Προσηλωμένη στην αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι η κυβέρνηση, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες και μέτρα που στηρίζουν τους πολίτες απέναντι στο πανευρωπαϊκό αυτό φαινόμενο. Τα μέτρα υπακούουν στα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας, ώστε να μην υποθηκεύονται οι επόμενες γενιές.

«Η δημοσιονομικά ισορροπημένη πολιτική μας αποδίδει, φαίνεται και από τη σταθερά καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και, όπως έχω δεσμευτεί, το πλεόνασμα της ανάπτυξης θα επιστρέφει στην κοινωνία για την ενίσχυση πρωτίστως των πιο ευάλωτων που πλήττονται περισσότερο από το υψηλό επίπεδο τιμών, κυρίως των τροφίμων», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη ανάρτησή του την περασμένη Κυριακή, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων και στοχεύσεων.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης κινούνται σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος περιλαμβάνει στη λήψη μέτρων για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, όπως είναι – μεταξύ άλλων- η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, το επίδομα μητρότητας στις αγρότισσες και τις γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες και η νέα αύξηση των συντάξεων. Σήμερα δε κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2024 που προβλέπει αυξήσεις σοτυς δημοσίους υπαλλήλου, 14 χρόνια μετά και στους συνταξιούχους και σειρά μέτρων για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και η «Μόνιμη Μείωση Τιμής» στην οποία έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 883 κωδικοί προϊόντων που υπάγονται σε 37 κατηγορίες αγαθών. Επίσης στοχευμένα μέτρα που στηρίζουν κυρίως τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, όπως το έκτακτο επίδομα ύψους 352 εκατ. ευρώ που θα δοθεί σε 2,3 εκατομμύρια δικαιούχους αλλά και η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%, η ενίσχυση των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά, το επίδομα θέρμανσης, το youth pass, το market pass στη Θεσσαλία και τον Έβρο.

Ο τρίος άξονας αφορά στη συνέχιση των εντατικών ελέγχων για τον περιορισμό των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας. Ήδη από την αρχή της χρονιάς όπως έχει ανακοινώσει το αρμόδιο Υπουργείο έχουν πραγματοποιηθεί 20.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί, σε περιπτώσεις παραβάσεων, πρόστιμα που αγγίζουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ.