Με έργα και όχι με λόγια η κυβέρνηση εστιάζει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, που, όπως έχει πει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα. Στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του στο Διαδίκτυο με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε από την οικονομία, τις θετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν και τα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών απέναντι στις εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τα καλά νέα από το μέτωπο της οικονομίας, καθώς, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα παρουσιάζει την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 27 ευρωπαϊκών χωρών ως προς το ρυθμό ανάπτυξης και θα παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης έως και το 2025. Η Κομισιόν «βλέπει» ακόμα σταδιακή μείωση του ελλείμματος, βελτίωση του πλεονάσματος, περαιτέρω αποκλιμάκωση του χρέους, αύξηση της απασχόλησης, πτώση της ανεργίας κάτω από το 10% και τον πληθωρισμό να αρχίσει να υποχωρεί έστω και αργά και πάντως σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο στην Ε.Ε.

Δίπλα στους ευάλωτους

«Η δημοσιονομικά ισορροπημένη πολιτική μας αποδίδει, φαίνεται και από τη σταθερά καλή πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και, όπως έχω δεσμευτεί, το πλεόνασμα της ανάπτυξης θα επιστρέφει στην κοινωνία για την ενίσχυση πρωτίστως των πιο ευάλωτων που πλήττονται περισσότερο από το υψηλό επίπεδο τιμών, κυρίως των τροφίμων», τόνισε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα υπενθύμισε ότι τον Δεκέμβριο θα δοθούν 352 εκατ. ευρώ ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2,3 εκατ. πολίτες και αναφέρθηκε στο Market Pass, το Youth Pass, το επίδομα θέρμανσης, τα 150 ευρώ στους συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά, στο πρόγραμμα Μόνιμη Μείωση Τιμών και στα πρόστιμα που επιβάλλονται σε πολυεθνικές εταιρείες για φαινόμενα αισχροκέρδειας. «Μόνο τις τελευταίες ημέρες μπήκαν πρόστιμα 1,6 εκατ. ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Θα προστατεύσουμε τους πολίτες από όσους νομίζουν ότι θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους, εκμεταλλευόμενοι τις συνέπειες του εισαγόμενου πληθωρισμού», διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση απάτης με περισσότερες από 71.000 παράνομες εκτελέσεις συνταγογραφήσεων, από τις οποίες προήλθε ζημιά μεγαλύτερη των 8 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία με κριτήριο τη βελτίωση των δημοσιονομικών, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών πλήρως σε κανονικότητα και τις εκτιμήσεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη διετία. Goldman Sachs, JP Morgan, City και UBS κάνουν πλέον μόνο ιδιαίτερα θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ ένα στοιχείο που καταδεικνύει αυτή την πολύ θετική εικόνα είναι το γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2023 οι ξένοι επενδυτές είχαν βάλει 267 εκατ. ευρώ στη χώρα μας προεξοφλώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών εννέα νοσοκομείων, στην Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, στο νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, στο πρόγραμμα Ανακαινίζω - Ενοικιάζω, στο πόρισμα για τη διαχείριση υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας στη Θεσσαλία από την ολλανδική εταιρεία HVA International και στην κρατική αρωγή στους πλημμυροπαθείς. «Δεν θα παραθέσω εδώ μία προς μία τις επισημάνσεις τους, θα το κάνω άλλωστε την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή. Το διά ταύτα του πορίσματος πάντως είναι ότι η Πολιτεία και πολίτες πρέπει να αλλάξουμε ολόκληρη την προσέγγισή μας γύρω από τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών, αλλά και να αποδεχτούμε το γεγονός ότι ο ανασχεδιασμός αυτός θα πάρει χρόνο και θα κοστίσει χρήματα», επεσήμανε. Σημείωσε, δε, ότι συνολικά έχουν καταβληθεί 108,1 εκατ. ευρώ σε 29.130 αιτούντες από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ ο ΕΛΓΑ πίστωσε την Παρασκευή 104 εκατ. ευρώ σε περίπου 30.000 αγρότες.

Στην Πολιτική Επιτροπή

Στο μεταξύ, σήμερα το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής (Π.Ε.) της Ν.Δ., όπου αναμένεται η Μαρία Συρεγγέλα να εκλεγεί γραμματέας του κόμματος στη θέση του Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος θα ασκεί πλέον μόνο τα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου. Η Π.Ε. της Ν.Δ. θα συνεδριάσει σε εξαιρετικά θετική συγκυρία για την κυβέρνηση, καθώς το κυβερνών κόμμα σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να διατηρεί το προβάδισμα με χαώδη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, που πλέον οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι το ΠΑΣΟΚ. «Οι πολίτες επιβραβεύουν την πολιτική μας. Δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση», υπογραμμίζουν πηγές από το κυβερνητικό στρατόπεδο.