Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν παίζει με τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας όπου παρατίθενται όσα έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, η οποία χάρη σε αυτά σημειώνεται ότι «κατάφερε να αντέξει» και δεν ζήσαμε ξανά τραγικές καταστάσεις.
Αφορμή της ανακοίνωσης της διοίκησης με τις «επτά αλήθειες» για το ζήτημα αποτέλεσαν οι κατηγορίες των υποψηφίων περιφερειαρχών Αττικής Γιάννη Σγουρού και Γιώργου Ιωακειμίδη περί ανυπεράσπιστης πόλης και ανυπαρξίας βασικών σχετικών έργων. «Για μια ακόμη φορά ένα τραγικό γεγονός, όπως οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τις προηγούμενες ημέρες τη Θεσσαλία, έδωσε την ευκαιρία στους πολιτικούς εκφραστές των δυνάμεων της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού, να υποστηρίξουν ένα ψεύτικο αφήγημα και να μιλήσουν για ανυπαρξία
αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική.
Η ειρωνεία είναι πως μιλούν για έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων δύο πρόσωπα όπως ο κ. Γ. Σγουρός, που ως περιφερειάρχης στο παρελθόν δεν έκανε τίποτε στον τομέα αυτό. Και ο κ. Γ. Ιωακειμίδης, Δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη και υποψήφιος περιφερειάρχης με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει καταφέρει στο Δήμο του να ολοκληρώσει αντιπλημμυρικά έργα που του χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Ειδικότερα, οι επτά αλήθειες για τη θωράκιση της Αττικής είναι οι εξής:
1. Η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής αποτέλεσε μία από τις πρώτες προτεραιότητες της Περιφέρειας από το 2019.
2. Από το 2020 έως το 2023 έχουν αναπτυχθεί πέντε κατηγορίες παρεμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 728.612.696 ευρώ, οι οποίες είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε φάση εκτέλεσης είτε είναι ενταγμένες στον προϋπολογισμό με άμεσο προγραμματισμό υλοποίησης. Αφορούν σε καθαρισμό φρεατίων (6.764.245 ευρώ) και ρεμάτων (47.239.944 ευρώ), με διευθέτηση και οριοθέτησή τους (134.448.968 ευρώ), άρση καταπτώσεων και αντιστήριξη πρανών (22.701.590 ευρώ) καθώς και εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (517.457.949 ευρώ.).
3. Δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης για τα αντιπλημμυρικά έργα ενώ συνεχίστηκαν και πολλά που είχαν σταματήσει να εκτελούνται για διάφορους λόγους.
4. Το διάστημα 2020-2023 ολοκληρώθηκαν 39 έργα ενώ ισάριθμα είναι σε εξέλιξη και ακόμη 130 μπορούν να δημοπρατηθούν άμεσα εφόσον διαθέτουν ώριμες μελέτες.
Όσον αφορά τα έργα διευθέτησης και οριοθέτησης ρεμάτων, σήμερα έχουν ολοκληρωθεί ή εκτελούνται 18 έργα και μπορούν να δημοπρατηθούν εφόσον έχουν ωριμάσει το επόμενο διάστημα άλλα 19.
5. Για πρώτη φορά γίνεται με οργανωμένο τρόπο και με αύξηση των διατιθέμενων κονδυλίων ο καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων ενώ μόνο στην Αττική λειτουργεί Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Ρεμάτων, όπου καταγράφεται καθημερινά και αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας κάθε δράση σε αυτόν τον τομέα.
6. Χρειάζονται πολλά εκατομμύρια ευρώ για την αποτελεσματική θωράκιση της Αττικής από φυσικές καταστροφές. Η Περιφέρεια έχει καταρτίσει -σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών- ένα ολοκληρωμένο master plan για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων πλημμυρικού κινδύνου, πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών, με έργα κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει παραδοθεί στα αρμόδια υπουργεία.
7. Ο σωστός σχεδιασμός προβλέπει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Με σχέδιο -σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ- το οποίο είναι στο στάδιο της προετοιμασίας για την ενημέρωση και την πιστοποιημένη εκπαίδευση πολιτών και εθελοντών στα ζητήματα πολιτικής προστασίας.