Σε μια κατά μέτωπο επίθεση προς τα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς, στη συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο μιας σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Παππάς είπε ότι δεν υπάρχει προοπτική να ενωθεί ο χώρος με μια «συμφωνία κυρίων» από πάνω, για να προσθέσει ότι «διεκδικούμε όλο τον προοδευτικό κόσμο -και τον προοδευτικό κόσμο που ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ- μέσα από τα πρόσωπα τα οποία προτείνουμε κατ' αρχήν τώρα για το Ευρωκοινοβούλιο και σε δεύτερο χρόνο, για τις εθνικές εκλογές». Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη ρητορική θα αλλάξει άρδην μετά τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, καθώς η συγκεκριμένη σκέψη γίνεται στο υποθετικό σενάριο, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να αγγίξει το 20%. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις μέχρι και αυτή τη στιγμή, όχι μόνο τέτοια προοπτική δεν υπάρχει, αλλά αγγίζει τη σφαίρα του «ονείρου θερινής νυκτός».

Ενδιαφέρον όμως έχει η απάντηση του Πέτρου Παππά, στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν μπορεί να γίνει μια τέτοια «συμφωνία κυρίων», τη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης αποκαλεί τον Στέφανο Κασσελάκη «διασκεδαστή». Ο κύριος Παππάς είπε πως «δεν δείχνει καμία διάθεση, καμία πολιτική ωριμότητα το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με έναν κουραστικό, βαρετό, παρωχημένο λόγο, αναπαράγει συνθήματα περασμένων δεκαετιών και νομίζω ότι είναι απόλυτα αναντίστοιχο, με αυτό το οποίο θέλει αυτή τη στιγμή ο κόσμος στην Ελλάδα, το 2024», κι εν πολλοίς έχει δίκιο. Αυτό όμως που αποτυγχάνει να δει, είναι ότι περίπου την ίδια άποψη έχει ο κόσμος και για τον ΣΥΡΙΖΑ: αναμασά τα συνθήματα της εποχής του Αλέξη Τσίπρα («αλλαγή», «ανατροπή», «ένας άλλος δρόμος» κλπ), τα οποία μάλιστα δεν ήταν φρέσκα ούτε καν όταν πρωτό-ανέλαβε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το μακρινό 2008, δηλαδή πριν από 16 χρόνια. Βέβαια, είναι πάντοτε ευκολότερο να βλέπει κανείς «την καμπούρα του άλλου» και όχι τη δική του.

Ούτε η Νέα Αριστερά γλίτωσε από τα βέλη του Πέτρου Παππά, καθώς όπως είπε, δεν υπάρχει προοπτική κάποιας συνεννόησης, αφού αναφερόμενος στην ηγεσία της, είπε ότι «βλέπει ακριβώς το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται, ακριβώς γιατί δεν εκφράζει κάτι ξεχωριστό πολιτικά. Και με τις υποκλαπείσες έδρες από τον ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι θα διαγράψει μια πορεία λίγων ακόμη ετών και θα πάψει να υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό». Πράγματι η Νέα Αριστερά δείχνει να είναι οριακά πέριξ του 3%, όμως η μετατόπιση του Στέφανου Κασσελάκη προς το κέντρο, δυνητικά μπορεί να «σπρώξει» κάποιους από τους εναπομείναντες ριζοσπάστες Αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ, στην αγκαλιά της Νέας Αριστεράς. Εάν λοιπόν αποτελεί στόχο του Στέφανου Κασσελάκη να βγάλει εκτός κοινοβουλίου (ευρωπαϊκού και εγχωρίου) την Νέα Αριστερά, μάλλον θα πρέπει να ηρεμίσει λίγο με τα θαύματα και τα λάδια, αφού μπορεί η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να είναι οι ανθεκτικότεροι στις «κωλοτούμπες» των αρχηγών, όμως υπάρχουν και κάποια όρια. Μάλλον, δηλαδή.

Η δήλωση του Πέτρου Παππά

Χριστίνα Κοραή: «Παγιώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ όπως φαίνεται στη 2η θέση. Και το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να παγιώνεται στην 3η θέση. Όμως, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια προοπτική, κύριε Παππά, το βράδυ των εκλογών να δείξει τον ΣΥΡΙΖΑ, ας πούμε με ένα 25%. Ας πούμε ότι παίρνετε 20%, αυτό που λένε ότι αν ενωθεί το 20% με το 12-13-14% που μπορεί να πάρει το ΠΑΣΟΚ, αμέσως πάτε πάνω από 30%. Σε αυτό θα γυρίσετε την πλάτη; Δηλαδή, δεν θα πρέπει αυτός ο χώρος της Κεντροαριστεράς, να έχει μια προοπτική αύριο; Μόνο με τον κόσμο θα δουλέψετε; Δεν θα πρέπει και ο Κασσελάκης να καλέσει τον Ανδρουλάκη και να καθίσουν σε ένα τραπέζι μαζί;»

Πέτρος Παππάς: «Δεν θεωρώ ότι αυτά λειτουργούν έτσι, ούτε ότι έχει προοπτική από πάνω να ενωθεί -με μια συμφωνία των αρχηγών- αυτοί οι δυο πολιτικοί χώροι. Θεωρώ ότι διεκδικούμε όλο τον προοδευτικό κόσμο -και τον προοδευτικό κόσμο που ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ- μέσα από τα πρόσωπα τα οποία προτείνουμε κατ' αρχήν τώρα για το Ευρωκοινοβούλιο και σε δεύτερο χρόνο, για τις εθνικές εκλογές. Θεωρώ ότι θα είναι τέτοιο το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ -ή, θα πρέπει να διεκδικήσουμε να είναι τέτοιο- που να καταστεί ο αδιαφιλονίκητος πυλώνας της Κεντροαριστεράς και της προοδευτικής παράταξης και να συγκεντρώσει τα πρόσωπα εκείνα του προοδευτικού χώρου, που θα μπορέσουν να εκφράσουν συνολικά την Κεντροαριστερά. Ναι, πρέπει να υπάρχει μια έκφραση της Κεντροαριστεράς και της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα, αλλά δεν θεωρώ ότι θα γίνει με μια "συμφωνία κυρίων". Ο κόσμος πλέον δεν ακολουθεί αυτές τις συμφωνίες, ακολουθεί -νομίζω- τη δική του συμμετοχή και τα πρόσωπα τα οποία θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία, προερχόμενα από τον κόσμο».

Δημήτρης Τάκης: «Και το ερώτημα κύριε Παππά, είναι αν μπορεί να γίνει και "συμφωνία κυρίων", από τη στιγμή που η μια πλευρά αποκαλεί την άλλη, "διασκεδαστές"».

Πέτρος Παππάς: «Ακριβώς. Δεν δείχνει καμία διάθεση, καμία πολιτική ωριμότητα το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με έναν κουραστικό, βαρετό, παρωχημένο λόγο, αναπαράγει συνθήματα περασμένων δεκαετιών και νομίζω ότι είναι απόλυτα αναντίστοιχο, με αυτό το οποίο θέλει αυτή τη στιγμή ο κόσμος στην Ελλάδα, το 2024. Δεν θα αναφερθώ καν για την ηγεσία της Νέας Αριστεράς, η οποία βλέπει ακριβώς το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται, ακριβώς γιατί δεν εκφράζει κάτι ξεχωριστό πολιτικά. Και με τις υποκλαπείσες έδρες από τον ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι θα διαγράψει μια πορεία λίγων ακόμη ετών και θα πάψει να υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό».

Δημήτρης Τάκης: «Θεωρείτε ότι θα πάψει να υπάρχει;»

Πέτρος Παππάς: «Αυτή είναι η πρόβλεψη που κάνω. Όπως είναι κάθε άλλη διάσπαση, η οποία έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι πολιτικά δεν έχει λόγο ύπαρξης. Και για αυτό ακριβώς, καταφεύγει σε τέτοιου είδους επιθέσεις και σε μια τέτοια εμμονή στο πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».