Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν στήσει ένα απίστευτο αφήγημα πάνω στο τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου. «Χρέος μας η αλήθεια κόντρα σε κάθε απόπειρα συγκάλυψης» έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας. Την ίδια στιγμή ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος AKP στην Τουρκία  με ένα παραληρηματικό κρεσέντο κατηγορεί την Ελλάδα και αναπαράγει τα όσα υποστηρίζουν οι... αλληλέγγυοι επαγγελματίες του ανθρωπισμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το τραγικό ναυάγιο διασύροντας τη χώρα διεθνώς. Έφτασε στο σημείο μιλώντας στη La Repubblica να υποστηρίξει ότι «η ελληνική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι όντως πραγματοποίησε επιχείρηση προσέγγισης του πλοίου με σχοινί προκειμένου να επιθεωρήσει τις συνθήκες που επικρατούσαν στο πλοίο. Προηγουμένως, είχε αρνηθεί ότι πραγματοποίησε οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση υποστηρίζοντας ότι υποτίθεται ότι ένα κράτος μέλος δεν έχει το δικαίωμα να την πραγματοποιήσει στην ανοικτή θάλασσα, ακόμη και αν η περιοχή εμπίπτει στην αρμοδιότητά του για έρευνα και διάσωση. Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα στο σύνολό του και η έρευνα συνεχίζεται, αλλά αυτό που πρωτίστως είναι απαραίτητο, είναι η ειλικρίνεια για το τι ακριβώς συνέβη».

Για να καταλήξει λέγοντας πως «δεν θα σταματήσουμε μέχρι να μάθουμε».

Και όχι μόνο. Στο Mega το απόγευμα της Δεύτερας δήλωσε επίσης ότι «η γραμμή που είχε το Λιμενικό Σώμα (σ.σ. επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) ήταν όταν κινδυνεύει άνθρωπος να τον σώζουν. Δεν είμαι βέβαιος ότι έχουν σήμερα την ίδια εντολή». Φράση που αμφισβητεί ευθέως το Λιμενικό και τα στελέχη του.

Ο Ομέρ Τσελίκ

Από την πλευρά του ο Τσελίκ, εκπροσωπώντας τη χώρα που στέλνει τους πρόσφυγες στη θάλασσα επιτρέποντας στα κυκλώματα και τους διακινητές –για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει λέξη- δήλωσε ότι «Οι Έλληνες τρυπούν βάρκες και αφήνουν τους ανθρώπους να πεθάνουν» προσθέτοντας πως «αυτήν τη φορά οι ενέργειες της Ελληνικής Ακτοφυλακής θα πρέπει να εξεταστούν ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πρόκειται για απόπειρα δολοφονίας ανθρώπων».

Για να καταλήξει και αυτός λέγοντας ότι «η Ελληνική Ακτοφυλακή μετατρέπει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο μεταναστών μπροστά στα μάτια μας. Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν.».

Μάλιστα είπε και ότι «παρακολουθούμε το πώς θάβουν αυτούς τους αθώους, καημένους τα ελληνικά πλοία στη θάλασσα. Στο Αιγαίο, πώς τους θάβουν στη Μεσόγειο, Έτσι; Τα παρακολουθούμε». Τώρα το ποιοι στην Ελλάδα μιλούν για «νεκροταφεία ψυχών» και δηλώνουν πως οι ελληνικές αρχές «πνίγουν τους μετανάστες» είναι μάλλον γνωστό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το τουρκικό καθεστώς και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν παράλληλους δρόμους. Ειδικά στο μεταναστευτικό. Ούτε η πρώτη φορά που η τουρκική πλευρά αναπαράγει τα όσα καταγγέλλουν οι επαγγελματίες του ανθρωπισμού. Που από την πλευρά τους εμφανίζονται να υποστηρίζουν τις καταγγελίες του καθεστώτος Ερντογάν, το οποίο εμφανίζεται μέσω του Τσελίκ να κουνά το δάχτυλο στην Ελλάδα.