Επειγόντως ζητείται τολμηρός συνεργάτης του Προέδρου Ερντογάν που θα τον πλησιάσει και θα του ψιθυρίσει στο αυτί- δεξιό ή αριστερό δεν έχει σημασία- ότι ο Πρωθυπουργός εδώ και μήνες έχει… βάλει στη θέση του τον Νίκο Δένδια: στη κατάλληλη θέση- εκεί όπου πρέπει να βρίσκεται ένας πολιτικός με ενσυναίσθηση ώστε να αντιλαμβάνεται το φρόνημα των αξιωματικών και των οπλιτών- προκειμένου να μη χρειάζεται τη συμβουλή του.

Εμφανώς ο Τούρκος Πρόεδρος έχει «κόλλημα» με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, αλλά πέραν της ευχής να το ξεπεράσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να βοηθήσει. Κι εδώ που τα συζητάμε καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αφήσει περιθώρια έστω και μιας θεωρητικής συζήτησης επί των «φωναχτών» σκέψεων του Προέδρου Ερντογάν. Άλλωστε τόσο ο Παύλος Μαρινάκης όσο και ο Γιώργος Γεραπετρίτης τον… έβαλαν στη θέση του.

Ωστόσο δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι αυτά που λέει τα εννοεί και αυτά που εννοεί μεταφράζονται πάντα σωστά. Ο Πρόεδρος Ερντογάν λόγω της πολιτικής κυκλοθυμίας που ενίοτε χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του δεν αποτελεί πρότυπο αξιοπιστίας. Το έχει δείξει αρκετές φορές μιλώντας απαξιωτικά για τον Πρόεδρο Μακρόν, τον Πρόεδρο Μπάιντεν και άλλους ηγέτες της Δύσης. Ποτέ, όμως, δεν έχει μιλήσει άσχημα για τον Πρόεδρο Πούτιν κι αυτό είναι- σε μεγάλο βαθμό- που υποχρεώνει την Ευρώπη να κάνει τα στραβά μάτια στις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του.

Μη νομίζετε, όμως, ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα του Τούρκου Προέδρου τον αποχαιρετούν. Κάθε άλλο, όχι μόνο έχει σώας τας φρένας αλλά το γεγονός ότι δεν βάζει φρένο στις δηλώσεις του εμπίπτει στη… λογική του «αζάν προβοκατέρ». Δηλαδή, εκείνου που προκαλεί με σκοπό να δημιουργήσει εσωτερικό θέμα στη κυβέρνηση: χαρακτηριστικό παράδειγμα η στοχοποίηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Παλιό κόλπο και ορθά η ελληνική κυβέρνηση δεν δίνει σημασία, τόση όσο θα ήθελε ο Πρόεδρος Ερντογάν και όσοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης περιμένουν αυτού του είδους τις «ευκαιρίες» ώστε να κατηγοριοποιήσουν τους υπουργούς σε «πατριώτες» και «ενδοτικούς».

Ας προσέχουμε λοιπόν γιατί ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν κάνει τίποτα στη τύχη γνωρίζοντας ότι η ελληνική κοινή γνώμη εύκολα παρασύρεται από συνθήματα και πατριωτικές κορώνες.