Ήταν 13 Απριλίου του 2003 όταν ένα πούλμαν που μετέφερε 49 μαθητές της Α΄ Λυκείου από το Μακροχώρι συγκρούστηκε με νταλίκα-ρυμουλκό στην κοιλάδα των Τεμπών. Ο κρότος της σύγκρουσης «πάγωσε τον χρόνο», όπως έλεγαν εκείνη την εποχή τα ΜΜΕ.

Όμως ο χρόνος δεν πάγωσε, ακόμα και σήμερα είναι αδύνατον να μην ανατριχιάσεις και να μην αισθανθείς τα μάτια να βουρκώνουν ανασύροντας τις μνήμες από εκείνο το τραγικό δυστύχημα.

13 Απριλίου και «ο χρόνος σταματά» στα Τέμπη

Λίγο πριν από τις 7:30 το απόγευμα της Κυριακής, ένα τουριστικό λεωφορείο, που μεταφέρει 49 μαθητές και τρεις συνοδούς καθηγητές, επιστρέφουν από σχολική εκδρομή. Στο λεωφορείο κάποια από τα παιδιά τραγουδούν ενώ κάποια άλλα κοιμούνται.

Η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη μουσική, φωνές και χαμόγελα. Τα πάντα αλλάζουν και η ατμόσφαιρα μαυρίζει όταν το πούλμαν φτάνει στο 386ο χιλιόμετρο Αθηνών-Θεσσαλονίκης, λίγο πριν από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής μέσα στην κοιλάδα των Τεμπών. Εκεί, ο οδηγός της φορτωμένης με νοβοπάν νταλίκας, που διέρχεται από το αντίθετο ρεύμα, χάνει τον έλεγχό της και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το πούλμαν.

Τα νοβοπάν φεύγουν και σαν ξυράφια στον αέρα σκίζουν την αριστερή πλευρά του λεωφορείου, από μπροστά μέχρι πίσω, με αποτέλεσμα το πούλμαν να κοπεί στα δύο, σκορπίζοντας τον θάνατο.

Τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στο σημείο έκαναν πάνω από δύο ώρες να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες.

Οι βαριά τραυματίες διακομίζονται στα Νοσοκομεία Κατερίνης και Λάρισας. Τα πρώτα τηλεγραφήματα μιλούν για «τουλάχιστον δέκα νεκρούς», όμως κανείς δεν μπορούσε εκείνη τη στιγμή να συλλάβει το μέγεθος της τραγωδίας.

Γονείς και συγγενείς φεύγουν αλαφιασμένοι για τα νοσοκομεία και εκατοντάδες άνθρωποι σπεύδουν για να προσφέρουν αίμα. 

Στις 2 τα ξημερώματα είναι επίσημο πια ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 21 και ο οδηγός του φορτηγού συλλαμβάνεται.

Νωρίς το επόμενο πρωί δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των νεκρών μαθητών:

-Ευαγγελία Θ. Γάτου 16 ετών
-Αναστασία Π. Παυλίδου, 16 ετών
-Περιστερά Ι. Ουστά, 16 ετών
-Γεωργία Δ. Τραπεζανλή, 16 ετών
-Σταύρος Δ. Κανελλόπουλος, 15 ετών
-Ηλίας Π. Τσολερίδης, 16 ετών
-Παναγιώτης Κων. Μουρατίδης, 16 ετών
-Ανδρέας Χ. Αθανασιάδης, 16 ετών
-Χριστίνα Ε. Σταματέλλου, 16 ετών
-Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης, 16 ετών
-Βασίλειος Ν. Παπαδόπουλος, 16 ετών
-Ευανθία Κ. Ψαλίδα, 16 ετών
-Δημήτριος Α. Κοσμίδης, 15 ετών
-Κωνσταντίνος Α. Θαλαλαίος, 16 ετών
-Γεθσημανή Ζ. Σταφυλίδου, 16 ετών
-Σάββας Λ. Παναγιωτίδης, 16 ετών
-Αθανάσιος Μαρκανταράς, 16 ετών
-Γιώργος Κ. Μήτσκας, 16 ετών
-Ιωάννα Θ. Καστίδου, 16 ετών
-Δημήτριος Θ. Σίγγας, 16 ετών
-Όλγα Β. Αγγελίνα, 15 ετών

Οι αιτίες της σύγκρουσης αναλύθηκαν λεπτομερώς, αλλά δεν έγιναν ποτέ 100% σαφείς. Σύμφωνα με την έρευνα, ο οδηγός της νταλίκας οδηγούσε 6 ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Από την άλλη, όμως, και το πούλμαν είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί τουλάχιστον τρεις μήνες πριν.

Μία πενταετία αργότερα, τον Οκτώβριο του 2008, έγινε η δίκη. Ο οδηγός του πούλμαν αθωώθηκε, αλλά εκείνος της νταλίκας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας και του εργοστασίου νοβοπάν καταδικάστηκαν από 4 μέχρι 14 χρόνια και στους γονείς των 21 νεκρών μαθητών καταβλήθηκαν μεγάλες αστικές αποζημιώσεις.

Η αέναη τραγωδία των Τεμπών

Δεκαεννέα χρόνια μετά το δυστύχημα, στις 4 Ιουλίου του 2022, ένα από τα παιδιά που σώθηκαν, ο 35χρονος Ανέστης αυτοκτόνησε μέσα στο σπίτι του. Κοντινοί του άνθρωποι είχαν αναφέρει ότι είχε προσπαθήσει, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τον τραγικό θάνατο των συμμαθητών του και το συναίσθημα της ενοχής ότι έμεινε πίσω.

Το τροχαίο με τους 21 νεκρούς μαθητές στοιχειώνει μέχρι σήμερα το πέρασμα των Τεμπών, όχι επειδή είναι καταραμένα, ούτε επειδή έφταιγε η κακή μοίρα, αλλά επειδή η ανθρώπινη ανευθυνότητα υπήρχε και θα υπάρχει, αυτή είναι η κατάρα που στοιχειώνει και αφαιρεί ζωές.