Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν επέστρεψε σήμερα στο Ισραήλ έπειτα από περιοδεία σε έξι αραβικές χώρες με στόχο τον συντονισμό των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του ισλαμικού κινήματος της Χαμάς σε συνδυασμό με την άμβλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Λωρίδα της Γάζας.

Τέσσερις ημέρες μετά την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ σε ένδειξη αλληλεγγύης μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο Αντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε και πάλι σήμερα στο Τελ Αβίβ και πήγε κατευθείαν στην Ιερουσαλήμ για να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Θέλω να έχω την ευκαιρία να μοιραστώ ό,τι άκουσα, ό,τι έμαθα κατά την διάρκεια των τελευταίων αυτών ημερών επισκεπτόμενος τους άλλους εταίρους μας και συζητώντας τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε με τους συμμάχους και τους ισραηλινούς φίλους», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χθες στους δημοσιογράφους από το Κάιρο, την στιγμή που το Ισραήλ προετοιμάζει μεγάλη χερσαία επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν εξετάζει την πιθανότητα να ανταποκριθεί στην πρόσκληση και να επισκεφθεί το Ισραήλ για να εκφράσει, για μία ακόμη φορά, την ακλόνητη αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς το εβραϊκό κράτος.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ο Αντονι Μπλίνκεν διαπίστωσε την ευρεία αντίθεση των αραβικών ηγεσιών απέναντι στην Χαμάς, αλλά και τις ανησυχίες τους για την τύχη των Παλαιστινίων. «Είπα ξεκάθαρα ότι η Χαμάς δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να συνεχίσει να κάνει σαν να μην έγινε τίποτε», επέμεινε στο Κάιρο ο Αντονι Μπλίνκεν. «Ταυτόχρονα είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας», πρόσθεσε. «Οι πολίτες δεν πρέπει να υποφέρουν από τις φρικαλεότητες» της Χαμάς.

«Η ανακατάληψη της Γάζας θα είναι σφάλμα»

Υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ισραήλ ξεκίνησε και πάλι χθες την υδροδότηση του νότιου τομέα της Γάζας, αφού ανακοίνωσε την διακοπή της τροφοδοσίας του του πυκνοκατοικημένου παλαιστινιακού θύλακα σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

Η Ουάσινγκτον όρισε επίσης συντονιστή που είναι επιφορτισμένος με την τροφοδοσία της Γάζας σε ανθρωπιστική βοήθεια, τον βετεράνο διπλωμάτη Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ο οποίος αναμένεται να φθάσει σήμερα στο Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να απαντήσει στην επίθεση της Χαμάς και δεν απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση ή κατάπαυση του πυρός. Αλλά απηύθυνε προειδοποιήσεις έναντι της λήψης περισσότερο ακραίων μέτρων όπως η μαζική απέλαση των Παλαιστινίων, μία προοπτική για την οποία ανησυχεί ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, αντίπαλος της Χαμάς με έδρα την Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Κατά την συνέντευξή του χθες στο δίκτυο CBS News, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για τους κινδύνους που θα σήμαινε μία απόπειρα του Ισραήλ να ανακαταλάβει την Λωρίδα της Γάζας. «Πιστεύω ότι θα ήταν λάθος», είπε.

Το Ισραήλ αποσύρθηκε από την Λωρίδα της Γάζας το 2005 επιβάλλοντας αποκλεισμό από αέρος, στεριάς και θαλάσσης, ο οποίος εντάθηκε όταν ο παλαιστινιακός θύλακας πέρασε το 2007 υπό τον έλεγχο της Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ισραήλ.

Ο Αντονι Μπλίνκεν είχε συνομιλίες σε τέσσερις από τις πέντε αραβικές χώρες που διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, δηλαδή την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Επισκέφθηκε επίσης την Σαουδική Αραβία, η οποία πάγωσε λόγω του πολέμου τις συνομιλίες με αντικείμενο την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, και το Κατάρ, άλλον εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή που διατηρεί σχέσεις με την Χαμάς.