Αναπάντητα παραμένουν ακόμα τα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν προκύψει από τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τις τελευταίες ώρες της ζωής των 18 μεταναστών στην καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο.

Γράφει ο Κώστας Κυριακόπουλος

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Μανιφέστο», τόσο η ΕΥΠ όσο και η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε φάση διερεύνησης του τρόπου με τον οποίον μπορούν να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με τον αρχικό χειριστή, αλλά και τον αποστολέα του βίντεο με τους μετανάστες να κινούνται απεγνωσμένα στο φλεγόμενο δάσος.  

Οι πληροφορίες που μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστές αναφέρουν ότι το βίντεο δημοσιοποίησε η γνωστή ακτιβίστρια, όπως συστήνεται, Ναουάλ Σουφί, η οποία τόσο στην περίπτωση της Πύλου όσο και σε αυτήν του Εβρου έχει ρόλο φαντάσματος.

Εμφανίζεται ξαφνικά, δίνει στη δημοσιότητα υλικό με απαθανατισμένες σκηνές λίγο πριν από το θάνατο μεταναστών και μετά εξαφανίζεται στο μυστηριώδες σύννεφο από το οποίο φαίνεται ότι παρακολουθεί στενά όσα συμβαίνουν στους δαιδαλώδεις και εγκληματικούς δρόμους του trafficking μεταναστών και προσφύγων. 

Αυτή η εξίσωση είναι που δημιουργεί τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τον ακριβή ρόλο της Σουφί σχετικά με τη διακίνηση του συγκεκριμένου βίντεο. Τα οποία, όπως σημείωσε το «Μανιφέστο» και στο φύλλο της Δευτέρας, είναι πολύ συγκεκριμένα:  

-Γιατί το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά την τραγωδία, με δεδομένο ότι τραβήχτηκε από κάποιο από τα ίδια τα θύματα;  

-Υπήρχε κάποιος τρίτος χειριστής του κινητού που τράβηξε το βίντεο και έπρεπε να διασφαλίσει τη διαφυγή του;  

-Πώς έφτασε το βίντεο στα χέρια της Σουφί και ποιες είναι ακριβώς οι σχέσεις του αποστολέα ή των αποστολέων με την παραλήπτρια;  

Με βαρύ παρελθόν 

Η Σουφί είναι γνωστή ακτιβίστρια και, όπως έχει γραφτεί, έχει πολλές επαφές με αρκετές ΜΚΟ. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι ο αριθμός του κινητού της βρισκόταν στα χέρια των ανθρώπων που, αντί για μια διαφορετική ζωή στην Ευρώπη, συνάντησαν το θάνατο.

Οδηγεί, όμως, και σε μία ακόμα επιβεβαίωση από τις πολλές των τελευταίων ετών: Ότι για το ταξίδι της καραβιάς των απελπισμένων που είχαν οργανώσει οι έμποροι ανθρώπων, οι αδίστακτοι διακινητές μεταναστών και προσφύγων, έχοντας υπ’ όψιν τους τεράστιους κινδύνους, ενημερώνουν λεπτομερώς εκπροσώπους διαφόρων ΜΚΟ, υπό άγνωστους ρόλους και ακόμα πιο άγνωστες συνθήκες συνδιαλλαγής.

Το όνομα της Σουφί έγινε ευρύτερα γνωστό το 2013, όταν συνέδραμε στη διάσωση ενός σκάφους που είχε χαθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα και μετέφερε εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες. Είναι Μαροκινοϊταλίδα κοινωνική λειτουργός και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει επίσης δραστηριοποιηθεί στο μεταναστευτικό και έκανε τα πρώτα της βήματα στον ακτιβισμό, γνωστοποιώντας τη συμπάθεια και τη βοήθειά της στον παλαιστινιακό αγώνα.

Γεννήθηκε στο Μαρόκο από Μαροκινούς γονείς το 1988, αλλά μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση μετακόμισαν στην Κατάνια, στους πρόποδες της Αίτνας στη Σικελία. Ήταν μόλις δεκατεσσάρων ετών όταν ξεκίνησε την κοινωνική της σταδιοδρομία βοηθώντας Μαροκινούς μετανάστες και Ιταλούς άστεγους να επιβιώσουν στην καθημερινότητά τους. Πήρε πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες και τις Διεθνείς Σχέσεις, ενώ παράλληλα εργαζόταν με μερική απασχόληση ως διερμηνέας σε δικαστήρια και φυλακές της Σικελίας. Η ίδια είχε αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα και στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο.

Διευκολύνσεις 

«Τέσσερις MKO, λειτουργώντας κατ’ επίφαση ανθρωπιστικά, στηρίζουν, προωθούν και υλοποιούν για την εκπλήρωση του παράνομου σκοπού τους και των δραστηριοτήτων τους τη διαδικτυακή πλατφόρμα χαρτογράφησης “Watch the Med”, την τηλεφωνική σύνδεση “Alarm phone”, την οποίαν καλούν στοχευμένα κατά την εξέλιξη των μεταναστευτικών ροών μετανάστες που βρίσκονται σε λέμβους στη θάλασσα ή και ενδιάμεσα πρόσωπα, και επιδιώκοντας να ασκηθεί πίεση στις αρμόδιες για τη φύλαξη και ασφάλεια των συνόρων Αρχές που ενεργούν στο πλαίσιο της επιχειρησιακής τους δράσης».

Αυτό αναφέρεται μεταξύ πολλών άλλων σε έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που το 2020 συνόδευε δικογραφία, η οποία είχε σχηματιστεί σε βάρος 33 μελών τεσσάρων ΜΚΟ για οργανωμένο κύκλωμα διευκόλυνσης παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην χώρα μας μέσω της Λέσβου, ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πληροφοριών της ΕΥΠ κι άλλων υπηρεσιών.

Όπως είχε αποκαλυφθεί τότε, και οι τέσσερις ΜΚΟ χρησιμοποιούσαν στις επικοινωνίες τους την πλατφόρμα «Alarm Phone», η οποία όχι μόνο φέρεται να διαθέτει πολύτιμα στοιχεία εντοπισμού μεγάλων ομάδων μετακινούμενων μεταναστών, αλλά και με δική της πρωτοβουλία ενημέρωνε, αναλόγως, τις ελληνικές ή τις ιταλικές Αρχές, καθώς και μεμονωμένα πρόσωπα για τη διάσωσή τους.

Ελληνικές και ξένες Αρχές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχει ένα είδος επικοινωνίας μεταξύ των κυκλωμάτων διακίνησης των μεταναστών και των παραληπτών των πληροφοριών της «Alarm Phone». Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν δεδομένο ότι η Σουφί είναι ένας από τους ανθρώπους που έχουν απευθείας ενημέρωση…  

Μοίραζαν τηλέφωνα 

Τον Ιούλιο του 2021 η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και την ΕΥΠ, είχε σχηματίσει δικογραφία κατά τεσσάρων αλλοδαπών μελών της ΜΚΟ Aegean Boat Report, στη Λέσβο, για διακίνηση μεταναστών και κατασκοπεία.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της δικογραφίας, οι κατηγορούμενοι φέρονταν να διακινούσαν συστηματικά μετανάστες, ενώ παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη μορφολογία του ελληνικού εδάφους στις περιοχές άφιξης, για σημεία ασφαλούς απόκρυψης σε νησιά, αλλά και χερσαίες περιοχές γύρω από τα σύνορα, πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες στις ώρες άφιξης των μεταναστών.

Οι ελληνικές Αρχές είχαν διαπιστώσει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι μετανάστες είχαν χαρτάκια με κινητά τηλέφωνα που τους είχαν δώσει μέλη της συγκεκριμένης ΜΚΟ ώστε να κάνουν ασφαλείς επικοινωνίες για την προώθησή τους στο εσωτερικό της χώρας.

Μέσω της ιστοσελίδας της ΜΚΟ Aegean Boat Report, δίνονταν στη δημοσιότητα διάφορες πληροφορίες που διευκόλυναν την έλευση των μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Όταν είχαν γίνει γνωστές αυτές οι λεπτομέρειες, τα μέλη της ΜΚΟ μιλούσαν δημοσίως για «σκόπιμη εκστρατεία παραπλάνησης της ελληνικής κοινής γνώμης».