτιέστε, κυρία Κωνσταντοπούλου, γιατί η αντιμετώπιση από μέρους μου δεν είναι ανάλογη του σεβασμού που εσείς δείχνετε με τη συμπεριφορά σας στο Κοινοβούλιο! Εχετε την αντιμετώπιση που σας αξίζει», είπε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας τον διέκοψε ρωτώντας τον αν κάηκε όλη η Ελλάδα. Για την ιστορία, να τονίσουμε ότι ενώ πέρυσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα, φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, όταν ο μέσος όρος τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι κάτι παραπάνω από 500.000 στρέμματα. «Ημασταν δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας εικοσαετίας, σε μια χρονιά που αντικειμενικά από κλιματολογικής άποψης, όπως επαναλαμβάνω ότι βεβαιώνουν όλοι οι ειδικοί, ήταν η δυσκολότερη των τελευταίων σαράντα ετών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Δημήτρης Νατσιός, από την πλευρά του, συνέχισε να «πουλά» θρησκοληψία. Χαρακτηριστική είναι η εξής αναφορά: «Η απέραντη και προκλητική, θα λέγαμε, αγάπη του Κυρίου μάς επιτρέπει να γινόμαστε μάρτυρες θαυμάτων, όπως αυτό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου –να σας το θυμίσουμε– στο Προκόπι Ευβοίας το καλοκαίρι του 2021. Ηταν εκείνο το βράδυ που κατευθυνόταν απειλητικά η φωτιά της Βόρειας Εύβοιας προς το Προκόπι και βγήκε ο ιερέας με τους κατοίκους να λιτανεύσουν τις θαυματουργικές εικόνες και σε έναν ουρανό, παρακαλώ, όπου δεν υπήρχε ούτε ένα σύννεφο, μέσα σε λίγες ώρες ήρθε μια νεφέλη πάνω από τον τόπο και έβρεξε καταρρακτωδώς για είκοσι λεπτά βρέχοντας όλη την περιοχή και σώζοντας το χωριό». Πάντως, ο πρόεδρος της Νίκης συνέχισε το... ρεσιτάλ του λέγοντας ότι «τον Αύγουστο, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, οι εφημέριοι δύο ναών, ενοριών, έκαναν λιτανεία των ιερών λειψάνων και εικόνων των πολιούχων για να παρακαλέσουν για το πρόβλημα της παρατεταμένης ανομβρίας. Το ίδιο μεσημέρι σύννεφα μαζεύτηκαν και έβρεξε. Οι κάτοικοι έκαναν λόγο για ολοφάνερο θαύμα».

Κορώνες... πολέμου

Παράλληλα, ο Κυριάκος Βελόπουλος άνοιξε πόλεμο με την... Τουρκία. «Η μόνη στρατηγική που εφαρμόστηκε –και πρέπει να το πούμε αυτό– ήταν το 112. Αυτό να το αποδώσουμε στην κυβέρνηση. Είχαμε τις επιφυλάξεις μας –δεν τις είπαμε ποτέ, όλοι το λέγαμε– αλλά λειτουργεί. Δηλαδή, το 112 είναι κάτι που λειτουργεί. Φαντάζομαι ότι, όταν αρχίζουν να βομβαρδίζουν οι Τούρκοι, τότε θα βάλετε το 112 να τρέχουμε να κρυφτούμε όλοι μαζί. Μόνο που δεν έχουμε καταφύγια, ξέρετε», είπε! Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης συνέχισε, όταν ο Κωνσταντίνος Τασούλας του επισήμανε ότι ξεκίνησε πόλεμο με τους Τούρκους, σημειώνοντας: «Κάποιος πρέπει να τον κηρύξει. Θα φτάσουν στο Σούνιο. Κάποιος πρέπει να τον κηρύξει. Θα φτάσουν στην Ακρόπολη. Πού πρέπει να φτάσουν; Εξω από το σπίτι του Προέδρου της Βουλής;»

Στον αντίποδα, ο Αλέξης Χαρίτσης εμφανίστηκε σχεδόν... εκτός τόπου και χρόνου, αφού αντί να εστιάσει στις φωτιές ασχολήθηκε εκτενώς με την Παλαιστίνη. «Η Νέα Αριστερά δεν μιλά με μισόλογα: απερίφραστη καταδίκη της γενοκτονίας στη Γάζα, πλήρης κατάπαυση του πυρός, αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Γι’ αυτά πρέπει να παλέψουμε. Αυτά πρέπει να απαιτήσουμε. Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο. Αυτό επιβάλλει ο ανθρωπισμός. Αυτό επιτάσσει το εθνικό μας συμφέρον για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας», σημείωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς.

Τέλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, επέμεινε ότι για όλα φταίει η (κακή) Ευρωπαϊκή Ενωση. «Ο μεγαλύτερος ένοχος για την κατάσταση που βιώνει ο λαός μας κάθε χρόνο με τις πυρκαγιές, αλλά και με τις πλημμύρες, όπως και όταν γίνεται σεισμός, και σε περίπτωση ενός μεγάλου “ατυχήματος”, είναι και η πολιτική και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις οποίες εφαρμόζει φανατικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σήμερα και στηρίζουν φανατικά όλα τα κόμματα του κεφαλαίου», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.