Παρά τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεταβάλλοντας το Αιγαίο σε υγρό τάφο για τους μετανάστες, παρά ακόμα και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που κάνει λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και στελέχη του κόμματος εξακολουθούν να προσπαθούν να διασύρουν τη χώρα.

Χθες, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας  μιλώντας στον σταθμό «Status fm», ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε ότι: «Ο φράχτης είναι εργαλείο, σημασία έχει πως τον χρησιμοποιείς. Εγώ δεν θα ήθελα να υπάρχουν φράχτες. Όταν πέσει θα έπαιρνα χαρά σαν να έπεφτε το τείχος του Βερολίνου». Χαρακτήρισε ταυτόχρονα πολιτικό έγκλημα της Ευρώπης το ναυάγιο στην Πύλο «με συναυτουργό τη Νέα Δημοκρατία», ισχυριζόμενος πως η πολιτική της αποτροπής οδηγεί τους μετανάστες στο να αναζητούν μη νόμιμες διόδους.

Πέρα από την ευθεία επίθεση στη χώρα μας για ένα ναυάγιο που έγινε σε διεθνή ύδατα, ο Γιάννης Μουζάλας κατέδειξε την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ  στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων που εφάρμοσε ως κυβέρνηση με υπουργό τον ίδιο και μετέτρεψε τη χώρα σε «ξέφραγο αμπέλι».

Χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όποτε βρίσκουν ευκαιρία να διασύρουν τη χώρα στο εξωτερικό το κάνουν συστηματικά και μετά αγανακτούν όταν τους λέμε εθνική εξαίρεση. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Γιατί και σήμερα ακόμα ο κ. Μουζάλας ο οποίος διαχειρίζονταν το χαρτοφυλάκιο του προσφυγικού επί ΣΥΡΙΖΑ  είπε πως «όταν πέσει ο φράχτης στον Έβρο θα αισθανθώ την ίδια χαρά που αισθάνθηκα όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου». Του λέω λοιπόν ο φράχτης στον Έβρο δεν πρόκειται να πέσει, γιατί επόμενη κυβέρνηση θα είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κι ο φράχτης όχι μόνο δε θα πέσει, αλλά θα ολοκληρωθεί».

Τόσο ο ίδιος ο Γιάννης Μουζάλας όσο και οι δήθεν ανθρωπιστές του ΣΥΡΙΖΑ προσποιούνται ότι ξεχνούν τις απάνθρωπες συνθήκες που δημιουργήθηκαν τότε σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στη Μόρια και την Ειδομένη. Ο Γιάννης Μουζάλας προσποιείται ότι ξεχνά την απόφαση-κόλαφο για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το Τρίτο Τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, αποτυπώνοντας  την δραματική κατάσταση που επικρατούσε στη Μόρια, κατά την περίοδο 2017-2018. Προσποιείται πως δεν κατάλαβε ακόμα ότι η πολιτική των ανοιχτών συνόρων και της αντίληψης ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα έχει σαν αποτέλεσμα να αποθρασύνονται οι διακινητές, να χρησιμοποιούν φουσκωτά και σαπιοκάραβα και να μεταβληθεί το Αιγαίο σε υγρό τάφο για μετανάστες.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός  ότι το 2015 είχαν γίνει 2.551 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις οποίες περισυνελέγησαν 104.958 και το 2016  είχαμε 1.141 περιστατικά στα οποία διασώθηκαν συνολικά 57.218 άτομα, ενώ το 2022 είχαμε 55 περιστατικά στα οποία διασώθηκαν  2.758.Με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έχουν χαθεί πολύ λιγότεροι άνθρωποι τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από ό,τι χάθηκαν από το 2015 έως το 2019. Ο αριθμός των ανθρώπων που πνίγηκαν ή αγνοούνται στο Αιγαίο επί δικών μας ημερών ήταν το ⅓ σε σχέση με αυτό το οποίο έγινε από το 2015 έως το 2019.