Στην απελευθέρωση σχεδόν 200 ομήρων ενδέχεται να προχωρήσει η Χαμάς, σε περίπτωση, όμως, που το Ισραήλ σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν. Βέβαια, η Χαμάς δεν έχει αναγνωρίσει ότι έχει κάνει μια τέτοια προσφορά. Σε αυτό το σημείο, υπενθυμίζεται πως το Ιράν θεωρείται ως ο κύριος χορηγός της Χαμάς στον αγώνα κατά του Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί ανέφερε, πιο συγκεκριμένα, ότι οι αξιωματούχοι της Χαμάς «δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την απελευθέρωση των πολιτών και των αμάχων που βρίσκονται υπό κράτηση από τις αντιστασιακές ομάδες, αλλά επισήμαναν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα αυτά απαιτούν προετοιμασίες που είναι αδύνατες με τυς καθημερινούς βομβαρδισμούς» κατά της Γάζας.

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θα ανταλλάξει τους 199 αιχμαλώτους που κρατάει με χιλιάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Το Ισραήλ από την άλλη πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα άρει την πολιορκία της Γάζας μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Απειλές από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών 

Παρόλα αυτά, αξίζει να αναφερθεί, ακόμα, πως ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεϊν Αμίρ Αμπντολαχιάν εξαπέλυσε απειλές κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, καθώς δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστούν «σημαντικές βλάβες», αν ο πόλεμος στη Γάζα διευρυνθεί και συνέχισε λέγοντας: «Στείλαμε το μήνυμα στο σιωνιστικό καθεστός μέσω των συμμάχων του ότι δεν θα σταματήσει τις θηριωδίες στη Γάζα, το Ιράν δεν μπορεί να παραμείνει απλός παρατηρητής», δήλωσε σε συνέντεξή του σε ενημερωτικό δίκτυο του Κατάρ. «Αν το πεδίο του πολέμου επεκταθεί, σημαντικές βλάβες θα υποστεί η Αμερική», κατέληξε.

Επίσης, απείλησε ότι αν το Ισραήλ ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα, τότε Συρία, Χεζμπολάχ και Ιράν, μπορεί να αντιδράσουν. «Η αντίσταση στα άλλα μέτωπα εξέτασε όλα τα πιθανά σενάρια, έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη», προειδοποίησε. Σύμφωνα με ειδικούς, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εάν το Ισράηλ ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα.

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι ο Αμπντολαχιάν συνομίλησε με τον Σάλεχ αλ Αρούρι, στέλεχος της Χαμάς και τον Ζιάντ αλ-Ναχάλα, τον ηγέτη του Ισλαμικού Τζιχάντ. Μετά τη Βηρυτό, ο Ιρανός υπουργός θα συνεχίσει την περιοδεία του στο Κατάρ.