Αυγουστιάτικος «μύλος» στο ΠΑΣΟΚ, με τον Χάρη Δούκα να εξαπολύει μύδρους κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, όσον αφορά το διαδικαστικό μέρος της διενέργειας των εσωκομματικών εκλογών και το μητρώο μελών. 

Συγκεκριμένα, με επιστολή του στην ΕΔΕΚΑΠ, ο δήμαρχος Αθηναίων θέτει ζητήματα διαφάνειας, αλλά και καθυστέρησης λήψης των αναγκαίων μέτρων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες ανάδειξης νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. 

Η επιστολή Δούκα έχει βασικό αποδέκτη τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι «ο πρόεδρος και το στενό του επιτελείο να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ελέγξουν προς όφελος τους τις εσωκομματικές διαδικασίες, αφού κατέχουν ακόμα τα κλειδιά». 

Ο Χάρης Δούκας ζητά τουλάχιστον 1.400 tablets, να διασφαλιστεί ο αριθμός των χρηστών που θα τα χειρίζεται κατά την ημέρα των εκλογών και να γίνουν όλες οι απαραίτητες δοκιμές για να αντιμετωπιστούν πιθανά απρόοπτα. 

Στο ίδιο κλίμα και η επιστολή τριών μελών της ΕΔΕΚΑΠ, οι οποίοι υπογραμμίζουν δύο βασικές προϋποθέσεις, μια πολιτική και μια τεχνική, για να επιτευχθεί η μεγάλη συμμετοχή, αφήνοντας συγκεκαλυμμένες αιχμές προς την ηγεσία. 

Βολές εκ των έσω

Οι Παντελής Καμάς, Ειρήνη Σενετάκη και Γιώργος Αναγνώστου δηλώνουν ότι δεν συμφώνησαν ποτέ να τροποποιηθεί η συνηθισμένη δομή του μητρώου «και να παραδοθεί ένας απλός και μη ολοκληρωμένος τηλεφωνικός κατάλογος που να περιλαμβάνει μόνο προσωπικά στοιχεία και τηλέφωνο». 

Εκφράζουν δε την απορία τους «για το ποιος παρενέβη στη δομή και πήρε τέτοια απόφαση». Επιπλέον, ζητούν αύξηση των σημείων διαπίστευσης, αλλά και των χειριστών κατά περίπου 20%, τονίζοντας: «Περισσότερα σημεία, περισσότερα tablets, μεγαλύτερη συμμετοχή. Λιγότερα σημεία, λιγότερα tablets, λιγότερη συμμετοχή». Και συμπεραίνουν προκαταβολικά ότι «υπό αυτές τις συνθήκες, δεν οδηγούμαστε σε μια διαδικασία που οργανωτικά, τεχνικά και κυρίως πολιτικά σχεδιάζεται για να υπηρετήσει μια αύξηση της συμμετοχής σε σχέση με την αντίστοιχη διαδικασία του 2021». 

Αφορμή των νέων εσωκομματικών προστριβών είναι το γεγονός ότι αν και το μητρώο μελών δόθηκε στους υποψηφίους, κάποιοι το θεωρούν ελλιπές και αφήνουν αιχμές τόσο προς την αρμόδια επιτροπή όσο και στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με την τεχνική προετοιμασία της διαδικασίας, τον αριθμό των καλπών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των εκλογικών κέντρων. 

Κύκλοι του Νίκου Ανδρουλάκη, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, τόνιζαν ότι «η διαδικασία δεν πρέπει να περιοριστεί σε εσωτερικούς ανταγωνισμούς, οι οποίοι δεν έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την κοινωνία, αλλά τα μηνύματα να είναι πολιτικά, να αποδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να κυβερνήσει γιατί έχει τις θέσεις, έχει το πρόγραμμα, έχει φυσικά και τα πρόσωπα». Δηλαδή, με λίγα λόγια, επί της ταμπακιέρας ουδεμία λέξη…