Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα πρέπει να δικαστούν για τα «εγκλήματά τους εναντίον των Παλαιστινίων» ζητώντας «να σταματήσει αμέσως ο βομβαρδισμός» της Λωρίδας της Γάζας, όπως μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.
«Κανείς δεν θα μπορεί να σταματήσει τους μουσουλμάνους και τις δυνάμεις της αντίστασης, αν συνεχιστούν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των Παλαιστινίων (…) ο βομβαρδισμός της Γάζας θα πρέπει να σταματήσει αμέσως», υπογράμμισε ο Χαμενεΐ. «Οι αξιωματούχοι του σιωνιστικού καθεστώτος θα πρέπει να δικαστούν για τα εγκλήματά τους εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα», εκτίμησε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «πρέπει να απαντήσουμε, πρέπει να αντιδράσουμε στα όσα συμβαίνουν στη Γάζα».
Μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 οι θρησκευτικοί ηγέτες του Ιράν είναι ένθερμοι υποστηρικτές των Παλαιστινίων, ενώ η Τεχεράνη δεν κρύβει ότι στηρίζει με όπλα και χρήματα τη Χαμάς, την παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.
Παγκόσμιο ζήτημα το καθεστώς στη Γάζα μετά τον πόλεμο
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι το καθεστώς της Λωρίδας της Γάζας μετά τη σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα θα είναι «παγκόσμιο ζήτημα» για συζήτηση από Ισραηλινούς πολιτικούς και με άλλες χώρες.
«Έχουμε όλα τα πιθανά σενάρια κατάληξης», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το Ισραήλ σχεδιάζει να παραμείνει και να κυβερνήσει τη Γάζα μετά τη χερσαία εισβολή του. «Το υπουργικό συμβούλιο συζητά επίσης πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό … αυτό είναι επίσης παγκόσμιο ζήτημα, πώς θα είναι η κατάσταση στην περιοχή αυτή», δήλωσε.
Το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία επίθεση στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα ως απάντηση στην αιματηρή επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης σε πόλεις και κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς που έχουν πραγματοποιήσει ποτέ στον αποκλεισμένο, πολιορκημένο θύλακα μετά το χτύπημα της Χαμάς και συγκεντρώνουν χερσαία στρατεύματα για την επίθεση.
Το 2005, το Ισραήλ αποχώρησε από τη Γάζα, την οποία είχε καταλάβει από την Αίγυπτο το 1967. Επέβαλε αποκλεισμό το 2007 όταν η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία στον θύλακα. Το μοναδικό πέρασμα στη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ συνορεύει με την Αίγυπτο.
Ο Χάγκαρι δήλωσε ότι ο στρατός «παρουσίασε επιχειρησιακό σχέδιο» στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αλλά δεν προχώρησε σε άλλες λεπτομέρειες. «Η Γάζα συνορεύει με άλλες χώρες … Άρα όταν λέμε πράγματα για το τελικό καθεστώς, θα συνδυάζουν αυτά που επιτάσσονται σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο», δήλωσε ο Χάγκαρι.