Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδος διά των συνηγόρων τους ενώπιον του Ναυτοδικείου Πειραιά 40 επιζώντες του πολύνεκρου ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Οι επιζώντες, εκπροσωπούμενοι από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, την Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για το Ναυάγιο της Πύλου και την Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, καταγγέλλουν σειρά παραβιάσεων των υποχρεώσεων των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν την προστασία των ζωών των επιβαινόντων και ζητούν τη διενέργεια αποτελεσματικής έρευνας σχετικά με τις συνθήκες του πλέον πολύνεκρου ναυαγίου στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

Οι 40 επιζώντες καταγγέλλουν ότι οι ελληνικές αρχές παρέλειψαν να παρέμβουν άμεσα και να οργανώσουν εγκαίρως κατάλληλη επιχείρηση για τη διάσωση των επιβαινόντων. Από τη μήνυση –περιέργως πώς– απουσιάζουν οι ευθύνες των τουρκικών αρχών, των λαθροδιακινητών και των ίδιων των επιζώντων, οι οποίοι εισήλθαν λάθρα στη χώρα.