Κορυφαίος Ελληνας διπλωμάτης για το ναυάγιο σε διεθνή υδατά στα ανοιχτά της Πύλου ακούστηκε να λέει ότι η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι έχει συμφωνήσει με τη Δυτική Λιβύη πως αυτή θα εμποδίζει τις αναχωρήσεις καραβιών με μετανάστες από εκεί.

Σε αντάλλαγμα η Ιταλία θα στηρίζει το καθεστώς της Δυτικής Λιβύης, θα επενδύει και θα αγοράζει ενέργεια. Ως εκ τούτου, οι βάρκες ξεκινάνε πλέον από την Ανατολική Λιβύη, την πλευρά που ελέγχει ο Χαφτάρ. Ο Χαφτάρ αυτή την ώρα κοιτάζει το συμφέρον του. Από το Τομπρούκ για να πας Ιταλία, περνάς κάτω από την Πύλο. Κάπου εκεί τους «βρίσκουν» πρώτοι οι Ιταλοί και ειδοποιούν την Ελλάδα. Στους Ιταλούς συμπεριλαμβάνονται και ΜΚΟ με έδρα την Ιταλία. Ταυτόχρονα, η Μελόνι έχει συνδέσει το Σύμφωνο για το Ασυλο, με την οικονομική στήριξη της Τυνησίας, για να μην καταρρεύσει αυτή η χώρα που βρίσκεται σε βαθύτατη οικονομική κρίση. Αυτό σημαίνει ότι πόροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πάνε και στην Τυνησία και όχι σε περιοχές ενδιαφέροντός μας. 

Δυστυχώς όσο καλύτερα τα πάει η Ιταλία στο μεταναστευτικό τόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα για την Ελλάδα, που πλέον έχει να αντιμετωπίσει και ένα άλλο μέτωπο. Ο ίδιος διπλωμάτης υποστήριξε ακόμη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρον τις πολύ σοβαρές γνώσεις για το μεταναστευτικό του πρώην επιτρόπου Μετανάστευσης και υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Αβραμοπούλου.