Σταθερός στις απόψεις του παραμένει ο Χρήστος Σπίρτζης, που προτείνει την συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι οι δηλώσεις του περί του θέματος, δεν βρίσκουν αντίθετο τον Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά και στους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της Απογευματινής, το οποίο αφορούσε τις επαφές μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Παπανδρέου, ο Χρήστος Σπίρτζης υποστήριξε την πάγια θέση του, περί της συνεργασίας των δυο κομμάτων, διότι βλέπει ότι αμφότερα δεν έχουν προοπτική διακυβέρνησης. Ερωτώμενος εάν αυτό θα πρέπει να γίνει υπό την αιγίδα του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Παπανδρέου, ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε ότι πρόκειται για δυο προσωπικότητες που μπορούν να εγγυηθούν και να συμβάλλουν σε μια τέτοια πορεία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη, ότι διατηρεί επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς είπε ότι «διατηρούν φιλικές σχέσεις, οπότε βρίσκονται», αφήνοντας να εννοηθεί ότι τουλάχιστον δεν είναι αρνητικός ο Αλέξης Τσίπρας, στο ενδεχόμενο μιας συνεργασίας, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Εάν πραγματικά υπάρχει πρόθεση, από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα, ή απλώς φροντίζει κάπως να «παίζει» στην επικαιρότητα το όνομά του, αυτό μένει να αποδειχτεί στο κοντινό μέλλον. Το μόνο βέβαιο, είναι ότι αν αυτό το σενάριο ισχύει, δεν πρόκειται να αρέσει καθόλου ούτε στον Στέφανο Κασσελάκη, ούτε στον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς στην καλύτερη περίπτωση καθίστανται αρχηγοί κομμάτων υπό κηδεμονία, ενώ στη χειρότερη, θα γίνουν στελέχη ενός ενιαίου φορέα, κατόπιν της συγχώνευσης των δυο κομμάτων. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, το πώς ακριβώς θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση.
Σημαντική είναι εξίσου η παρατήρηση -από πλευράς Σπίρτζη-, ότι ακριβώς τα ίδια υφίσταται η (κεντρο)αριστερά σε ολόκληρη την Ευρώπη, με συνέπεια να υπάρχει άνοδος της Ακροδεξιάς, την οποία εντοπίζει ως υπαρκτό κίνδυνο. Αυτό που δεν εννοούν να καταλάβουν όμως, είναι ότι αν ο συγκεκριμένος χώρος δεν κάνει την αυτοκριτική του και δεν απορρίψει τις Ακροαριστερές του ιδεοληψίες -όπως για παράδειγμα στο μεταναστευτικό, όπως απέδειξε η περίπτωση της Δανίας- κανένα Κεντροαριστερό, ή Αριστερό κόμμα δεν έχει τύχη, στο εγγύς μέλλον. Και επειδή είναι μάλλον δύσκολο να κάνει την αυτοκριτική του ένα κόμμα, το οποίο δεν μπήκε καν στη διαδικασία να αναλύσει γιατί κέρδισε το 2015, αλλά και γιατί έχασε το 2019, το όποιο εγχείρημα γίνει -εάν δηλαδή γίνει- θα είναι θνησιγενές. Και αυτό αφορά τους συσχετισμούς, δίχως να αναλογιστεί κανείς, ότι θα κληθούν να ηγηθούν στο συγκεκριμένο εγχείρημα, πολιτικοί με ισχνό πολιτικό κεφάλαιο.
Η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη
Στέλλα Γκαντώνα: «Να δούμε και τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, κύριε Σπίρτζη. Θα έχετε δει ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Απογευματινής της Κυριακής, για τις επαφές Αλέξη Τσίπρα και Γιώργου Παπανδρέου. Εσείς βλέπετε ενδεχομένως μετά την ευρωκάλπη, να έχουμε ενδεχομένως ένα καινούριο πολιτικό σχήμα;»
Χρήστος Σπίρτζης: «Αυτό που έχω προτείνει και έχω πει δημόσια, είναι ότι δεν είναι λογικό, δεν είναι κανονικότητα, δεν είναι υπέρ του Ελληνικού λαού και της χώρας, να υπάρχει ένας πόλος στο πολιτικό σύστημα. Να μην υπάρχει ένας πόλος που να διεκδικεί και να δίνει στον Ελληνικό λαό, την εναλλακτική πρόταση της προοδευτικής διακυβέρνησης (...) τα πράγματα όπως είναι σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν βρει έναν βηματισμό διεκδίκησης της κυβέρνησης. Και το ίδιο συμβαίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να γίνει μια πολύ στενή συνεργασία των δυο κομμάτων- »
Στέλλα Γκαντώνα: «ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ λέτε τώρα».
Θανάσης Φουσκίδης: «Υπό την αιγίδα των δυο πρώην πρωθυπουργών;»
Χρήστος Σπίρτζης: «Νομίζω τόσο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι δυο προσωπικότητες που μπορούν να εγγυηθούν πολλά πράγματα, για μια τέτοια πορεία και να συμβάλλουν σε αυτή. Άρα, θεωρώ ότι οι ηγεσίες αυτών των δυο κομμάτων, πρέπει -οφείλουν- να ξεκινήσουν έναν διάλογο και μια στενή συνεργασία, σε προγραμματικό επίπεδο».
Θανάσης Φουσκίδης: «Τώρα εγώ δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω, εάν έχετε συζητήσει αυτό το θέμα με τον κύριο Τσίπρα, ή με τον κύριο Παπανδρέου, εσείς έχετε διαύλους επικοινωνίας και με το ΠΑΣΟΚ, σταθερούς.»
Χρήστος Σπίρτζης: «Όχι, δεν έχω βρεθεί με τον κύριο Παπανδρέου».
Θανάσης Φουσκίδης: «Με τον κύριο Τσίπρα;»
Χρήστος Σπίρτζης: «Με τον Αλέξη τον Τσίπρα, προφανώς. Έχουμε φιλικές σχέσεις, οπότε βρισκόμαστε. Πιστεύω ότι αν αυτή η προσπάθεια δεν γίνει συντεταγμένα από τα δυο κόμματα, απλά θα υπερβεί τα δυο κόμματα. Υπάρχει ο εξής κίνδυνος: ότι αν δεν γίνει μια τέτοια προσπάθεια, ή αν δεν ληφθούν πρωτοβουλίες από τον προοδευτικό κόσμο για να υπάρχει ένας τέτοιος μεγάλος χώρος, ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος να δημιουργηθεί-»
Θανάσης Φουσκίδης: «Από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.»
Χρήστος Σπίρτζης: «Ναι, σε πιο ακραίες εκδοχές της συντηρητικής παράταξης. Όπως έγινε στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Γερμανία».