Οι συζητήσεις για την Κεντροαρτιστερά και κυρίως οι πληροφορίες που δείχνουν να έχουν φτάσει και στα αυτιά του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσαν την πανικόβλητη αντίδρασή του. Με μια ανάρτηση περίπου… 2.000 λέξεων –για την ακρίβεια 1.980– ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να βάλλει κατά του Αλέξη Τσίπρα, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όσων θέτουν θέμα «συγχωνεύσεων», κάνοντας σημαία του το παλαιό σλόγκαν του Παύλου Πολάκη: «Όλοι σας και μόνος μου».

«Βλέπετε ξαφνικά μια συζήτηση να έχει ξεκινήσει με επιμονή για τη "συγκόλληση" του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Αλήθεια, μία τέτοια συζήτηση κανονικά δεν θα έπρεπε να είχε ανοίξει πέρυσι, όταν η ΝΔ πήρε 41%, και όχι τώρα που η ΝΔ κατέρρευσε στο 28%;» αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης, δείχνοντας τον προκάτοχό του και την ήττα που υπέστη το 2023, θεωρώντας μάλιστα ότι αυτός σχεδόν νίκησε αφού εξαιτίας του «κατέρρευσε η ΝΔ» στις ευρωεκλογές.

Το έχει περιγράψει, αλλά αυτήν τη φορά το λέει με έμφαση, δείχνοντας πως δεν κατάλαβε τι έγινε στις εκλογές. Ή ότι κατάλαβε και προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο αφού στη μακροσκελή ανάρτηση τονίζει ακόμη ότι «σε αυτήν την κατάρρευση της ΝΔ έπαιξε ρόλο η αντιπολίτευση που κάναμε εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ». Έτσι είναι αν έτσι νομίζεις θα μπορούσε να είναι η απάντηση αν και το ζήτημα ξεκινά λίγο παρακάτω.

Πού; Στο σημείο που αναρωτιέται: «Γιατί λοιπόν αυτή η συζήτηση για "συγκόλληση" τώρα; Τώρα που καθαρίζουμε το κόμμα μας από συμφέροντα και μαγαζάκια, τώρα που ραγίσαμε την παντοδυναμία Μητσοτάκη;» αλλά και στη συνέχεια εκεί που τονίζει πως «τώρα λοιπόν, κανάλια, εφημερίδες, δημοσιογράφοι, δημοσκοπήσεις –ολόκληρο το σύστημα θέλει να σας επιβάλλει και το πρόβλημα και τη λύση. Τους δήθεν σωτήρες που θα μπορούν να ελέγξουν».

Και εδώ ακριβώς είναι το… ζουμί της υπόθεσης. Στις επιθέσεις που δέχεται από στελέχη του κόμματος, πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα –με αποκορύφωμα την περίπτωση του Χρήστου Σπίρτζη– έρχονται να προστεθούν και οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για κινήσεις στελεχών σε συνεργασία με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιθυμούν να ανοίξουν το θέμα Κεντροαριστερά σε άλλη βάση.

Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην Αττική αλλά και στην περιφέρεια από πρόσωπα που δεν βλέπουν αρνητικά τη δημιουργία ενός νέου φορέα στον οποίο δύναται να ηγηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ακόμη και ο Χάρης Δούκας ως εναλλακτική πρόταση που θα υπερκεράσει το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν σε αυτά προστεθούν και οι δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν να έπεται του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για το ποιος μπορεί να ηγηθεί ενός κεντροαριστερού σχήματος, το συμπέρασμα περί πανικού είναι εύκολο να το βγάλει οποιοσδήποτε. Πολύ περισσότερο τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την ήττα που υπέστη στις ευρωεκλογές και την αδυναμία του να πάρει έστω και μια ψήφο από αυτές που έχασε η ΝΔ, επέλεξε να πάει… διακοπές και στη συνέχεια να μεταβεί στις ΗΠΑ προκειμένου, όπως υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, να βρει χορηγούς για το… ινστιτούτο του.

Η δε αναφορά του για την… καρέκλα του απλά δείχνει και το μέγεθος του πανικού του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Τους αποκαλύπτω όλους» αναφέρει, χωρίς φυσικά να επεξηγεί τι ακριβώς εννοεί και προσθέτει: «Δεν φοβάμαι για την καρέκλα μου. Δεν φοβάμαι για τα αντίποινα. Και ό,τι είναι να γίνει, ας γίνει – αλλά ας γίνει με εντιμότητα. Αυτό ακριβώς θα κάνω, αρχίζοντας από τώρα. Και ας με πολεμήσουν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά απ’ έξω».

Όπως και η εξής αναφορά του: «Σας υπόσχομαι ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας, θα έχετε μια προοδευτική κυβερνητική δύναμη πραγματικά ανεξάρτητη. Εκτός φυσικά αν συνασπιστούν τα συμφέροντα εναντίον μου να με ρίξουν».

Η επίθεση στον Τσίπρα

Η επίθεση που εξαπέλυσε στον Αλέξη Τσίπρα είναι συνολική. Φτάνει στο σημείο να μιλήσει για χάος στα οικονομικά του κόμματος ενώ ο ίδιος δήλωνε πως είναι το πιο υγιές και αποκαλύπτει πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστά πολλά σε… προμηθευτές. Μιλά για επίπονη προσπάθεια εξορθολογισμού προαναγγέλλοντας με τον τρόπο αυτόν και νέες «λύσεις» συμβάσεων στελεχών του κόμματος, αν και η εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγιά πρόσφατα δήλωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Παράλληλα στέλνει και μήνυμα για πογκρόμ διώξεων εντός ΣΥΡΙΖΑ αφού υπογραμμίζει ότι «ανανέωση σημαίνει: μερικές καριέρες τελειώνουν, μερικές καριέρες αρχίζουν. C'est la vie...». Η απειλή προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτή και σαφής. Σαφέστερη δεν γίνεται.

Υγ.: Το γεγονός ότι χρειάστηκε να γίνει διαρροή από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διευκρινιστεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν εννοούσε ότι κλείνει την πόρτα στις συνεργασίες δεν προκαλεί εντύπωση. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κουμουνδούρου σπεύδει να… μεταφράσει αυτά που λέει ο πρόεδρος του κόμματος.