Φέτος, ο συναγερμός που σημαίνει κάθε χρόνο σε όλες τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), λόγω της επετείου του Πολυτεχνείου, δεν έχει απλώς... εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Η 50ή επέτειος από την εξέγερση, αλλά και τα 15 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, ο πόλεμος στη Γάζα και οι εγχώριοι... παντός καιρού μόνιμοι υποστηρικτές της Παλαιστίνης, καθώς και ο θάνατος του 17χρονου Ρομά στη Βοιωτία από όπλο αστυνομικού, συνθέτουν ένα σκηνικό εξαιρετικά ανησυχητικό.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται τουλάχιστον 5.500 αστυνομικοί, τόσο ένστολοι όσο και με πολιτικά, στο πλαίσιο του γενικότερου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την πρόληψη επεισοδίων με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου. Παράλληλα, στους δρόμους της Αθήνας θα βρίσκονται και τα υδροφόρα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., ενώ από αέρος drones και ελικόπτερα θα μεταδίδουν εικόνες από τους «ύποπτους» δρόμους της Αθήνας στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Αναφορές που έχουν συγκεντρώσει υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας κάνουν λόγο περί ακραίων ομάδων που σήμερα ετοιμάζονται να προκαλέσουν επεισόδια υψηλής έντασης και επικινδυνότητας καθώς οι λόγοι που παραδοσιακά, πια, θεωρούνται ως «πυροκροτητές» τέτοιων επεισοδίων υφίστανται φέτος στο πολλαπλάσιο. Ετσι, ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. λαμβάνει υπόψη του επιπλέον παραμέτρους...

Επαναστατική γυμναστική

Η παραδοσιακή σχέση του συγκεκριμένου χώρου που πρωταγωνιστεί στη δημιουργία επεισοδίων με το Παλαιστινιακό αναμένεται να πρωταγωνιστήσει. Και όπως συμβαίνει συνήθως, το κέντρο της Αθήνας απειλείται για άσχετους λόγους. Η ανευθυνότητα που συνήθως συνοδεύει την επαναστατική γυμναστική, φέτος έχει μία ιδιαιτερότητα που εκτιμάται ότι μπορεί να πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση με ευθύνη των διοργανωτών της πορείας.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το βράδυ της Πέμπτης ασκούνταν ιδιαίτερες πιέσεις ώστε να αλλάξει ο παραδοσιακός προορισμός της πορείας με τη σημαία του Πολυτεχνείου και αντί της Πρεσβείας των ΗΠΑ να καταλήξει στην Πρεσβεία του Ισραήλ. Αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο.

Ιδιαίτερη ανησυχία, πάντως, προκαλεί το ενδεχόμενο η κατάσταση κατά τη διάρκεια ή μετά την πορεία να ενταθεί λόγω της υπόθεσης της δολοφονίας του 17άχρονου Ρομά (αν και νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν επρόκειτο για Ρομά) από έναν αστυνομικό 41 ετών και μέλος της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) στη Βοιωτία. Οι αρχές ασφαλείας λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους το γεγονός ότι ήδη έχουν εξελιχθεί αρκετά και σοβαρά επεισόδια ως εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία.