Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα, Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την οποία ο Πούτιν τόνισε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Επίσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τον Νετανιάχου για τις προσπάθειες της ρωσικής πλευράς να εξομαλυνθεί η κατάσταση και «να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας και μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Η ισραηλινή πλευρά ενημερώθηκε για τα κύρια σημεία των τηλεφωνικών επαφών που έγιναν νωρίτερα σήμερα με τους ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αιγύπτου, του Ιράν και της Συρίας», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Να σημειωθεί πως η σημερινή επικοινωνία ανάμεσα σε Πούτιν και Νετανιάχου είναι η πρώτη μετά την πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχει πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Επιπλέον, ήταν η πρώτη συνομιλία τους από τότε που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επανήλθε στην εξουσία ως πρωθυπουργός του Ισραήλ πριν από εννέα μήνες και δεν μπορούσε να έχει άλλο θέμα από τον πόλεμο στον οποίο βρίσκονται ο ισραηλινός στρατός με τη Χαμάς.

Επαφές με ηγέτες του αραβικού κόσμου

Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος σήμερα επικοινώνησε επίσης με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι και τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, όπως και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι.

Όπως ενημέρωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, σύμφωνα και με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων: «Ο (Ρώσος) πρόεδρος μίλησε ήδη με τον Σύρο και τον Ιρανό πρόεδρο», ενώ πρόσθεσε: «Στη διάρκεια της ημέρας, θα υπάρξουν ακόμη τηλεφωνικές επαφές με (...) τον αλ-Σίσι και (...) τον Αμπάς, καθώς και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό».

Σε ό,τι αφορά την επαφή μεταξύ Πούτιν και Άσαντ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας τους συζήτησαν την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε τη Δευτέρα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το γραφείο του Σύρου ηγέτη. Τόσο ο Πούτιν όσο και ο Άσαντ τάχθηκαν υπέρ της άμεσης παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ανέφερε το γραφείο του Άσαντ.

Για λήψη μέτρων ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση συζήτησαν Πούτιν και Ραΐσι

Σχετικά με την επικοινωνία ανάμεσα σε Πούτιν και Ραΐσι, η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ιρανού προέδρου ανέφερε: «Στη σημερινή τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων του Ιράν και της Ρωσίας, ο Ραΐσι στάθηκε στη συνέχιση των εγκλημάτων από το ισραηλινό καθεστώς. Χαρακτήρισε τον αποκλεισμό της Γάζας, τη δολοφονία γυναικών και παιδιών, καθώς και το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας και επίθεσης κατά της εκλεγμένης και νόμιμης κυβέρνησής του, ως αιτία για έναν μακρύ και ευρείας κλίμακας πόλεμο. Σε αυτή τη συνομιλία, τα μέρη συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Υπερκαυκασία».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε, σύμφωνα με όσα ανέφερε συνεργάτης του, πως «παρακολουθεί στενά την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, ενώ κάθε θέμα που σχετίζεται με αυτήν λαμβάνει τη μέγιστη προσοχή του». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η θέση της Ρωσίας είναι πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη συνομιλιών για πολιτική διευθέτηση.

«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τώρα πρέπει να λάβουμε σαφή μέτρα προκειμένου να σταματήσει η κλιμάκωση» σημείωσε η πλευρά του Ρώσου προέδρου, προσθέτοντας πως «η Μόσχα πιστεύει ότι ο στόχος των όποιων συνομιλιών για μια ειρηνευτική διευθέτηση θα πρέπει να είναι η εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».