Στις 15 Απριλίου, ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων, η 45χρονη Λαμπρινή Πάντου φτάνει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, που βρισκόταν στην Πλαταριά, και καταγγέλλει την εξαφάνιση του 45χρονου κουνιάδου της, Χαρίση Πάντου.
Ο τελευταίος, πατέρας τεσσάρων παιδιών, έχει να δώσει σημάδια ζωής για πάνω από δέκα ημέρες.
Η Λαμπρινή στην κατάθεσή της αναφέρει ότι η σύζυγος του Πάντου, η 40χρονη Αγγελική, υποστηρίζει ότι ο Χαρίσης την παράτησε και έφυγε για τη Γερμανία. Αλλά εκείνη έχει βάσιμες υπόνοιες ότι πρόκειται για δολοφονία, κατονομάζοντας μάλιστα τη σύζυγό του ως υπεύθυνη για το έγκλημα.
Μάλιστα, για να υποστηρίξει τη θέση της αποκαλύπτει στους εμβρόντητους χωροφύλακες ότι η Αγγελική είχε κρυφό δεσμό με τον 40χρονο Κώστα Τζώρτζη, ο οποίος ήταν αγροφύλακας στην περιοχή, παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.
Οι αστυνομικοί αρχίζουν αμέσως τις έρευνες. Διαπιστώνεται πως την ημέρα της «εξαφάνισής» του ο Χαρίσης είχε εκδώσει με το όνομά του ένα εισιτήριο υπεραστικού λεωφορείου για την Αθήνα.
Επιπλέον, η Αγγελική Πάντου παρουσιάζει στους χωροφύλακες ένα γράμμα του άνδρα της, που δήλωνε πως αναχωρεί για τη Γερμανία.
Μπροστά σε αυτά τα πειστήρια, οι χωροφύλακες μοιάζουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Πολύ δε περισσότερο όταν η σύζυγός του κατηγορεί τη Λαμπρινή ότι ήταν εκείνη που είχε σχέσεις με τον άνδρα της και πως την κατηγορεί για «δήθεν» δολοφονία επειδή εκείνος έφυγε.
Όμως, η Λαμπρινή επιμένει στις καταγγελίες της ότι πρόκειται για έγκλημα.
Από τις νέες έρευνες που διενεργούνται προκύπτει πως πράγματι η σύζυγος του Πάντου και ο Τζώρτζης είχαν ερωτικές σχέσεις, που δεν ήταν «κρυφές» διότι τις γνώριζαν οι περισσότεροι κάτοικοι του Πολυνερίου και ίσως και ο ίδιος ο Χαρίσης!
Η πιο σοκαριστική ανακάλυψη των Αρχών ήταν ότι την ημέρα που θα ταξίδευε... για Γερμανία είχε διανυκτερεύσει στα Ιωάννινα με μια γυναίκα που ονομαζόταν Όλγα, που ήταν το όνομα της συζύγου του Τζώρτζη!
Με τα στοιχεία αυτά, στις 28 Απριλίου, η Αγγελική Πάντου καλείται να παρουσιαστεί στον Σταθμό Χωροφυλακής Πλαταριάς και ο Τζώρτζης στην Ηγουμενίτσα.
Η Αγγελική αρνείται τα πάντα, ενώ ο Τζώρτζης επαναλαμβάνει σταθερά πως δεν γνωρίζει τίποτα για την «εξαφάνιση».
Οι άνδρες της Χωροφυλακής, όμως, είναι ήδη πεπεισμένοι για την ενοχή τους και συνεχίζουν τις ανακρίσεις μέχρι να φέρουν σε σημείο εξάντλησης τους δύο υπόπτους.
Στο τέλος και οι δυο τους ομολογούν το προμελετημένο έγκλημα: έπνιξαν με ένα σκοινί (που δένουν τα ζώα) τον άτυχο Χαρίση, τύλιξαν με πανιά το άψυχο σώμα του και τον έθαψαν κάτω από ένα δέντρο, σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από το δωμάτιο των παιδιών του.
Στη συνέχεια, για να στήσουν το άλλοθί τους, κατασκεύασαν ψευδή στοιχεία, σε όλο το χωριό ότι το θύμα είχε φύγει για Γερμανία. Και για να καλύψουν τυχόν υποψίες πήγαν στα Ιωάννινα, απ΄ όπου ταχυδρόμησαν στη διεύθυνση του σπιτιού του θύματος ένα παλιότερο γράμμα του, ώστε να δώσουν την εντύπωση πως είχε γραφτεί εκείνες τις ημέρες.
Ο Τζώρτζης έβγαλε ένα εισιτήριο υπεραστικού λεωφορείου για την Αθήνα με το όνομα Πάντος, ενώ και οι δύο παρουσιάστηκαν σε ξενοδοχείο της πόλης, δηλώνοντας και πάλι το όνομα του θύματος, προκειμένου να υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις της παρουσίας του στην πόλη εκείνο το χρονικό διάστημα.
Το μοιραίο σφάλμα τους ήταν ότι ο Τζώρτζης εκ παραδρομής ανέφερε το όνομα της δικής του συζύγου στον ξενοδόχο, αντί γι’ αυτό της Αγγελικής.
Με βάση τις περιγραφές των δραστών, οι άνδρες της Χωροφυλακής εντόπισαν το πτώμα του Πάντου στον κήπο του σπιτιού, θαμμένο σε βάθος ενός μέτρου.
Οι δύο δράστες οδηγούνται στην Κέρκυρα όπου λαμβάνει χώρα η δίκη.
Κατά τη διάρκειά της, οι δυο εραστές αλληλοκατηγορούνται με τη γυναίκα να υποστηρίζει ότι το έγκλημα το διέπραξε μόνος του ο Τζώρτζης για να καρπωθεί την περιουσία του θύματος, και να εκδικηθεί τη σχέση της συζύγου του (Όλγας) με το θύμα.
Εκείνος τα έριχνε στην Αγγελική, αποκαλύπτοντας στο ακροατήριο ότι η Αγγελική είχε κι άλλους παράνομους εραστές!
Ο εισαγγελέας προτείνει να κηρυχθούν και οι δύο ένοχοι χωρίς κανένα ελαφρυντικό και να επιβληθεί η θανατική ποινή στον Κωνσταντίνο Τζώρτζη και ισόβια δεσμά στην Αγγελική Πάντου. Το δικαστήριο τους καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.
Τελικά αποφυλακίζονται ύστερα από περίπου μία 20ετία. Λίγο καιρό μετά την αποφυλάκισή της, η Αγγελική σκοτώνεται σε τροχαίο.
Η δολοφονία στο Πολυνέρι Θεσπρωτίας από τη σύζυγο και τον εραστή της ενέπνευσε τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο να γυρίσει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία στην καριέρα του, την «Αναπαράσταση», η οποία συμμετείχε στο 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1970, κερδίζοντας πέντε βραβεία.
