Στο Ισραήλ βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Όλαφ Σολτς για να συναντηθεί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και να του δηλώσει την αμέριστη στήριξη της Γερμανίας στη μάχη κατά της Χαμάς.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Νετανιάχου έδειξε στον Σολτς εικόνες από το μακελειό της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ το προηγούμενο Σάββατο, ενω στη συνέχεια, στη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων, ο Γερμανός καγκελάριος έστειλε προειδοποιήσεις προς πάσα κατεύθυνση.

Σολτς: Η Γερμανία στο πλευρό του Ισραήλ

«Προειδοποιούμε όλους τους "παίκτες" του εξωτερικού να μην εισέλθουν σε αυτή τη σύγκρουση... αυτό θα ήταν ένα μεγάλο και ασυγχώρητο λάθος. Τις τελευταίες ημέρες, μεταφέραμε το μήνυμα αυτό μέσω των διαφόρων καναλιών» ανέφερε ο Σολτς.

Ο καγκελάριος υπογράμμισε την υποστήριξη της Γερμανίας προς το Ισραήλ, τονίζοντας πως «στους δύσκολους καιρούς, η Γερμανία έχει μόνο μία θέση και αυτή είναι στο πλευρό του Ισραήλ». «Η γερμανική ιστορία που πηγάζει από το Ολοκαύτωμα μας υποχρεώνει να διαφυλάξουμε την ύπαρξη του Ισραήλ και την ασφάλειά του. Χωρίς αμφιβολία, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα που κατοχυρώνεται στο διεθνές δίκαιο να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τον εαυτό της και να προστατεύει τους πολίτες της», συμπλήρωσε ο καγκελάριος.

Ο Σολτς αναφέρθηκε στους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς. «Μεταξύ των απαχθέντων είναι και Γερμανοί. Προσπαθούμε να τους απελευθερώσουμε - όπως και τους άλλους απαχθέντες - με όλες μας τις δυνάμεις». Ο καγκελάριος συνέχισε λέγοντας ότι η Γερμανία θέλει να «φροντίσει για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα», προσθέτοντας πως μίλησε με τον Νετανιάχου για «τις δυνατότητες βελτίωσης της κατάστασης και της ανθρωπιστικής προσέγγισης στη Γάζα και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους συνεχίζω στην Αίγυπτο για να μιλήσω με τον αλ Σίσι για την κατάσταση και τις ανθρωπιστικές πτυχές. Η Γερμανία θα συνεχίσει να εργάζεται για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα».

Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, ανέφερε σε δήλωσή του ότι «η Χαμάς είναι οι νέοι Ναζί, η Χαμάς είναι το ISIS, και κατά κάποιο τρόπο χειρότερη από το ISIS. Ο κόσμος πρέπει να σταθεί πίσω από το Ισραήλ».

«Με τον ίδιο τρόπο που ο κόσμος ενώθηκε για να νικήσει τους Ναζί (…), ο κόσμος πρέπει να σταθεί ενωμένος δίπλα στο Ισραήλ για να νικήσει τη Χαμάς», πρόσθεσε.

«Η βαρβαρότητα που είδαμε, που διαπράχθηκε από τους δολοφόνους της Χαμάς φεύγοντας από τη Γάζα, είναι το χειρότερο έγκλημα που διαπράχθηκε κατά των Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα», κατέληξε τονίζοντας ο Νετανιάχου.