«Η εκτόξευση του χρηματιστηρίου Αθηνών αποτελεί υπόδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελλάδα άφησε πίσω της την κρίση και αναπτύσσεται με διπλάσια ταχύτητα απ΄ ότι η υπόλοιπη Ευρωζώνη. Πως τα καταφέρνει τόσο καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης», διερωτάται η Handelsblatt σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Από τα πρόθυρα της πτώχευσης στην κορυφή της ανάπτυξης στην Ευρώπη», κάνοντας ταυτόχρονα εγκωμιαστικά σχόλια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει: «Το ράλι στο χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει ότι η Ελλάδα, η οποία μόλις πριν από οκτώ χρόνια διασώζονταν με πιστώσεις δισεκατομμυρίων για να αποτραπεί η χρεοκοπία, επέστρεψε. Ως προς την οικονομική ανάπτυξη η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών. Εξυγίανε τον προϋπολογισμό και μειώνει το δημόσιο χρέος ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα στην Ευρωζώνη.
Ο μηνιαίος δείκτης οικονομικού κλίματος, που εκπονεί το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ΙΟΒΕ, ξεπέρασε τον Ιούλιο τις 111 μονάδες. Αντιθέτως στη Γερμανία, ο συγκρίσιμος δείκτης του Οικονομικού Ινστιτούτου του Μονάχου Ifo μειώθηκε στις 87,3 μονάδες. Την ώρα που οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξες, στην Ελλάδα επικρατεί ευφορία.
Τα στοιχεία αυτά τραβούν την προσοχή ολοένα και περισσότερων ξένων επενδυτών. Σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg 3,4 δις ευρώ επενδύθηκαν από το εξωτερικό σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα το πρώτο τετράμηνο του 2023. Παρατηρητές εκτιμούν ότι η εισροή επενδύσεων θα ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους».
Bloomberg: Η Ελλάδα επιστρέφει στην «ελίτ» των χωρών με επενδυτική βαθμίδα
Το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας αποκαταστάθηκε από τη Scope Ratings, απόδειξη της προόδου της στην αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της, 13 χρόνια αφότου έγινε το πρώτο μέλος της ευρωζώνης που υποβαθμίστηκε στην κατηγορία «junk», αναφέρει το Bloomberg για την αξιολόγηση του γερμανικού οίκου.
Η απόφαση της Παρασκευής ακολουθεί την ηχηρή επανεκλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεσμεύτηκε για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια, επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο.
Προσθέτει ακόμα πως η εξέλιξη αυτή, συμβάλλει στη χάραξη μιας διαχωριστικής γραμμής από την κρίση χρέους που ξέσπασε το 2010, για την οποία χρειάστηκαν τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης και η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τέθηκε υπό αμφισβήτηση.
«Η σταθερή πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο του υψηλού πληθωρισμού, της άνω των δυνατοτήτων πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης, το χαμηλό μέσο κόστος επιτοκίου του επικρατούντος χαρτοφυλακίου χρέους και η επίτευξη πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων» είναι μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν στην αναβάθμιση, αναφέρει η Scope στην ανακοίνωσή της που αναβαθμίζει το ελληνικό χρέος σε BBB- από BB.
Η αναβάθμιση ήταν ευρέως αναμενόμενη από τους επενδυτές, οι οποίοι αγόραζαν τα ομόλογα της χώρας σε χαμηλότερες αποδόσεις από εκείνες των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, όπως της Ιταλίας, καθιστώντας τα ομόλογα με τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη φέτος, σημειώνει επίσης το Bloomberg.
Παράλληλα, κάνει λόγο για «μόνιμη ευρωπαϊκή θεσμική στήριξη προς την Ελλάδα», αν και προσθέτει ότι «η νέα πιστοληπτική αξιολόγηση παραμένει αμφίβολη», κυρίως λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους.
Αναλυτές ωστόσο αναμένουν ότι και άλλοι οίκοι αξιολόγησης θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Scope τους επόμενους μήνες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στοχεύει σε αναβαθμίσεις μέχρι το τέλος του έτους. Όπως έχει γίνει γνωστό στις 8 και 15 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει αξιολόγηση από τους οίκους DBRS Morningstar και Moody's, αντίστοιχα, στις 20 Οκτωβρίου από τον οίκο Standard and Poors και την 1η Δεκεμβρίου από τον οίκο Fitch.
Πριν από την ανακοίνωση της Παρασκευής, ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information Inc. ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.
Σύμφωνα με το Bloomberg η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης και τη μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από το 140% έως το 2027 από το υψηλό 206% το 2020, οι επενδυτές είχαν ήδη αρχίσει να επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα.