Τους φόβους του για «αλλοίωση» της διαδικασίας εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε ο Χάρης Καστανίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Νίκο Ανδρίτσο και Νίκο Ελευθερόγλου. Κληθείς να σχολιάσει τις «αποκλίσεις» προς τα Δεξιά, ή προς τα Αριστερά, των υποψηφίων αρχηγών του κόμματος, ο κύριος Καστανίδης αρνήθηκε να κάνει τέτοια αξιολόγηση και την άφησε για τους πολίτες που θα επιλέξουν να ψηφίσουν στη διαδικασία. Παράλληλα, είπε ότι «έχει σημασία να επισημάνουμε ότι στις εσωκομματικές εκλογές, διαμορφώνεται ένα ειδικό εκλογικό σώμα, που δεν είναι πάντοτε προερχόμενο από το κόμμα που κάνει εκλογές. Μπορεί να προσέρχονται δηλαδή και εκλογείς από άλλα κόμματα, που θέλουν να ελέγξουν το ποιος θα εκλεγεί στην ηγεσία. Αυτό πρέπει να προσεχθεί. Με ενδιαφέρει περισσότερο να σχολιάσω αυτό, παρά τις αποκλίσεις Δεξιά - Αριστερά - στο Κέντρο, ή "επί τα αυτά" των υποψηφίων».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν θεωρεί ότι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να επηρεάσουν τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Καστανίδης είπε «ναι, ναι, ναι, ασφαλέστατα. Τα ειδικά εκλογικά σώματα που διαμορφώνονται - υπάρχουν και στοιχεία για αυτά, δεν είμαι διατεθειμένος να μιλήσω δημόσια», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «και στις εκλογές του 2021, μπορώ να ξέρω από συγκεκριμένες λίστες, ότι υπήρξαν εκλογείς προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία -κυρίως-, που ήρθαν και ψήφισαν». Και κάπου εδώ, ξεκινούν τα ερωτηματικά. Λέει ο κύριος Καστανίδης ότι δεν είναι διατεθειμένος να σχολιάσει δημοσίως, αλλά παρά ταύτα, έχει στοιχεία -κάποιες «συγκεκριμένες λίστες»-, από τις οποίες προκύπτει ότι κυρίως ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Εφόσον υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, γιατί κανένας δεν ανακίνησε το θέμα; Η λογική λέει ότι αν αυτό πράγματι έγινε και ουδείς αντέδρασε, τότε οι «εγκάθετοι της ΝΔ» ψήφισαν τον μοναδικό που θα μπορούσε να επιβάλλει «σιωπητήριο» στο ΠΑΣΟΚ για το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή τον νυν πρόεδρο! Έχουμε ακούσει τραβηγμένες θεωρίες συνωμοσίας το τελευταίο διάστημα, αλλά ο υπαινιγμός ότι τον Νίκο Ανδρουλάκη τον έβγαλε... η Νέα Δημοκρατία, μάλλον παίρνει το χρυσό μετάλλιο στην ολυμπιάδα της συνωμοσιολογίας!

Λίστες, προσωπικά δεδομένα, νόμος GDPR, μυστικότητα της ψήφου και «άλλες σχετικές διατάξεις» (που δυνητικά παραβιάζονται)

Το ενδιαφέρον όμως δεν είναι τόσο στον υπαινιγμό του «ποιον στήριξαν οι εγκάθετοι», αλλά το πώς είναι σε θέση να το γνωρίζει ο κύριος Καστανίδης. Δηλαδή, πώς μπορεί να ξέρει ότι κάποιοι ψηφοφόροι στην εκλογική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, ήταν ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας; Από πού θα μπορούσε να προκύψει τέτοιου είδους γνώση; Τι στοιχεία περιέχουν αυτές οι λίστες, οι οποίες είναι σε θέση να υποδεικνύουν ότι κάποια άτομα είναι ψηφοφόροι του ενός, ή κάποιου άλλου κόμματος, τη στιγμή που η εκλογική διαδικασία ήταν ανοικτή και μπορούσε ο οποιοσδήποτε με δυο ευρώ να συμμετάσχει; Οι συγκεκριμένες λίστες, είναι λίστες του κόμματος; Είναι κάποιου άλλου είδους λίστες; Και υπό ποια θεσμική ιδιότητα, έφτασαν αυτές οι λίστες στα χέρια του κυρίου Καστανίδη; Μήπως η ΑΠΔΠΧ να έκανε κάποια σχετική έρευνα; Διότι στην περίπτωση που ισχύουν τα λεγόμενα του κυρίου Καστανίδη, μιλάμε για κατάφωρη παραβίαση του απορρήτου, του GDPR, ακόμη και της μυστικότητας της ψήφου! Για να δούμε, θα επιδείξει τη δέουσα ευαισθησία ο κύριος Μενουδάκος της ΑΠΔΠΧ;

Η δήλωση του Χάρη Καστανίδη

Νίκος Ελευθερόγλου: «Υπάρχει υποψήφιος, κατά τη γνώμη σας, που γέρνει πιο Δεξιά, ή κάποιος που γέρνει πιο Αριστερά στο ΠΑΣΟΚ;»

Χάρης Καστανίδης: «Όχι, δε θα κάνω κύριε Ελευθερόγλου τέτοια αξιολόγηση. Ας την κάνει ο πολίτης που θα προσέλθει. Το ειδικό εκλογικό σώμα που διαμορφώνεται. Έχει σημασία να επισημάνουμε ότι στις εσωκομματικές εκλογές, διαμορφώνεται ένα ειδικό εκλογικό σώμα, που δεν είναι πάντοτε προερχόμενο από το κόμμα που κάνει εκλογές. Μπορεί να προσέρχονται δηλαδή και εκλογείς από άλλα κόμματα, που θέλουν να ελέγξουν το ποιος θα εκλεγεί στην ηγεσία. Αυτό πρέπει να προσεχθεί. Με ενδιαφέρει περισσότερο να σχολιάσω αυτό, παρά τις αποκλίσεις Δεξιά - Αριστερά - στο Κέντρο, ή "επί τα αυτά" των υποψηφίων».

Νίκος Ανδρίτσος: «Πάντως, όταν κάποιος επιλέγει μια ανοιχτή διαδικασία, εννοείται ότι -»

Νίκος Ελευθερόγλου: «Είναι σημαντικό πάντως αυτό που λέει. Θεωρείτε ότι ή ο ΣΥΡΙΖΑ, ή η Νέα Δημοκρατία μπορεί να επηρεάσει με κάποιον τρόπο, τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, για την εκλογή ηγεσίας;»

Χάρης Καστανίδης: «Ναι, ναι, ναι, ασφαλέστατα. Τα ειδικά εκλογικά σώματα που διαμορφώνονται - υπάρχουν και στοιχεία για αυτά, δεν είμαι διατεθειμένος να μιλήσω δημόσια».

Νίκος Ελευθερόγλου: «Επειδή το ζήσατε, για αυτό το λέω».

Χάρης Καστανίδης: «Και στις εκλογές του 2021, μπορώ να ξέρω από συγκεκριμένες λίστες, ότι υπήρξαν εκλογείς προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία -κυρίως-, που ήρθαν και ψήφισαν».