Σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ήρθε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, με αφορμή τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε χθες, Τρίτη, σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ενημέρωσε σε σχετική ανάρτησή του στο X ο ίδιος ο Μπλίνκεν.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε στον Αμπάς «τα βαθιά συλλυπητήριά του για τις ζωές μάχων που χάθηκαν από την έκρηξη στο νοσοκομείο Al-Ahli στην πόλη της Γάζας», σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς δεν εκπροσωπούν τους Παλαιστίνιους»

«Ο υπουργός εξέφρασε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς τον παλαιστινιακό λαό, τονίζοντας ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς δεν εκπροσωπούν τους Παλαιστίνιους ή τις νόμιμες προσδοκίες τους για αυτοδιάθεση και ίσα μέτρα αξιοπρέπειας, ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης», ανέφερε, επίσης, το κείμενο που διαβάστηκε σήμερα.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Μπλίνκεν «τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα κάθε τρομοκρατία και υπογράμμισε τη σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την τήρηση του δικαίου του πολέμου, που περιλαμβάνει σημαντικές προστασίες για τους αμάχους».

«Ο υπουργός και ο πρόεδρος συζήτησαν τη συνέχιση των προσπαθειών των ΗΠΑ να συντονίσουν την παροχή επείγουσας και σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα, σε συνδυασμό με τους εταίρους, και τις προσπάθειες να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης», αναφέρεται στο κείμενο.

Το τηλεφώνημα μεταξύ Μπλίνκεν και Αμπάς ακολούθησε προηγούμενη συνάντηση στο Αμμάν πριν από την έκρηξη στο νοσοκομείο, κατά την οποία φέρεται να σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι. Οι αρχές στη Γάζα δήλωσαν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την έκρηξη, ενώ οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας διαβεβαιώνουν ότι οι πληροφορίες τους έδειξαν ότι επρόκειτο για μια «αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλων» από την παλαιστινιακή ομάδα Ισλαμικό Τζιχάντ.

Μετά την έκρηξη, ο Αμπάς ακύρωση την επίσκεψή του στην Ιορδανία όπου θα λάμβανε χώρα συνάντηση και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.