Απόφαση-χαστούκι για τη μεταναστευτική πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε στις 13 Ιουνίου 2023, το Τρίτο Τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο. Συγκεκριμένα η απόφαση είναι καταπέλτης για τις συνθήκες κράτησης στη Μόρια της Λέσβου, τις χρονιές 2017 – 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αποτελεί ηχηρή απάντηση στα όσα διατείνονται στην Κουμουνδούρου ότι δήθεν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς, όπως ισχυρίστηκε άλλωστε χαρακτηριστικά και ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του: «Επί ημερών μας η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς κι είμαστε περήφανοι γι' αυτό».

Στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περιγράφεται μια άθλια κατάσταση διαμονής προσφύγων μεταναστών και αιτούντων ασύλου και τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης, στο προσφυγικό καταυλισμό. Συγκεκριμένα καταγράφονται οι συνθήκες διαβίωσης 67 αιτούντων άσυλο, οι οποίοι διέμεναν τότε στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, οι οποίοι περιέγραψαν το τι έζησαν στους κατά τα άλλα καταυλισμούς ανθρωπιάς του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα οι αιτούντες άσυλο κατήγγειλαν ότι διέμεναν σε «κλουβιά», και στερήθηκαν τις οικογενειές τους.

Η απόφαση «Η.Α. και άλλοι κατά Ελλάδος» καταλήγει σε καταδίκη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για παραβίαση του άρθρου 3 (βασανιστήρια και εξευτελιστική μεταχείριση) και 13 (μη αποτελεσματική προσφυγή σε ένδικα μέσα) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι προσφεύγοντες κατήγγειλαν απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης, ακόμα και σε μεταλλικά κλουβιά -σαν τα ζώα σε ζωολογικό κήπο.

Άλλο ένα αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήθεν εξαίρετη μεταναστευτική του πολιτική καταρρέει με πάταγο. Το Δικαστήριο τελικά απέρριψε στο σύνολο τους τις παρεμβάσεις και τις ενστάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και εν τέλει καταδίκασε τη χώρα μας σε αποζημίωση 5.000€ για τον καθέναν από τους 40 περίπου προσφεύγοντες συν τους νόμιμους τόκους για κάθε ημέρα καθυστέρησης.