Η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου μπορεί να φέρνει τους υποψήφιους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε κατάσταση πιο χαλαρών ρυθμών, αλλά εντούτοις καλά κρατεί το εσωκομματικό πρέσινγκ εν όψει του επόμενου κρίσιμου μήνα που θα τους φέρει όλους μαζί στο «final countdown» του debate, το οποίο θα διεξαχθεί μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, στις 3 Σεπτεμβρίου. 

Οι υποψήφιοι, έχοντας αυτές τις μέρες στραμμένο το βλέμμα στη μεταξύ τους αναμέτρηση και στην παρουσίαση των θέσεών τους, επιδίδονται εσχάτως σε «φροντιστήριο για το πώς μπορούν να κερδίσουν πόντους στο κομματικό ακροατήριο μέσα από τις απαντήσεις τους. Βασικό μέλημα και «κλειδί» για τις επικοινωνιακές ομάδες των επτά υποψηφίων αποτελεί το ποιος θα ξεχωρίσει και το ποιος τελικά θα πείσει με τις θέσεις του ότι μπορεί να βάλει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας. Παράλληλα, οι υποψήφιοι προπονούνται πλέον εντατικά και με ταχύρρυθμα φροντιστήρια για το πώς μπορούν να αναδείξουν τις ουσιαστικές διαφορές τους από τους αντιπάλους τους, αλλά και πώς θα αποφύγουν εντάσεις και διαφωνίες πέρα από κάποια όρια, κάτι που, αν συμβεί, θα στείλει το μήνυμα ότι μπροστά στη νίκη τους δεν σκέφτονται την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και την απαίτηση της βάσης για ομαδική δουλειά και άθροιση δυνάμεων την επομένη των εκλογών. 

Οι επικοινωνιακές ομάδες των επτά υποψηφίων γνωρίζουν πολύ καλά ότι, βάσει των ποιοτικών μετρήσεων από τις μέχρι τώρα έρευνες, είναι πλέον ολοφάνερο ότι όσοι πάνε στις κάλπες για να εκλέξουν ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν πειστεί για τις υπαρκτές πολιτικές διαφορές των υποψηφίων, κι έτσι προσανατολίζονται να επιλέξουν όχι με πολιτικά, αλλά με κριτήρια προσωπικής συμπάθειας. Αυτό αποτελεί επίσης σοβαρό πρόβλημα για μερικούς υποψηφίους, που προσπαθούν εναγωνίως να καταγράψουν το δικό τους, ξεχωριστό πολιτικό προφίλ. 

Ο Σεπτέμβριος αναμένεται εξαιρετικά έντονος στην προεκλογική αντιπαράθεση και η σημαντικότερη μέριμνα των υποψηφίων είναι να μην ξεπεράσουν τα όρια, δηλαδή να μην εμφανιστούν στα μάτια των πολιτών ως εκείνοι που δεν μπορούν να εγγυηθούν την πολιτική ενότητα του Κινήματος και του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. 

Θέμα «βιτρίνας» 

Το ερώτημα που πλανάται πάνω από τη Χαριλάου Τρικούπη και προκαλεί έντονες αντιδράσεις μεταξύ των υποψηφίων, είναι η εκπροσώπηση του κόμματος στην καθιερωμένη συνέντευξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Από την ηγεσία λένε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει πρόεδρο», οι υποψηφιότητες κλείνουν στις 9 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου ο Νίκος Ανδρουλάκης μένει στη θέση του. Το ζήτημα είναι, όμως, από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για εκλογές ανάδειξης αρχηγού, αν μπορεί ένας εκ των υποψηφίων να εκπροσωπήσει το κόμμα, να καταθέσει προτάσεις, να ανοίξει θέματα και να προκαταλάβει την επόμενη ημέρα. Επίσης, οι απαντήσεις που θα δίδονται στα ΜΜΕ πόσο δεσμευτικές μπορεί να είναι για τους υπόλοιπους; 

Παρ’ όλα αυτά, οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη έχουν επιδοθεί τις τελευταίες μέρες στη συμπλήρωση της πολιτικής ατζέντας που θα προτάξει κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ, σε μια προσπάθεια να πείσει την κοινωνία και πολύ περισσότερο την κομματική βάση, ότι μπορεί να συνεχίσει να είναι πρόεδρος, με γνώμονα και το γεγονός ότι όλοι στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πως η «αχίλλειος πτέρνα» του κ. Ανδρουλάκη ακούει στο όνομα Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού στα δύο μέχρι τώρα χρόνια θητείας του, έχει στο παθητικό του μόνο ήττες, ενώ τα ποσοστά του κόμματος είναι καθηλωμένα.