Πολύ σοβαρά ερωτήματα, που απαιτούν απαντήσεις ακόμα και σε επίπεδο διακρατικής αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας με πρωτοβουλία της Ελλάδας, εγείρονται μετά τη δημοσιοποίηση του φρικτού βίντεο με τις τελευταίες στιγμές της ζωής των 18 μεταναστών πριν απανθρακωθούν στη λυσσώδη πυρκαγιά που κατέκαψε το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο

Γράφει ο Κώστας Κυριακόπουλος 

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της πολύ σκοτεινής αυτής υπόθεσης που πρέπει να διερευνηθούν πάραυτα είναι ο ακριβής ρόλος της Μαροκινής ακτιβίστριας Ναουάλ Σουφί, η οποία έλαβε το βίντεο και το διακίνησε μία ημέρα μετά το θάνατο των 18.

Στο συγκλονιστικό βίντεο απαθανατίζονται οι μετανάστες να τρέχουν μέσα στο φλεγόμενο δάσος λίγη ώρα πριν χαθούν μέσα στις φλόγες. Ανάμεσά τους βρίσκονται και δύο παιδιά. Το βίντεο μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 και ως πηγή του αποδόθηκε η Σουφί. 

Εν αρχή ην η Πύλος 

Ως επικρατέστερη πορεία του βίντεο φέρεται η εξής: Οι μετανάστες τράβηξαν μόνοι τους το βίντεο και το απέστειλαν σε συγγενείς τους, οι οποίοι με κάποιον τρόπο το έστειλαν στην Σουφί. Είναι η δεύτερη φορά που η Σουφί κατέχει και διακινεί βίντεο με τις τελευταίες στιγμές της ζωής μεταναστών πριν από μια μεγάλη τραγωδία. Η πρώτη ήταν στο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Τότε, η ίδια είχε δημοσίως παραδεχτεί ότι αυτή ήταν που ειδοποίησε τις Αρχές στη Μάλτα, στην Ελλάδα και την Ιταλία και ότι άρχισε να ασχολείται με το θέμα από την ώρα που την κάλεσε στο κινητό της μια γυναίκα η οποία βρισκόταν μέσα στο αμπάρι του πλοίου μαζί με άλλα γυναικόπαιδα, η οποία, όμως, πέθανε, όπως ενημέρωσαν τη Σουφί άλλες γυναίκες σε επόμενες επικοινωνίες που είχαν.

Είχε αναρτήσει με λεπτομέρειες ότι δέχθηκε το τηλεφώνημα ενώ βρισκόταν στην Κατάνια. Όσον αφορά την πυρκαγιά στον Έβρο και το θάνατο των 18 μεταναστών, προκύπτουν πολύ σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν αμέσως και, μάλιστα, με ελληνική πρωτοβουλία. Ποια είναι τα σημεία που χρειάζονται εξηγήσεις; 

• Οι μετανάστες τράβηξαν μόνοι τους το βίντεο και το απέστειλαν σε οικείους τους. Αυτό είναι το πρώτο σενάριο και αυτό που προτάσσεται. Για να μπορέσουν να στείλουν το βίντεο λίγο πριν κυκλωθούν οριστικά από τις φλόγες σημαίνει ότι είχαν σύνδεση στα κινητά τους τηλέφωνα. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι έλαβαν την ειδοποίηση του 112 περί απομάκρυνσης και όλων των κινδύνων που υπήρχαν εκείνες τις ώρες, όπως επισήμως είπε και η ελληνική κυβέρνηση. Και το ερώτημα: Το βίντεο τραβήχτηκε με το κινητό κάποιου μετανάστη; Ή μήπως κάποιου άλλου που δεν έπρεπε να αποκαλυφθεί και αγνόησε εγκληματικά την ειδοποίηση του 112; Και γιατί όποιος το τράβηξε και είχε σύνδεση δεν τηλεφώνησε αμέσως στο 112 για να γίνει προσπάθεια διάσωσής τους;  

• Το βίντεο κυκλοφόρησε μία ημέρα μετά τον τραγικό θάνατο των 18. Αν δεχτούμε ότι τραβήχτηκε από τους ίδιους, η αποστολή του έγινε πριν συμβεί το μοιραίο και έτσι έφτασε στα χέρια της Σουφί. Γιατί κυκλοφόρησε μία ημέρα μετά και όχι την ίδια; Υπήρχε κάποιος ή κάποιοι που οδήγησαν τους μετανάστες εκεί, τους εγκατέλειψαν αφού τράβηξαν το βίντεο και χρειάστηκαν ένα 24ωρο για να διασφαλίσουν τη διαφυγή τους; Ποιος ή ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι είχαν άμεση επικοινωνία με τη Σουφί ώστε να της στείλουν το βίντεο και ποιος ή ποιοι ήταν αυτοί που κινδύνευαν αν ειδοποιούσαν αμέσως τις ελληνικές Αρχές, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το 112; 

• Γιατί το βίντεο, αφού τραβήχτηκε και απεστάλη εκείνη την ώρα, δεν δημοσιοποιήθηκε αμέσως ή δεν εστάλη στις ελληνικές αρχές την ίδια ώρα με σκοπό να σωθούν οι μετανάστες και να μη χαθούν στις φλόγες; Ποιος ή ποιοι έπρεπε να προστατευθούν που ήταν υπεράνω της ζωής των 18 ανθρώπων, ενώ το βίντεο έφτασε την επόμενη ημέρα στα χέρια της ακτιβίστριας με τις πάμπολλες διασυνδέσεις με ΜΚΟ και άλλους φορείς, που σκοπό έχουν, όπως διαφημίζουν, την προστασία των μεταναστών; 

• Με ποιους ανθρώπους που παρέλαβαν το βίντεο επικοινωνεί η Σουφί και έγινε και αυτή παραλήπτης του βίντεο; Η ψηφιακή διερεύνηση της πορείας του βίντεο είναι βέβαιο ότι μπορεί να ρίξει φως σε αυτήν την πτυχή της υπόθεσης. 

Ποικίλες υποψίες 

Στην περίπτωση του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου και της εμπλοκής της Σουφί που ζει μόνιμα στην Ιταλία, το στοιχείο που προκάλεσε ιδιαίτερα ερωτήματα και ποικίλες υποψίες είναι το γεγονός ότι η επικοινωνία του πλοίου με την ακτιβίστρια αλλά και τη ΜΚΟ «Alarm Phone», που ισχυρίζεται ότι γνώριζε και όλες τις συντεταγμένες στις οποίες κινήθηκε το μοιραίο πλοίο, έγιναν με δορυφορικό τηλέφωνο. Συσκευή που δεν ήταν εύκολο να βρισκόταν στα χέρια των στοιβαγμένων στα αμπάρια ανθρώπων. 

Από τότε και αφού εξελίχθηκε η τραγωδία, όπως και οι προσπάθειες διαφόρων να επιρρίψουν όλες τις ευθύνες στην Ελλάδα και το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση για το αν η Σουφί είχε καταθέσει σε κάποια επίσημη Αρχή της Ιταλίας ή άλλης χώρας για τον τρόπο με τον οποίον είχαν περιέλθει στα χέρια της όλες αυτές οι πληροφορίες και ποιος ήταν ο ακριβής ρόλος της ΜΚΟ που εκπροσωπούσε. 

Σε γενικές γραμμές, τα ερωτήματα που προκύπτουν και από αυτήν, την ιδιαιτέρως σκοτεινή υπόθεση, κινούνται στους ίδιους άξονες. Θεωρείται βέβαιον ότι οι ελληνικές αστυνομικές αρχές, καθώς και η ΕΥΠ θα ζητήσουν τη συνδρομή των αντίστοιχων ξένων υπηρεσιών στον συγκεκριμένο τομέα της έρευνας και πιθανώς τα στοιχεία που θα προκύψουν να είναι εξαιρετικά πολύτιμα για τις υπόγειες διαδρομές των δουλεμπορικών κυκλωμάτων.