Τα «λεφτόδεντρα» του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μαραθεί και εκπέμπουν επειγόντως SOS, καθώς όπως δήλωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Μάριος Αθανασίου, «δεν είναι δυνατόν, σε αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική και ελληνική πολιτική, να συζητάμε για κοστολογημένα προγράμματα, όταν αυτά που ήδη κάνουμε, δεν επαρκούν. Και πάμε λοιπόν να προτείνουμε κάτι άλλο», αφήνοντας εμβρόντητο ολόκληρο το πάνελ του ANT1, στο οποίο εμφανίστηκε μαζί με την Ελίζα Βόζεμπεργκ. Ενώ η όλη συζήτηση ξεκίνησε από την διαχείριση της ακρίβειας και την μείωση των φόρων που υπόσχεται ο Στέφανος Κασσελάκης, με κάποιον μαγικό τρόπο κατέληξε να αφορά τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ποσοτική χαλάρωση -που προφανώς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει εξαγγείλει κάτι τέτοιο, ιδίως με τον πληθωρισμό να «τρέχει»- με αποτέλεσμα να χαθούν δημοσιογράφοι και πολιτικοί, κάπου στη μετάφραση.

Είναι σαφές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο, καθώς γνωρίζουν ότι το υπουργείο Οικονομικών προβαίνει σε κοστολόγηση των υποσχέσεων του Στέφανου Κασσελάκη, κάθε φορά που αυτός προβαίνει σε εξαγγελίες για το οικονομικό του πρόγραμμα - όπως για παράδειγμα στις 15 Μαρτίου του 2024, που το ΥπΟικ αποτίμησε τις προτάσεις του Στέφανου Κασσελάκη σε 40 δις, σε βάθος τετραετίας. Αντί λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνουν κάτι το οποίο να είναι εφικτό και βιώσιμο για την ελληνική οικονομία, αυτό που προτείνουν είναι να μην γίνεται κοστολόγηση! Και είναι λογικό: η κοστολόγηση των κενών υποσχέσεων, δεν αφήνει τα «λεφτόδεντρα» του λαϊκισμού να «ποτιστούν», με συνέπεια να μαραίνονται. Κι άμα εκείνα μαραθούν, πώς θα μπορέσει να διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία; Με κατάρτιση σοβαρού και υπεύθυνου οικονομικού προγράμματος, το οποίο θα βοηθήσει την ελληνική κοινωνία; Απαράδεκτα πράγματα.

Η δήλωση του Μάριου Αθανασίου

Μάριος Αθανασίου: «Αυτό που υπάρχει ως πρόγραμμα, οι προτάσεις για την αλλαγή και να φύγουμε από τη λιτότητα και να πάμε σε μια ποσοτική χαλάρωση, μια ανάπτυξη, ένα άνοιγμα οικονομικό, υπάρχει».

Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Κοστολογημένο απόλυτα, κύριε Αθανασίου;»

Μάριος Αθανασίου: «Κοιτάχτε να δείτε τώρα, γιατί αυτή την ερώτηση την περιμένω πώς και πώς. Γιατί την ακούω και σε εθνικά θέματα, την ακούω και σε ευρωπαϊκά. Δεν είναι δυνατόν, σε αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική και ελληνική πολιτική, να συζητάμε για κοστολογημένα προγράμματα, όταν αυτά που ήδη κάνουμε, δεν επαρκούν. Και πάμε λοιπόν να προτείνουμε κάτι άλλο. Και λέτε τώρα "δεν είναι κοστολογημένο, δεν μπορείτε να το κάνετε" -».

Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Μα, δεν μπορείτε να προτείνετε, χωρίς να υπολογίσετε το δημοσιονομικό πορτοφόλι της χώρας. Δεν μπορούμε να προτείνουμε αυθαίρετα».

Μάριος Αθανασίου: «Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση 400 δις, τα οποία τα δίνει για την επαφή και τη γέφυρα την εμπορική, με τις αφρικανικές χώρες».

Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Συγγνώμη, από πού είναι τα 400 δις; Για τη χώρα μας λέμε».

Μάριος Αθανασίου: «Εγώ μιλάω για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το πρόγραμμα-»

Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Για τη χώρα μας λέμε, αν η πρόταση του κυρίου Κασσελάκη είναι κοστολογημένη, με τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας».

Μάριος Αθανασίου: «Η πρόταση του κυρίου Κασσελάκη -για την Ευρωπαϊκή Ένωση λέμε- και με ρωτάτε αν είναι κοστολογημένο το πρόγραμμα εκεί».

Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Όχι, για τη διαχείριση της ακρίβειας μιλήσατε».

Μάριος Αθανασίου: «Όχι σε εθνικά ζητήματα, μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση».