Στις 25 και 26 Απριλίου 1944, 134 άμαχοι άντρες εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στη θέση Καρακόλιθος της Βοιωτίας, ένα πέρασμα στον δρόμο από τη Λιβαδειά προς την Αράχοβα, όπου δεν υπήρχε οικισμός ή χωριό.

Ούτε η Βοιωτία έμελλε να γλιτώσει από το καταστροφικό μίσος και τις εκτελέσεις των ναζιστικών στρατευμάτων κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συγκεκριμένα, το 1944, λίγο προτού τελειώσει ο πόλεμος και βλέποντας ότι χάνουν, οι Γερμανοί έβγαλαν όλο το μίσος που τους είχε δημιουργήσει η ήττα αυτή, εκτελώντας γυναίκες, παιδιά και αμάχους, ξεκληρίζοντας ολόκληρα χωριά και καίγοντας ό,τι έβρισκαν στο διάβα τους.

Τα γεγονότα του Καρακόλιθου ξεκινούν από τη Λαμία τον Απρίλιο του 1944.

Ο Καρακόλιθος βρίσκεται έξω από τη Λιβαδειά στον δρόμο προς Αράχοβα. Η περιοχή διακρίνεται για το στενό της πέρασμα ανάμεσα σε δύο πλαγιές, το οποίο παρέχει στρατηγικό πλεονέκτημα για στήσιμο ενέδρας.

Στις 23 Απριλίου 1944, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, οι κάτοικοι της Λαμίας που ήταν πάνω από δεκατεσσάρων ετών διατάχθηκαν να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία και, με την υπόδειξη ενός δωσίλογου άντρα με κουκούλα, οδηγήθηκαν 35 ύποπτοι στις φυλακές, μία εκ των οποίων ήταν στη Λιβαδειά. Έπειτα, ο Γερμανός φρούραρχος της Αράχοβας καλεί τον φρούραρχο της Λιβαδειάς για να γιορτάσουν μαζί το κατόρθωμά του.

Την πληροφορία για τη μετακίνηση του Γερμανού φρούραρχου την έμαθε η οργάνωση του ΕΑΜ Λιβαδειάς και την έδωσε αμέσως στον ΕΛΑΣ.

Στις 25 Απριλίου 1944 γερμανική πομπή από τη Λιβαδειά, με αξιωματικούς των SS και συνοδούς μοτοσικλετιστές δέχθηκε επίθεση από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ στο στενό πέρασμα του Καρακόλιθου.

Το αποτέλεσμα της σύντομης μάχης ήταν να χτυπηθούν θανάσιμα ένας συνταγματάρχης των ναζί και ένας συνοδός. Εξοργισμένοι οι Γερμανοί διατάζουν την εκτέλεση 134 κρατουμένων στις φυλακές της Λιβαδειάς στο σημείο επίθεσης, μεταξύ αυτών ήταν και 35 πολίτες από τη Λαμία.

Στη διαταγή, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ» στις 2 Μαΐου 1944, γνωστοποιείται και η ριζική καταστροφή του χωριού Κυριάκι, στον Ελικώνα.

Σε ανάμνηση της τραγωδίας στον Καρακόλιθο δεσπόζει ένα συγκλονιστικό μνημείο στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των 134 θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας. Το μνημείο αυτό σμιλεύτηκε από τη γλύπτρια Αγγέλικα Κοροβέση το 1998.