Συνομιλίες με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι είχε σήμερα, Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή με τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Ακόμα, να σημειωθεί ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να επικοινωνήσει και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι.
Όπως ενημέρωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, σύμφωνα και με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων: «Ο (Ρώσος) πρόεδρος μίλησε ήδη με τον Σύρο και τον Ιρανό πρόεδρο», ενώ πρόσθεσε: «Στη διάρκεια της ημέρας, θα υπάρξουν ακόμη τηλεφωνικές επαφές με (...) τον αλ-Σίσι και (...) τον Αμπάς, καθώς και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό».
Σε ό,τι αφορά την επαφή μεταξύ Πούτιν και Άσαντ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας τους συζήτησαν την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε τη Δευτέρα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το γραφείο του Σύρου ηγέτη. Τόσο ο Πούτιν όσο και ο Άσαντ τάχθηκαν υπέρ της άμεσης παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ανέφερε το γραφείο του Άσαντ.
Για λήψη μέτρων προκειμένου να σταματήσει η κλιμάκωση συζήτησαν Πούτιν και Ραΐσι
Σχετικά με την επικοινωνία ανάμεσα σε Πούτιν και Ραΐσι, η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ιρανού προέδρου ανέφερε: «Στη σημερινή τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων του Ιράν και της Ρωσίας, ο Ραΐσι στάθηκε στη συνέχιση των εγκλημάτων από το ισραηλινό καθεστώς. Χαρακτήρισε τον αποκλεισμό της Γάζας, τη δολοφονία γυναικών και παιδιών, καθώς και το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας και επίθεσης κατά της εκλεγμένης και νόμιμης κυβέρνησής του, ως αιτία για έναν μακρύ και ευρείας κλίμακας πόλεμο. Σε αυτή τη συνομιλία, τα μέρη συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Υπερκαυκασία».
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε, σύμφωνα με όσα ανέφερε συνεργάτης του, πως «παρακολουθεί στενά την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, ενώ κάθε θέμα που σχετίζεται με αυτήν λαμβάνει τη μέγιστη προσοχή του». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η θέση της Ρωσίας είναι πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη συνομιλιών για πολιτική διευθέτηση.
«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τώρα πρέπει να λάβουμε σαφή μέτρα προκειμένου να σταματήσει η κλιμάκωση» σημείωσε η πλευρά του Ρώσου προέδρου, προσθέτοντας πως «η Μόσχα πιστεύει ότι ο στόχος των όποιων συνομιλιών για μια ειρηνευτική διευθέτηση θα πρέπει να είναι η εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».
Αναφορές ότι Φιντάν και Λαβρόφ συζήτησαν για τη σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Τέλος, πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συζήτησε τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Η πηγή δεν ανέφερε περισσότερα.
Η Τουρκία έχει πει πως είναι έτοιμη να μεσολαβήσει στη σύγκρουση και πως είναι σε επαφή με την παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών Χαμάς για την απελευθέρωση αμάχων που κρατούνται όμηροι από την οργάνωση. Έχει επίσης στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, η οποία παραμένει προς το παρόν στην Αίγυπτο καθώς τα σύνορα είναι κλειστά.