Την επιβολή κυρώσεων εις βάρος δέκα «σημαντικών μελών της Χαμάς» ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, οι κυρώσεις αφορούν αντιπροσώπους και πρόσωπα που συμβάλλουν στη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης και είναι εγκατεστημένοι, πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας, και στο Σουδάν, την Τουρκία, την Αλγερία και στο Κατάρ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνει γρήγορη και αποφασιστική δράση για να στοχοποιήσουν χρηματοδότες και υποστηρικτές της Χαμάς μετά τη θηριώδη και απαράδεκτη σφαγή Ισραηλινών αμάχων, μεταξύ των οποίων παιδιά», επισήμανε σε μια ανακοίνωση η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, αναφερόμενη στη φονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ από την αρχή του πολέμου, στην πλειονότητά τους άμαχοι που σκοτώθηκαν την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, η οποία έχει απαγάγει επίσης 199 ανθρώπους σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Το Ισραήλ απάντησε με μια εντατική εκστρατεία πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας και τουλάχιστον 3.478 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Κυρώσεις κατά χρηματοπιστωτικού εκπροσώπου και στρατιωτικού ηγέτη

Οι αμερικανικές κυρώσεις, που θέτουν στο στόχαστρο κυρίως «τα μέλη που διαχειρίζονται το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Χαμάς» ανακοινώθηκαν την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέπτεται το Ισραήλ. Στοχοποιούν μεταξύ άλλων έναν χρηματοπιστωτικό εκπρόσωπο εγκατεστημένο στο Κατάρ «που πρόσκειται στο Ιράν» καθώς και τους υπευθύνους μιας βάσης κρυπτονομισμάτων στη Γάζα.

Ανάμεσά τους είναι επίσης και ένας από τους στρατιωτικούς ηγέτες των ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, που κατηγορείται ότι συμμετείχε «στον συντονισμό με παλαιστινιακές παρατάξεις στο Ισραήλ» ο οποίος φέρεται ωστόσο ότι έχει σκοτωθεί έπειτα από ισραηλινό πλήγμα.

«Αυτά τα δίκτυα επενδύσεων διευθύνονται από τα πλέον υψηλόβαθμα μέλη της διοίκησης της Χαμάς και τους επιτρέπουν να ζουν μέσα στη χλιδή ενώ οι Παλαιστίνιοι της Γάζας βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες και συνθήκες διαβίωσης», πρόσθεσε το υπουργείο Οικονομικών.

Μέχρι σήμερα, οι αμερικανικές αρχές είχαν λάβει κυρώσεις σε βάρος «σχεδόν 1.000 προσώπων και οργανώσεων που είχαν σχέσεις με την τρομοκρατία και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας από το ιρανικό καθεστώς ή προσκείμενες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις συνδεόμενες με το Ιράν, στην περιοχή».

Οι κυρώσεις προβλέπουν κυρίως πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν άμεσα ή έμμεσα τα εν λόγω πρόσωπα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την απαγόρευση σε κάθε άτομο ή αμερικανική οντότητα να πραγματοποιεί συναλλαγές με το αμερικανικό δολάριο προκειμένου να διεξαγάγει συναλλαγές με τα πρόσωπα που υπόκεινται στις κυρώσεις.