Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας που αποδεικνύεται ανθεκτικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στις κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο για ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών μέσα από επτά στοχευμένα μέτρα.
Παράλληλα όμως γίνονται χειρουργικές παρεμβάσεις στην αγορά ώστε οι καταναλωτές να ανακουφιστούν άμεσα με μείωση τιμών στα ράφια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει την επιβράβευση των επιχειρήσεων που προχωρούν σε «μόνιμη» μείωση τιμών, μεγαλύτερη από 5% στους επίσημους τιμοκαταλόγους τους. Η επιβράβευση θα γίνεται με γνωστοποίηση των προϊόντων που έχουν μειώσει την τιμή μέσω π.χ. του e-katanalotis.

Γράφει η Ελευθερία Γεωργίου

Αυτό ενώ στα σουπερμάρκετ έφτασε νέος τιμοκατάλογος με αναδρομική ισχύ ήδη από την 1η Αυγούστου σε προϊόντα γνωστής βιομηχανίας ζυμαρικών. Η αύξηση ήταν αναμενόμενη λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και τις συνέπειες στην αγορά των σιτηρών.

Στη συνάντηση του Κώστα Σκρέκα με την Ενωση Σουπερμάρκετ Ελλάδας, ο υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε τις επιχειρήσεις –μεταξύ άλλων– να ενισχύσουν το Καλάθι του Νοικοκυριού εντάσσοντας σε αυτό και επώνυμα προϊόντα ως «κράχτη» και να αναζωπυρώσει το καταναλωτικό ενδιαφέρον για αυτό.

Η παρέμβαση Σκρέκα έγινε 24 ώρες πριν από την ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ του πληθωρισμού για τον Ιούλιο ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,5% με τα τρόφιμα να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Είναι ενδεικτικό ότι στην κατηγορία Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά καταγράφηκε άνοδος 12,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, με τα φρούτα (+19,4%), τα λαχανικά (+15,5%) και τα γαλακτοκομικά (+14,4%) να οδηγούν την κούρσα των αυξήσεων. Μεγάλη άνοδος καταγράφηκε και στα φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 18,7%.

Σημάδια αποκλιμάκωσης

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης αναγνώρισε πως υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης «χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν παραμένει το πρόβλημα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ιδίως τις πιο ευάλωτες οικογένειες».

«Γι’ αυτό, πρόσθεσε, εκτός των άλλων πρωτοβουλιών όπως το market pass που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του πληθωρισμού στα βασικά είδη για κάθε νοικοκυριό, συνεχίζουμε και εντείνουμε τους ελέγχους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Θα είμαστε άτεγκτοι και αμείλικτοι απέναντι σε εκείνους που εν μέσω αυτής της κρίσης τυχόν προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν».

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ακόμη ότι «δίνουμε βαρύτητα στους ελέγχους στους κλάδους στους οποίους καταγράφονται αυξήσεις στις πρώτες ύλες, είτε είναι σιτάρι, είτε είναι φρούτα, είτε είναι ελαιόλαδο, τρόφιμα γενικότερα. [...] Προχωράμε σε αυστηρό έλεγχο του μεικτού περιθωρίου κέρδους. Εχουμε προχωρήσει ήδη σε συλλογή στοιχείων για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο αισχροκέρδειας από τους υπόλοιπους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας» προαναγγέλλοντας αυστηρά πρόστιμα.

Θετικά μέτρα στήριξης

Από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το νέο πακέτο μέτρων το οποίο θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά. Το πρώτο είναι η επέκταση του Market Pass για άλλους τρεις μήνες, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο, με τον υπουργό Οικονομικών να εξειδικεύει την εφαρμογή του μέτρου. Ακολουθεί τον Σεπτέμβριο το Youth Pass, ενώ για το 2024 είναι προγραμματισμένες οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για φορολογούμενους με παιδιά και η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους έναντι φυσικών καταστροφών.

Η αύξηση αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024. Το όφελος ξεκινάει από τα 90 ευρώ για τους φορολογούμενους με 1 παιδί και φθάνει τα 220 ευρώ για όσους έχουν δυο ή περισσότερα παιδιά.
Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 10% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές. Οσοι έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για ολόκληρο το 2023 θα δουν έκπτωση 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ του 2024.

Το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους με οριζόντιες αυξήσεις σε όλους τους υπαλλήλους ύστερα από 15 χρόνια. Ειδική έμφαση δίνεται στις αμοιβές όσων κατέχουν θέση ευθύνης σε αυτούς που έχουν οικογένεια. Στον βασικό μισθό θα προστεθεί η οικογενειακή παροχή, η οποία αυξάνεται για τους υπαλλήλους με ένα παιδί από τα 50 στα 70 ευρώ, για δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ, για τρία παιδιά στα 170 ευρώ και για τα τέσσερα παιδιά στα 220 ευρώ.