«Θα είναι πολύ δύσκολες μέρες. Από 6 έως 12 Ιουνίου θα προσπαθήσω να απαντώ μόνο στα πιο επείγοντα μηνύματα. Δεν μπορώ να γράψω το λόγο, αλλά το ποστάρω προς αποφυγή παρεξηγήσεων», έγραφε στο Twitter στις 6 Ιουνίου η Μαροκινή «ακτιβίστρια» Ναουάλ Σουφί, για την οποία γνωρίζαμε ότι ζούσε μόνιμα στην Ιταλία και είχε παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην πρόσφατη υπόθεση του συγκλονιστικού ναυαγίου, στα διεθνή ύδατα, ανοικτά της Πύλου.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Και ενώ διάφοροι καινοφανείς δημοσιογραφικοί «πυλώνες ανεξάρτητης ενημέρωσης» ψάχνουν καθημερινά να ανακαλύψουν ευθύνες της Ελλάδας για την τραγωδία, ουδεμία επίσημη ενημέρωση υπάρχει για το γεγονός ότι στις 13 Ιουνίου, μία ημέρα μετά τον περιορισμό που είχε επιβάλει η ίδια στις επικοινωνίες της, η Σουφί είχε τις πρώτες επαφές με μετανάστες που βρίσκονταν μέσα στο πλοίο των δουλεμπόρων. 

Ο ρόλος της συγκεκριμένης δεν έχει ακόμα διερευνηθεί από τις ελληνικές Αρχές, σύμφωνα πάντα με τις επίσημες ενημερώσεις των ελληνικών ΜΜΕ που ενδιαφέρονται για όλες τις πλευρές της υπόθεσης. Ούτε έχει γίνει γνωστό αν οι ελληνικές Αρχές έχουν ζητήσει σχετική πληροφόρηση από τις ιταλικές Αρχές για τον ακριβή ρόλο, αλλά και τις πιθανές διασυνδέσεις της Μαροκινής με ανθρώπους ή οργανωμένες ομάδες από τις οποίες πιθανώς να εξασφάλιζε ακριβή πληροφόρηση για τις κινήσεις του δουλεμπορικού. Κάτι που είναι γνωστό σε όλες τις διεθνείς Αρχές που παρακολουθούν τα θαλάσσια δρομολόγια των δουλεμπόρων. Την ώρα, λοιπόν, που βρίσκεται σε εξέλιξη η δραστηριότητα των γνωστών «παράκεντρων της ενημέρωσης» με στόχο την Ελλάδα και το Λιμενικό Σώμα, υιοθετώντας πλήρως την ερντογανική προπαγάνδα, ουδείς ασχολείται –επισήμως τουλάχιστον– με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης. 

Η ίδια η Σουφί είχε δημοσίως παραδεχτεί ότι αυτή ήταν που ειδοποίησε τις Αρχές σε Μάλτα, Ελλάδα και Ιταλία και ότι άρχισε να ασχολείται με το θέμα από την ώρα που την κάλεσε στο κινητό της μια γυναίκα η οποία βρισκόταν στο αμπάρι του πλοίου μαζί με άλλα γυναικόπαιδα, η οποία, όμως, πέθανε, όπως ενημέρωσαν τη Σουφί, άλλες γυναίκες σε επόμενες επικοινωνίες που είχαν. Είχε αναρτήσει με λεπτομέρειες ότι δέχθηκε το τηλεφώνημα ενώ βρισκόταν στην Κατάνια. Και ένα από τα πρώτα συμπεράσματα που φρόντισε να βγάλει η «ακτιβίστρια» ήταν περί ευθυνών του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, χωρίς να μπορεί να επιχειρηματολογήσει για αυτό, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα μια μεγάλη ενημερωτική αναφορά όλων των κινήσεων του πλοίου χωρίς να αναφερθεί ούτε μία φορά στους δουλέμπορους, παρά μόνο στους μετανάστες και τις Αρχές που προσπαθούσαν να στήσουν τη γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης. 

Ενα, ακόμα, στοιχείο που προκάλεσε ιδιαίτερα ερωτήματα και ποικίλες υποψίες είναι το γεγονός ότι η επικοινωνία του πλοίου με την «ακτιβίστρια», αλλά και τη ΜΚΟ Alarm Phone, που ισχυρίζεται ότι γνώριζε και όλες τις συντεταγμένες στις οποίες κινήθηκε το μοιραίο πλοίο, έγιναν με δορυφορικό τηλέφωνο. Συσκευή που δεν είναι εύκολο να βρίσκεται στα χέρια των στοιβαγμένων στα αμπάρια ανθρώπων. Από τότε και αφού εξελίχθηκε η τραγωδία όπως και οι προσπάθειες διαφόρων επαγγελματιών αλληλέγγυων να επιρρίψουν όλες τις ευθύνες στην Ελλάδα και το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση για το αν η Σουφί είχε καταθέσει σε κάποια επίσημη Αρχή της Ιταλίας ή άλλης χώρας για τον τρόπο με τον οποίον είχαν περιέλθει στα χέρια της όλες αυτές οι πληροφορίες και ποιος ήταν ο ακριβής ρόλος της ΜΚΟ που εκπροσωπούσε. 

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Σουφί είχε αναπτύξει παρόμοιες δραστηριότητες και στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο. Τον Ιούλιο του 2021 η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ, είχε σχηματίσει δικογραφία κατά τεσσάρων αλλοδαπών μελών της ΜΚΟ Aegean Boat Report, στη Λέσβο, για διακίνηση μεταναστών και κατασκοπεία. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της δικογραφίας, οι κατηγορούμενοι φέρονταν να διακινούσαν συστηματικά μετανάστες, ενώ παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη μορφολογία του ελληνικού εδάφους στις περιοχές άφιξης, για σημεία ασφαλούς απόκρυψης σε νησιά αλλά και χερσαίες περιοχές γύρω από τα σύνορα, πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες στις ώρες άφιξης των μεταναστών ή των προσφύγων. 

Οι ελληνικές Αρχές είχαν διαπιστώσει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι μετανάστες είχαν χαρτάκια με κινητά τηλέφωνα που τους είχαν δώσει μέλη της συγκεκριμένης ΜΚΟ ώστε να κάνουν ασφαλείς επικοινωνίες για την προώθησή τους στο εσωτερικό της χώρας. Μέσω της ιστοσελίδας της Aegean Boat Report δίνονταν στη δημοσιότητα διάφορες πληροφορίες που διευκόλυναν την έλευση των μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οταν είχαν γίνει γνωστές αυτές οι λεπτομέρειες, τα μέλη της ΜΚΟ μιλούσαν δημοσίως για «σκόπιμη εκστρατεία παραπλάνησης της ελληνικής κοινής γνώμης».