Την πρόθεση της Τεχεράνης να συνεχίσει τον διάλογο για το πυρηνικό της πρόγραμμα επανέλαβε ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του δεν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων και καταγγέλλοντας τις αμερικανικές κυρώσεις ως «αδικαιολόγητες και απάνθρωπες».
Οι δηλώσεις έγιναν την Παρασκευή (16/10), κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας, Ιρακλί Κομπαχίτζε, στο περιθώριο συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα, στο Γερεβάν της Αρμενίας.
«Το Ιράν δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και θεωρούμε δόλια την κακόβουλη προπαγάνδα εναντίον της χώρας μας», δήλωσε ο Πεζεσκιάν, σύμφωνα με την ιρανική προεδρία.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη παραμένει ανοιχτή στον διάλογο, χωρίς ωστόσο να αποδέχεται πιέσεις. «Πιστεύουν ότι μπορούν να μας αναγκάσουν να συνθηκολογήσουμε, αλλά εμείς δεν θα υποκύψουμε στον καταναγκασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιδίωξη στενότερης συνεργασίας με τη Γεωργία
Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ιράν και Γεωργίας, με τον Πεζεσκιάν να προτείνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα συνεργασίας, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Tasnim.
Οι επαφές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο κατά την οποία οι αμερικανικές κυρώσεις επηρεάζουν τις αεροπορικές συνδέσεις των δύο χωρών. Τον Σεπτέμβριο, η Γεωργία ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με τις αμερικανικές κυρώσεις κατά ιρανικών αεροπορικών εταιρειών, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν επιβάλλει δικά της περιοριστικά μέτρα στην Τεχεράνη.
Το Tasnim μετέδωσε ακόμη ότι ο Γεωργιανός πρωθυπουργός τάχθηκε κατά των ξένων παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις γειτονικών κρατών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική επιβεβαίωση από το γραφείο του.