Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να επιχειρεί να κάνει «ενέσεις τόνωσης του ηθικού» στον ΣΥΡΙΖΑ και να δηλώνει ότι θα είναι νικητής των επόμενων εκλογών, μπορεί τα στελέχη να υποστηρίζουν πως θα ξεπεράσουν το 17% στις ευρωεκλογές, εν τούτοις η πραγματικότητα προσγειώνει ανώμαλα την Κουμουνδούρου. Το φιάσκο των εκλογών της Κυριακής στις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις αδιάψευστος μάρτυρας.

Η αποχή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε ταβάνι. Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες μετά βίας ξεπέρασε –αν ξεπέρασε– το 10% ενώ ακόμη πιο τραγική ήταν η κατάσταση σε επίπεδο υποψήφιων για τις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις δεν συμπληρώθηκε καν ο απαιτούμενος αριθμός με αποτέλεσμα να μοιράσουν τις… θέσεις μεταξύ τους και να ψάχνουν και για… συμπλήρωμα.

Τα στοιχεία, άκρως αποκαρδιωτικά. Αποτυπώνουν όμως την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιβεβαιώνουν πως μια ακόμη φορά επιχειρείται στην Κουμουνδούρου να κρυφτούν τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Την ώρα που οι… πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσαν ν’ απαντήσουν με τρόπο που θυμίζει εποχές Αλέξη Τσίπρα, στα όσα αποκαλύπτονται για τις εταιρείες του Στέφανου Κασσελάκη υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν εξαιτίας κάποιων δήθεν κρυφών δημοσκοπήσεων, έρχεται μια διαδικασία επίσημη να δείξει πως τα διαλυτικά φαινόμενα όχι απλά συνεχίζονται, αλλά παίρνουν διαστάσεις και μεταξύ των μελών του κόμματος.

Επί της ουσίας τα μέλη –που διαρκώς επικαλείται ο Στέφανος Κασσελάκης όταν μιλά για τη διαδικασία ανάδειξής του στη θέση του προέδρου– γύρισαν την πλάτη στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εμφανές άλλωστε και από τις δημοσκοπήσεις, τις επίσημες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και οι οποίες δείχνουν μια ανεπαίσθητη άνοδο που δεν ξεπερνά σε όλες τις περιπτώσεις ένα ποσοστό της τάξεως του 0,8% μετά το Συνέδριο του κόμματος.

Και αυτό τη στιγμή που σε ανάλογες περιπτώσεις, δηλαδή ύστερα από συνεδριακές κομματικές διαδικασίες, τα κόμματα πάντα εμφανίζουν μια άνοδο. Πολύ περισσότερο ο επικεφαλής των κομμάτων αφού υποτίθεται πως αποτελούν το έναυσμα μιας νέας αρχής μια δυναμικότερης παρέμβασης στο πολιτικό σκηνικό.

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή ήταν τέτοια που προκάλεσε πανικό στον ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη της Κουμουνδούρου ήδη να αναζητούν υπεύθυνους –Ιφιγένειες που θα έλεγε και ο Στέφανος Κασσελάκης– ώστε να αποδώσουν ευθύνες για το φιάσκο των εσωκομματικών εκλογών.

Αυτό που προκύπτει πάντως είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ τα προβλήματα όχι απλά συνεχίζουν αμείωτα, αλλά εντείνονται και διαχέονται σε ολόκληρο τον κομματικό μηχανισμό. Στο πλαίσιο αυτό η τακτική της λάσπης και της τοξικότητας που επιλέγεται είναι απλά η αντίδραση στην οποία έχει συνηθίσει την κοινωνία το συγκεκριμένο κόμμα.