Τις τελευταίες ώρες «τρέχουν» πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες Κασσελάκη στις ΗΠΑ, με τη δημοσιογραφική έρευνα να  ανακαλύπτει πτυχές της υπόθεσης που ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε δημόσια, σε lifestyle συζήτηση, με τέτοιο τρόπο που φαίνεται να είχε ως στόχο να «κάψει» το θέμα και να έχει τη δυνατότητα να λέει ότι ήταν ο ίδιος που πρώτος τα είχε πει.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» παρουσιάζει λεπτομέρειες σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα του Στέφανου Κασσελάκη, που εμπίπτουν στον νόμο της κυβέρνησης Τσιπρα που απαγορεύει τη συμμετοχή σε προέδρους κοινοβουλευτικών κομμάτων σε επιχειρήσεις της αλλοδαπής.

«Με αγκυροβόλιο το λιμάνι του Νιου Μπέντφορντ, κινητήρια δύναμη της φαλαινοθηρίας τον προηγούμενο αιώνα, ο κ. Κασσελάκης άνοιξε πανιά 60 μίλια από τη Βοστόνη, με τη γνωστή (από την Osios LLC, μέσω της οποίας δάνεισε τον ΣΥΡΙΖΑ) μέθοδο: LLC σημαίνει Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, δηλαδή ο ιδιοκτήτης δεν ευθύνεται προσωπικά για τις όποιες ζημίες της επιχείρησης. Και φυσικά η φορολογική έδρα της TM Lobsering είναι, όπως και της Osios LLC, το Ντέλαγουερ, o επίσημος φορολογικός παράδεισος των ΗΠΑ, όπου οι εταιρείες LLC απολαμβάνουν τα φορολογικά προνόμια μιας offshore χωρίς να θεωρούνται εξωχώριες», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το ρεπορτάζ συνεχίζει: «Η TΜ Lobstering LLC, σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία της Πολιτείας της Μασαχουσέτης, ιδρύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 2020 εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Γιατί τότε; Τα πράγματα είναι μάλλον απλά – o κ. Κασσελάκης είδε μια επιχειρηματική ευκαιρία: η βιομηχανία του αστακού στην περιοχή υπέφερε λόγω του κλεισίματος των εστιατορίων εξαιτίας της καραντίνας, πολλοί από τους ψαράδες είχαν εγκαταλείψει τον κλάδο και οι τιμές για τα αλιευτικά σκάφη και τις άδειες ψαρέματος ήταν χαμηλές. Η σύσταση της εταιρείας έγινε στο τέλος εκείνης της δραματικής αλιευτικής σεζόν – αλλά οι επόμενοι μήνες έφεραν μια θεαματική ανάκαμψη στον κλάδο δικαιώνοντας την επενδυτική επιλογή Κασσελάκη».

Ζητούνται απαντήσεις

Το δημοσίευμα έφερε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει ποιες είναι οι ακριβείς δραστηριότητες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως αναφέρει ο κ. Μαρινάκης, ο κ. Κασσελάκης «συνεχώς μας διαβεβαιώνει αορίστως ότι ξέρουμε τα πάντα γι’ αυτόν, όμως ουσιαστικά αποδεικνύεται ότι έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε» και συνεχίζει λέγοντας πως «καλό θα ήταν οι Ελληνες πολίτες να τα μάθουν “αδιαμεσολάβητα” και όχι από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων».

Επίσημη απάντηση δεν υπήρξε από τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως η Κουμουνδούρου, μέσω κύκλων και σε γραμμή Πολάκη, προσπάθησε να πετάξει την μπάλα σε παλιές ιστορίες, για τις οποίες οι πολίτες έχουν κατ’ επανάληψη αποφασίσει στις εκλογές, χωρίς να λένε τίποτα για τον «αστακοεφοπλιστή πρόεδρο».

Ολα αυτά ανάγκασαν τον Στέφανο Κασσελάκη να επιστρέψει εσπευσμένα και αιφνιδιαστικά από τις ολιγοήμερες διακοπές του στην Αρκαδία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα θέματα που δημιουργούν οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Την ίδια ώρα, το κλίμα στον πολύπαθο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός ελέγχου, αφού κανείς δεν ξέρει τι άλλο μπορεί να βγει στην επικαιρότητα, καθώς από την πρώτη στιγμή ο Κασσελάκης συμπεριφέρεται στο κόμμα που ηγείται σαν «τον θείο από την Αμερική που έχει τα δολάρια», ενώ ο δανεισμός προς τα κομματικά ΜΜΕ μπορεί να τον καταστήσει κατηγορούμενο και μάλιστα με νόμους που είχε ψηφίσει το ίδιο του το κόμμα.

Με τρία... κεφάλια

Την ίδια στιγμή, εντός ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζεται εντόνως η κίνηση του προέδρου να παρέμβει στο θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων μέσω βίντεο, την ώρα που στο βήμα της Βουλής θα ανέβαινε ο Σωκράτης Φάμελλος. Την εσωκομματική Βαβέλ επέτεινε και η διαδικτυακή παρέμβαση, για το ίδιο θέμα, του Αλέξη Τσίπρα, που με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε την πολιτική του επανενεργοποίηση.

Για πολλούς η δήλωση Τσίπρα έγινε για να βάλει και νέα δεδομένα στο πάντα ανοιχτό παιχνίδι εξουσίας που εξελίσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνεδριακή αναβάπτιση του κ. Κασσελάκη και των όσων πρόκειται να συμβούν μετά τις ευρωεκλογές και μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Εξάλλου, η τριχοτόμηση της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ, με τις ταυτόχρονες παρεμβάσεις των τριών προέδρων (Φάμελλος στην Βουλή, Κασσελάκης στο TikTok, Τσίπρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) είναι ενδεικτική των τριών τάσεων που υπάρχουν αυτή την ώρα στην Κουμουνδούρου, παρόλο που οι ομαδοποιήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και όλα ακόμα είναι ρευστά.

Για τον κ. Κασσελάκη το ζήτημα είναι πλέον η αυτόνομη πορεία που καλείται να χαράξει ο ίδιος και μετά την πλήρη αποστασιοποίηση και τις διαχωριστικές γραμμές που τράβηξε ο Αλέξης Τσίπρας από τη νέα ηγεσία, πολλοί παρατηρούν εσωκομματική αστάθεια.

Απο χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, θα επιστρέψει αύριο στην Αθήνα προκειμένου να παραστεί σε ειδική εκδήλωση του κόμματος για την ακρίβεια και τη στεγαστική κρίση, ενώ την Παρασκευή αναχωρεί για την Σπάρτη για να παρουσιαστεί στο εκεί στρατόπεδο στο οποίο τις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.