Σε αυτή την προκλητική δήλωση προχώρησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη. Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη, να γίνεται εκμάθηση της αλβανικής γλώσσας σε ελληνικά σχολεία, ο Κώστας Ζαχαριάδης προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, είπε ότι η πρόταση είναι αμφίπλευρη και το έθεσε σε ένα πλαίσιο συμφιλίωσης των βαλκανικών λαών. Σχετικά με τα αρνητικά σχόλια που έχουν γίνει για την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη, ότι με τη συγκεκριμένη δήλωση βάζει στο ίδιο επίπεδο την -διεθνώς αναγνωρισμένη- ελληνική μειονότητα στη Βόρεια Ήπειρο, με τους Αλβανούς μετανάστες, ο Κώστας Ζαχαριάδης είπε ειρωνικά «ε, εντάξει. Τόσο καταλαβαίνουν οι άνθρωποι».

Κοιτώντας προσεκτικά την επιχειρηματολογία του Κώστα Ζαχαριάδη, αναφορικά με το γιατί η πρόταση Κασσελάκη είναι ορθή, παρατηρεί κανείς ότι γίνεται λόγος για μη-σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας από την Αλβανία, ενώ παράλληλα αναφέρει συγκεκριμένα ότι «το κρίσιμο στοιχείο αυτής της πρότασης, δεν είναι τι γίνεται στην από εδώ πλευρά των συνόρων, είναι στην άλλη πλευρά των συνόρων». Δηλαδή κύριε Ζαχαριάδη, επειδή η Αλβανία δεν σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, θα προβεί η Ελλάδα σε κατευνασμό, κάνοντας κάτι για το οποίο δεν έχει απολύτως καμία υποχρέωση. Και αυτό τώρα δηλαδή, δεν είναι εξίσωση της ελληνικής μειονότητας, με τους Αλβανούς μετανάστες, σύμφωνα, με τον κύριο Ζαχαριάδη που καταλαβαίνει σαφώς περισσότερα από τους επικριτές της γελοίας αυτής πρότασης.

Το δε επιχείρημα ότι τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών μαθαίνουν ελληνικά σε άλλες χώρες, είναι εντελώς άκυρο, καθώς τα ελληνικά τα μαθαίνουν σε ελληνικά σχολεία. Ίσως θα έπρεπε να κάνει τον κόπο ο κύριος Ζαχαριάδης -ή όποιος άλλος ενδιαφέρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ- να μάθουν, από πού χρηματοδοτούνται αυτά τα σχολεία. Σίγουρα πάντως, όχι από τα κράτη στα οποία λειτουργούν. Αν μη τι άλλο, αυτό καταδεικνύει το πόσο επικίνδυνα άσχετοι είναι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, σε οτιδήποτε άπτεται των διπλωματικών θεμάτων.

Η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη

Δημήτρης Τάκης: «Να ξεκινήσουμε με τη δήλωση του προέδρου, όσον αφορά το θέμα της αλβανικής γλώσσας».

Χριστίνα Κοραή: «Ήταν ένα φάουλ; Να δούμε μήπως είναι κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Υπάρχει ένα μεγάλο και σοβαρό ζήτημα τα τελευταία χρόνια, με τον μη-σεβασμό -από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης- μια σειρά δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, στο αλβανικό έδαφος (...) άρα λοιπόν για εμάς αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, η πρόταση είναι διπλή: δηλαδή ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται και στα σχολεία της Αλβανίας, όπου υπάρχει ανάγκη και βεβαίως και στα ελληνικά σχολεία να δίνεται αυτή η δυνατότητα, όπου υπάρχει αίτημα και όπου υπάρχει ανάγκη».

Χριστίνα Κοραή: «Άρα είστε υπέρ του να είναι γλώσσα επιλογής στην ελληνική εκπαίδευση, η αλβανική γλώσσα;»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Τις διαδικαστικές λεπτομέρειες δεν τις γνωρίζω, καταλαβαίνω όμως ότι είναι μια τοποθέτηση που έχει δυο άκρα. Το ένα είναι οι πολίτες αλβανικής καταγωγής οι οποίοι ζούνε στην Ελλάδα, να έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να έχουν μια διδασκαλία στη γλώσσα τους (...) αλλά το κρίσιμο στοιχείο αυτής της πρότασης, δεν είναι τι γίνεται στην από εδώ πλευρά των συνόρων. Είναι στην άλλη πλευρά των συνόρων».

Χριστίνα Κοραή: «Το θέμα είναι αυτό που λένε ότι "ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο ίδιο επίπεδο την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, με τους μετανάστες Αλβανούς, με την αλβανική κοινότητα, που είναι μετανάστες».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Όχι είναι δυο διαφορετικά πράγματα».

Χριστίνα Κοραή: «Ναι αλλά τον επικρίνουν για αυτό».
Κώστας Ζαχαριάδης: «Ε, εντάξει. Τόσο καταλαβαίνουν οι άνθρωποι».