Το πρωινό της 30ής Απριλίου 1947 ένα από τα λεωφορεία της Πολεμικής Αεροπορίας ξεκίνησε για το καθημερινό του δρομολόγιο από το ξενοδοχείο «Αστόρια», στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Σέδες, που βρίσκεται κοντά στο σημερινό αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Λίγο μετά τις 7 σταμάτησε στη «στάση Μισραχή» επί της κεντρικής λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, για να παραλάβει έναν αξιωματικό. Ξαφνικά δύο τρομακτικοί κρότοι τράνταξαν τη θεσσαλονίκη.
Δύο χειροβομβίδες είχαν εκτοξευτεί κατά του λεωφορείου. Η πρώτη είχε πέσει στο μπροστινό μέρος του οχήματος και η δεύτερη στην πίσω πόρτα.
Ο συνολικός απολογισμός του αιματηρού περιστατικού ήταν 5 νεκροί (3 υποσμηναγοί, ένας σμηνίτης και ο οδηγός του οχήματος) και 8 τραυματίες αξιωματικοί.
Η Θεσσαλονίκη είχε «παγώσει» μετά τη δολοφονία των Αεροπόρων.
Αμέσως ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών. Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες του γεγονότος, μαρτυρούν ότι είδαν τρεις άνδρες να απομακρύνονται από τον τόπο του συμβάντος κρατώντας πιστόλια στα χέρια τους.
Εν τω μεταξύ, στην πόλη για αρκετούς μήνες δρούσε η διαβόητη «Ομάδα Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών» (ΟΠΛΑ), η οργάνωση ειδικών αποστολών του ΚΚΕ, με την ονομασία «Στενή Αυτοάμυνα».
Κρίνοντας και από άλλα περιστατικά με χειροβομβίδες, οι Αρχές γρήγορα συμπέραναν ότι επρόκειτο για έργο της προαναφερθείσας οργάνωσης.
Οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν, όταν συνέλαβαν τον ταξιτζή Νίκο Τομπουλίδη, που, όπως αποκάλυψε, είχε μεταφέρει τους τρεις δράστες της καταδρομικής επιχείρησης.
Τις επόμενες ημέρες ξεκίνησε κύμα συλλήψεων, που εξάρθρωσε την τοπική ΟΠΛΑ. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης Τάκης Παπαγεωργίου και Ακίνδυνος Αλβανός, που είχε οργανώσει την επιχείρηση.
Στις 28 Αυγούστου άρχισε η «δίκη της ΟΠΛΑ», που διήρκεσε 18 μέρες. Στις κατηγορίες αναφέρονταν ότι οι 67 κατηγορούμενοι είχαν καταρτίσει και συμμετείχαν σε ομάδες-«παρακλάδια» της ΟΠΛΑ, με παράνομη κατοχή και χρήση οπλισμού και, φυσικά, ανθρωποκτονίες.
Η δίκη έγινε στην οδό Αγίας Σοφίας, στον πέμπτο όροφο του κτηρίου, που οι παλαιότεροι θα το θυμούνται ως Ιδιωτικές Σχολές Βαλαγιάννη και σήμερα στεγάζονται οι σχολές Ι.Ε.Κ. Παστέρ. Τα κρατητήρια για τους υποδίκους ήταν ακριβώς απέναντι, δίπλα στη Μητρόπολη, όπου σήμερα βρίσκεται το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.
Ύστερα από ακροαματική διαδικασία 18 ημερών, το δικαστήριο καταδίκασε 52 από τους 67 κατηγορουμένους σε θάνατο. Από τους 52 θανατοποινίτες, στους πέντε δόθηκε χάρη, ενώ οι υπόλοιποι εκτελέστηκαν τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου.
