Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την αποχώρηση του Μουσταφά Κατραντζή από την εκλογική διαδικασία δύναται να χαρακτηριστεί μνημείο υποκρισίας αλλά και πολιτικού θράσους. Εγκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακόμη και μετά την αποχώρηση του πρώην, πλέον, μουσουλμάνου υποψήφιου βουλευτή, ενώ ο ίδιος αποφεύγει ακόμη και να ζητήσει από τους δικούς τους υποψήφιους (που μάλιστα εξελέγησαν στις πρώτες κάλπες) να αποσαφηνίσουν τη θέση τους.
«Η εκ των υστέρων απόσυρση από τα ήδη τυπωμένα ψηφοδέλτια της ΝΔ του υποψηφίου της κ. Μουσταφά Κατραντζή απλώς επιβεβαιώνει πόσο υποκριτής, αδίστακτος και τελικά επικίνδυνος για τα εθνικά μας θέματα είναι ο κ. Μητσοτάκης» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:
«Ενώ γνώριζε εδώ και έναν μήνα πως στο έγγραφο της ΕΥΠ ο δικός του υποψήφιος αναφερόταν ως ‘‘στρατευμένος’’ στην Άγκυρα, όχι μόνο τον διατήρησε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ για τις δεύτερες εκλογές, αλλά είχε και το θράσος να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εμένα προσωπικά για τους δικούς μας υποψήφιους μουσουλμάνους βουλευτές.
Ενώ γνώριζε από τις 19 Μαΐου ότι υποψήφιός του μιλούσε για ‘‘Τούρκους της Δυτικής Θράκης’’ στα τουρκικά Μέσα, όχι μόνο δεν απαντούσε στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά ζητούσε και πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης από τους υποψήφιους των αντιπάλων του».
Μάλιστα, υποστήριξε ότι «για μερικές χιλιάδες ψήφους, ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να μετατρέψει το ευαίσθητο εθνικά ζήτημα της Θράκης, σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης.
Και να διαχειριστεί άλλη μια φορά την ΕΥΠ ως προσωπικό και κομματικό εργαλείο, ευτελίζοντας ό,τι είχε απομείνει από το κύρος της».
Για να καταλήξει λέγοντας «ας αναρωτηθεί λοιπόν σήμερα κάθε δημοκρατικός πολίτης, ποιον αλήθεια εξυπηρετεί αυτή η απύθμενη ανευθυνότητα. Και τι θα ξημερώσει στη χώρα, αν αυτή η αλαζονεία και η υποκρισία επιβραβευθεί στις κάλπες της επόμενης Κυριακής.
Κάποιοι στην Τουρκία σίγουρα θα τρίβουν τα χέρια τους».
Τι λέει δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας; Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «καθυστέρησε» να απομακρύνει τον υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπη. Αυτόν που έλαβε μόλις 1.000 ψήφους, γεγονός που καταρρίπτει σενάρια περί πριμοδότησής τους από το τουρκικό προξενείο. Ο οποίος μάλιστα στη δήλωση αποχώρησής του –που σημειωτέον έγινε σε συνεννόηση με τη ΝΔ– μιλά για χριστιανούς και μουσουλμάνους της Θράκης και όχι για «τουρκική μειονότητα».
Και τι προσθέτει; Ότι ο Μητσοτάκης εγκαλεί τον ίδιο και τον Τσίπρα ζητώντας πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης. Χαρακτηρίζει δε μια δήλωση που θα έπρεπε να γίνει για να κλείσει την όποια συζήτηση, πιστοποιητικό εθνικοφροσύνης. Κατά τον Αλέξη Τσίπρα ένας υποψήφιος: βουλευτής που θα δήλωνε ότι δεν «υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη» και ότι σέβεται τη συνθήκη της Λωζάννης, θα ήταν… δηλωσίας.
Μέχρι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποσαφηνίσει ότι:
- Ήταν ενήμερος για τους δύο μουσουλμάνους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
- Δεν προτίθεται για κανέναν λόγο να τους απομακρύνει ή να τους ζητήσει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.
- Αναλαμβάνει ενδεχόμενο ρίσκο μετά τις εκλογές να υπάρξουν εντός τους ελληνικού Κοινοβουλίου φωνές που θα θέτουν θέμα «τουρκικής» μειονότητας
Το επιχείρημά του ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε το θέμα είναι το πιο ακραίο fake news αφού οι πρώτες καταγγελίες έγιναν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη.
Ακραίο είναι και το επιχείρημα πως το κάνει για μερικές χιλιάδες ψήφους. Γι’ αυτές που έλαβαν και εξελέγησαν στις προηγούμενες κάλπες οι υποψήφιοι βουλευτές του και οι οποίες είναι απειροελάχιστες όχι απλά στο σύνολο των ψήφων που έλαβε η Νέα Δημοκρατία την 21η Μαΐου αλλά και στη διαφορά που κατέγραψε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το γεγονός πως αναζητεί τέτοιες δικαιολογίες αναδεικνύει το πρόβλημα που έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τις υποψηφιότητές του στη Θράκη. Αναδεικνύει όμως και φόβο που δύσκολα μπορεί να συνδεθεί με τις μερικές χιλιάδες ψήφους που αυτοί πήραν. Και αυτά είναι που γεννούν τα ερωτήματα, τα οποία όσο δεν απαντώνται πολλαπλασιάζονται…