Εξασφαλισμένη στο 100% είναι η χρηματοδότηση των 2.000 έργων που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως σήμερα.

Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας κλήθηκε να υλοποιήσει το πρόγραμμα έργων της έχοντας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την πολύ σημαντική μείωση των εσόδων αλλά και τις έκτακτες δαπάνες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας και την κακή οικονομική κατάσταση που άφησε η προηγούμενη διοίκηση. 

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της Περιφέρειας: 

-Υλοποίησε στον μέγιστο βαθμό τα έργα που παρέλαβε ωριμάζοντας τα και βρίσκοντας νέες πηγές χρηματοδότησης. Σε συνεργασία με τους δήμους ενέταξε την περίοδο 2020-2023 510 νέα έργα προϋπολογισμού 730 εκατ. ευρώ, που έχει ανάγκη το Λεκανοπέδιο. 
- Συνολικά το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας περιλαμβάνει 914 έργα, προϋπολογισμού 1,78 δισ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται στα 216 εκατ. ευρώ. 

Στο μεταξύ όπως σημειώνει η διοίκηση: 

-Μετέφερε έργα σε άλλες πηγές χρηματοδότησης και έφερε στα ταμεία πόρους, ύψους άνω των 120 εκατ. ευρώ.
-Αύξησε κατά 50% τους πόρους από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 ( 1,6 δισ. ευρώ από 1,05 δισ.)
-Εξασφάλισε για την περίοδο 2021 -2025 πόρους 404 εκατ. ευρώ από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αττικής. 

Η σημερινή οικονομική κατάσταση 

Η Περιφέρεια Αττικής, σήμερα είναι απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις της, τονίζεται σε ανακοίνωση της, καθώς από το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων: 

Σήμερα είναι συμβασιοποιημένο ένα τμήμα του, με συμβατικό αντικείμενο περίπου 542 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα έργα χαρακτηρίζονται μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ωρίμανσης. Από αυτά τα 542 εκατ. έχουν πληρωθεί περίπου 245 εκατ.
«Οι οικονομικές εκκρεμότητες ανέρχονται στο ύψος των 297 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμοτήτων μπορεί να καλυφθεί από τα ταμειακά μας διαθέσιμα, που σήμερα έχουμε στο "ταμείο" μας, τα οποία φθάνουν τα 216 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα, θα καλυφθούν από επιπλέον πόρους που θα μας επιστραφούν άμεσα και θα μπουν στο ταμείο μας κι αφορούν μεταξύ άλλων έργα και παρεμβάσεις όπως η προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού δημόσιων νοσοκομείων, αντιπλημμυρικά έργα σε Κορωπί, Διόνυσο, Θριάσιο Πεδίο, Άνω Λιόσια, διευθέτηση ρέματος στο Κόρμπι, ανάπλαση ρέματος Πικροδάφνης, διευθέτηση ρέματος Σαπφούς, κλπ. Ένα επιπλέον ποσό ύψους περίπου 43 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνονται στο ανεκτέλεστο αντικείμενο των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί δεν πρόκειται να μας επιβαρύνει τελικά, αφού αφορά συμβάσεις που έχουν διαλυθεί, συμπληρωματικές συμβάσεις που καλύπτονται από τρίτους φορείς, κλπ. Μέσα από το νέο ΠΕΠ Αττικής θα χρηματοδοτηθούν αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων, μέχρι το ύψος των 120 εκατ. ευρώ. Επίσης, στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας περιλαμβάνονται με εγκεκριμένο προϋπολογισμό ύψους 183 εκατ. ευρώ περίπου, μια σειρά από έργα για τα οποία έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με δήμους ή άλλους φορείς. Τα έργα αυτά όταν θα δημοπρατηθούν, με έναν μέσο όρο έκπτωσης 30-40%, θα προκύψει συμβατικό αντικείμενο ύψους 110 εκατ. ευρώ. Και τα ποσά αυτά μπορούν να εξασφαλιστούν μελλοντικά, με τον ίδιο τρόπο που κινηθήκαμε ως σήμερα. Δηλαδή μεταφέροντας έργα σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα , αξιοποιώντας τους πόρους του νέου ΠΕΠ , από μελλοντικούς ίδιους πόρους της Περιφέρειας αλλά και τους υπολοιπόμενους πόρους του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης» αναφέρει η Περιφέρεια. 

400 εκατ. ευρώ για την Αττική 

Η Περιφέρεια Αττικής διαχειρίζεται το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αττικής (ΠΠΑ) 2021-2025, προϋπολογισμού 404 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση σημαντικών παρεμβάσεων, που αφορούν στην ασφάλεια και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Πρόκειται για παρεμβάσεις όπως εργασίες καθαρισμού ρεμάτων, υδροδότηση των νησιών του Αργοσαρωνικού, αναπλάσεις, έργα κοινωνικών υποδομών, έργα αθλητισμού, έργα οδικών υποδομών ασφάλειας, δράσεις τουριστικής προβολής και εξωστρέφειας. 

H Περιφέρεια επισημαίνει ότι το ΠΕΠ Αττικής 2014 - 2020 έχει ξεπεράσει το 95% σε απορρόφηση, από 27,3% που ήταν επί διοίκησης Δούρου και ο προϋπολογισμός των ενταγμένων πράξεων ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Το ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ και είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με το προηγούμενο. 

Έχουν προβλεφθεί μεταξύ άλλων σημαντικές παρεμβάσεις και εμβληματικά έργα: 

-120 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα
- 10 εκατ. ευρώ για παιδικούς σταθμούς
- 5 εκατ. ευρώ για λιμενικές υποδομές στον Αργοσαρωνικό
- 2,5 εκατ. ευρώ για δράσεις ηλεκτροκίνησης και 2,5 εκατ. ευρώ για αξιοποίηση υφιστάμενων και δημιουργία νέων υποδομών στο χώρο του Λυσσιατρείου ως Κέντρου Στήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας
- 10 εκατ. ευρώ για έργα οδικής ασφάλειας στον Κηφισό και στο παραλιακό μέτωπο Αττικής
- 30 εκατ. ευρώ για έργα οδικής ασφάλειας, κατασκευή επιπρόσθετων ανισόπεδων κόμβων και ολοκλήρωση των διασυνδέσεων με Π.Ε.Ο. Αθηνών - Κορίνθου
- 36,2 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του Παραολυμπιακού Κέντρου Ραφήνας. 

«Το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής είναι πλέον απόλυτα βιώσιμο και λειτουργικό. Ψεύδονται όσοι μιλούν για χρεοκοπία καθώς η σημερινή διοίκηση είναι η πρώτη που πέτυχε να της επιστραφούν χρήματα» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας.